Κομάντο

Μπροστά σε ακραίες καταστάσεις βρίσκονται ξανά οι ελληνικές επιχειρήσεις

Κομάντο

Για πολλοστή φορά την τελευταία 15ετία οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ακραίες συνθήκες.

Η απόφαση του Αμερικάνου προέδρου να… ξαναγράψει τον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη ανατρέπει τις σταθερές που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία και τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα.

Η εύθραυστη ισορροπία καταρρέει και νέες δυναμικές –που κρύβουν αρκετούς κινδύνους- αναδύονται.

Όσο και εάν κάποιοι σπεύδουν να καθησυχάσουν αγορά και επενδυτές, υποστηρίζοντας πως η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη χάρη στην καλή πορεία των δημοσιονομικών της.

Άλλωστε παρόμοιες διαβεβαιώσεις δίνονταν και λίγο πριν η χώρα βουλιάξει –σαν άλλος Τιτανικός- στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

«Σε μια παγκόσμια αναταραχή τέτοιας έντασης και έκτασης κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», σημειώνουν σκωπτικά έμπειροι επιχειρηματίες.

Ήδη, ο τουρισμός παρότι κάποιοι εξακολουθούν να πανηγυρίζουν νιώθει τους κραδασμούς… Το ξεκίνημα της σεζόν δεν είναι αυτό που περίμεναν οι επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας.

Ακόμη και στους προορισμούς »ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, όπως η Ρόδος υπάρχει προβληματισμός. Παρότι όλοι σπεύδουν να επισημάνουν πως είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα.

Αντισώματα στις… κρίσεις

Εάν υπάρχει κάτι που γεννά αισιοδοξία είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει… αντισώματα από τις πρόσφατες κρίσεις που πέρασαν και απείλησαν ευθέως την βιωσιμότητά τους.

Από την άρνηση πίστωσης από τους ξένους συνεργάτες τους, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη και τα capital controls μέχρι την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και αργότερα την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των Χούθι στα φορτηγά πλοία ανάγκασαν τις ναυτιλιακές να περιορίσουν τις διελεύσεις από το Σουέζ, εκτοξεύοντας το μεταφορικό κόστος.

Αλλά και τώρα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Σαφέστατα, η σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας.

Κάτι που εκτιμούν και οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα επιστρέφουν μαζικά και προχωρούν σε σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνικά assets.

Η επιχειρηματική… Ιθάκη

Όμως, η ακριβή ενέργεια είναι ακόμη εδώ. Όπως και οι ακριβές πρώτες ύλες…

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν μάθει στα πολύ δύσκολα. Έγιναν, θέλοντας και μη… κομάντο. Και πλέον μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν χρήζουν στήριξης. Τουναντίον. Τώρα είναι ακόμη πιο επιτακτικό να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν περαιτέρω το περιβάλλον που δραστηριοποιούνται.

Χωρίς διάθεση μηδενισμού στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, -τα οποία είναι σημαντικά-, η κυβέρνηση χρειάζεται να καταλάβει πως «δεν φθάσαμε στην επιχειρηματική Ιθάκη».

Αντίθετα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Κάτι που ξέρουν καλά όσοι… επιχειρούν σε αυτή την χώρα.

OT Originals

Περισσότερα από Opinion

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο