Τα τέλη Ιουλίου έχουν μαρκάρει στα ημερολόγιά τους επενδυτές και αναλυτές που παρακολουθούν την πορεία των ελληνικών συστημικών ομίλων.
Εκείνη την περίοδο είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου της εφετινής χρήσης, αλλά και η εκ νέου παρουσίαση των επιχειρησιακών σχεδίων της τριετίας 2025 – 2027.
Τα σχετικά πλάνα έχουν γίνει γνωστά από τις αρχές της εφετινής χρονιάς, ωστόσο οι συνθήκες έκτοτε έχουν μεταβληθεί, επιδρώντας στις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν προς διατύπωση εκτιμήσεων για τα τραπεζικά μεγέθη.
Δύο είναι τα κρίσιμα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές των προβλέψεων για την πορεία της κερδοφορίας των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου.
Ο λόγος γίνεται για το κόστος του χρήματος στη ζώνη του ευρώ, αλλά και για τις αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις
Στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του προηγούμενου τριμήνου, οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων επιβεβαίωσαν τους στόχους των δημοσιευμένων business plans.
Κι αυτό παρ΄ ότι αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη των διατραπεζικών δεικτών euribor σε χαμηλότερα από τα αρχικώς αναμενόμενα επίπεδα.
Η θέση τους ήταν ξεκάθαρη. Η εκτίμηση για καθαρή κερδοφορία της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ εφέτος δεν αλλάζει.
Όπως εξήγησαν, οι επιπλέον απώλειες στα έσοδα ως αποτέλεσμα της διαφαινόμενης μεγαλύτερης υποχώρησης των επιτοκίων, θα αναπληρωθούν πλήρως.
Συγκεκριμένα, οι ταχύτεροι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης και οι καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο των μη τοκοφόρων εργασιών, αποτελούν τα δύο βασικά μαξιλάρια.
Αυτό επανέλαβαν και στο νέο ραντεβού με αναλυτές και επενδυτές που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο.
Τόνισαν ωστόσο πως καλύτερη εικόνα θα υπάρχει στα μέσα του καλοκαιριού.
Τα σενάρια
Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, «το 2025 πολύ δύσκολα θα πέσουν έξω οι προβλέψεις μας. Μέχρι στιγμής οι εκταμιεύσεις δανείων κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ παρά τις προκλήσεις λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας, το μακροοικονομικό περιβάλλον στις βασικές μας αγορές, παραμένει σταθερό».
Το ζητούμενο, κατά τους ίδιους κύκλους, «είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ορατότητα για τη χρήση του 2026. Κι αυτό διότι αυτή τη στιγμή ασφαλής εκτίμηση για το ποιο θα είναι το νέο σημείο ισορροπίας για τους παρεμβατικούς δείκτες της ΕΚΤ δεν υπάρχει».
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν, οι δύο επόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού της συμβουλίου που είναι προγραμματισμένες στις αρχές Ιουνίου και στα τέλη Ιουλίου, θα ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις οικονομολόγων, η Ευρωτράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια, μέχρι τις αρχές φθινοπώρου θα τηρήσει στάσης αναμονής, πριν την επαναξιολόγηση της κατάστασης.
Το σενάριο αυτό είναι προεξλοφλημένο από τις αγορές. Μένει να φανεί λοιπόν εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες με τις δημόσιες τοποθετήσεις θα προσφέρουν καλύτερη ορατότητα για τις προθέσεις τους στη συνέχεια.
«Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την επιβεβαίωση ή αναθεώρηση των προβλέψεων για τα αποτελέσματά μας σε βάθος τριετίας», σημειώνει πηγή από συστημικό όμιλο.
Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζει, «λέμε στους επενδυτές να αναμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου το διήμερο 31 Ιουλίου – 1η Αυγούστου».
Όπως υποστηρίζει, «μέχρι τότε οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δεικτών euribor θα είναι πολύ πιο ασφαλείς, ενώ θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την πορεία των εργασιών μας στις χρηματοδοτήσεις».