Στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, χειρότερα ακόμη και από την περίοδο της πανδημίας, βρίσκεται η αισιοδοξία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Τα συμπεράσματα
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ, με το ρεκόρ του 73% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ασιατική χώρα έγινε πιο δύσκολη τον περασμένο χρόνο, σημειώνοντας νέο υψηλό για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης και των γεωπολιτικών ανησυχιών.
Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά χαμηλά ρεκόρ στο συναίσθημα που καταγράφτηκαν στην ετήσια έρευνα, η οποία διεξάγεται από το 2004.
«Οι εταιρείες νιώθουν πραγματικά τη συμπίεση, είναι απαισιόδοξες, αλλά και πάλι βρίσκουν πολύ συναρπαστικές αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα που απαιτούν συνεχή παρουσία [στην] κινεζική αγορά», δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ο Jens Eskelund, πρόεδρος του επιμελητηρίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι κοντά στο να επιστρέψει: «Δεν έχουμε δει ακόμη σημείο καμπής», είπε ο Eskelund. «Πολλά οδηγούν σε αβεβαιότητα».
Η έρευνα αντανακλά πώς οι προκλήσεις για τις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που το lockdown της πανδημίας το 2022 διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ενώ τα τοπικά εμπορικά σήματα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικά, η συνολική ζήτηση των καταναλωτών παρέμεινε ανεπαρκής εν μέσω της ύφεσης των ακινήτων και της αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους ερωτηθέντες στην έρευνα, το 71% ανέφερε ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους, ακολουθούμενη από τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας με μεγάλη διαφορά, στο 47%.
Οι κλάδοι
Ιδιαίτερο πλήγμα επλήγησαν οι εταιρείες καλλυντικών. Ο κλάδος το αποδίδει στην πτώση της τοπικής ζήτησης και ανέφερε μείωση των εσόδων κατά 45% το 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν – μόλις τη δεύτερη πτώση την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση του επιμελητηρίου.
Από την άλλη πλευρά, η αεροπορία και η αεροδιαστημική ήταν από τις εξαιρέσεις των κλάδων που έλεγαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έγινε ευκολότερη.
Η βραδύτερη ανάπτυξη μειώνει την ελκυστικότητα της Κίνας σε σχέση με άλλες αγορές.
Λίγοι αισιόδοξοι
Ένα χαμηλό ρεκόρ μόλις 12% των ερωτηθέντων ήταν αισιόδοξοι για την κερδοφορία στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οι λιγότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ κατέταξαν τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό για μελλοντικές επενδύσεις.
Ένα άλλο χαμηλό ρεκόρ του 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκταθεί στην Κίνα το επόμενο έτος.
Και ενώ το Πεκίνο έχει ανακοινώσει προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών για ξένες επενδύσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις.
Ένα ρεκόρ 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχασε επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κίνα πέρυσι λόγω περιορισμών πρόσβασης στην αγορά και ρυθμιστικών φραγμών. Οι επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων είπαν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπέστησαν διακρίσεις λόγω των πρακτικών δημοσίων προμηθειών που ευνοούν τους εγχώριους παίκτες.
Εν τω μεταξύ, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αύξαναν τις επενδύσεις τους στην Κίνα εάν αναλαμβάνονταν περισσότερα μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στην τοπική αγορά.
Ο ανταγωνισμός στην εφοδιαστική αλυσίδα
Η Κίνα παραμένει κυρίαρχη στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για την ικανότητά της να προσφέρει ποιοτικά ανταλλακτικά στη χαμηλότερη τιμή – ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, είπε ο Eskelund, επικαλούμενος συνομιλίες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με εκατοντάδες εταιρείες.
Όταν ρωτήθηκαν για τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι αυξάνουν την πρόσβαση στην Κίνα ως τρόπο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τοπικής προσαρμογής και να προσεγγίσουν καλύτερα την εγχώρια αγορά.
Ένα πολύ μικρότερο ποσοστό της τάξης του 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δημιουργεί εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό, διατηρώντας το υπάρχον δίκτυό τους στην Κίνα.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι οι Κινέζοι προμηθευτές τους μεταφέρουν επίσης δραστηριότητες σε άλλες αγορές.