Τα έσοδα της PDD Holdings Inc. απογοήτευσαν, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον επηρέασαν τόσο τις εγχώριες όσο και τις αμερικανικές πωλήσεις της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 95,7 δισεκατομμυρίων γιουάν (13,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, ποσό που υπολείπεται της μέσης εκτίμησης των αναλυτών, η οποία ανερχόταν σε 101,6 δισεκατομμύρια γιουάν.
Η PDD, που διαχειρίζεται την πλατφόρμα Temu, βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά, ενώ το εμπορικό περιβάλλον στις ΗΠΑ παραμένει ασταθές. Παρά τη σημαντική επιτυχία που έχει σημειώσει με τη διεθνή της επέκταση, η ανάπτυξη και οι προοπτικές της στις ΗΠΑ έχουν πληγεί από πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, τα οποία στοχεύουν σε κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να καταργήσει την εξαίρεση de minimis για δέματα χωρίς δασμούς που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, οδήγησε την Temu να αλλάξει τη στρατηγική της, αποστέλλοντας πλέον προϊόντα μαζικά σε τοπικές αποθήκες. Πλέον, οι παραγγελίες στις ΗΠΑ θα εκπληρώνονται αποκλειστικά από τοπικούς εμπόρους, σύμφωνα με την εταιρεία.
Δυσκολίες για τους κινεζικούς λιανοπωλητές
Παράλληλα, η Temu επιχειρεί να επεκταθεί σε άλλες αγορές, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αντιμετωπίζει και εκεί ρυθμιστικές προκλήσεις. Η Ιαπωνία, ως σημαντική ασιατική αγορά, εξετάζει την αναθεώρηση των φορολογικών εξαιρέσεων για μικρά δέματα, επικαλούμενη ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή σταθερού τέλους για τα δέματα αυτά, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Κίνα.
Τα αποτελέσματα της PDD ακολουθούν τις ανακοινώσεις της JD.com Inc., η οποία κατέγραψε τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης εσόδων των τελευταίων τριών ετών, χάρη σε κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης. Η Alibaba Group Holding Ltd. επίσης παρουσίασε καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη στο εγχώριο λιανικό εμπόριο, αν και τα συνολικά της αποτελέσματα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.
Το Πεκίνο έχει εντείνει τις εθνικές επιδοτήσεις για αγορές και ανταλλαγές προϊόντων, μέτρο που ξεκίνησε πέρυσι, με στόχο την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης σε προϊόντα όπως τα smartphones και τα αυτοκίνητα. Η πολιτική αυτή έχει βρει απήχηση στους καταναλωτές, ενώ η πρόσφατη πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον αναμένεται να μειώσει κάποιες από τις πιέσεις που δέχεται η κινεζική οικονομία.