Ζημιά ρεκόρ στο χαρτοφυλάκιο των εγχώριων κρατικών ομολόγων σημείωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) το τελευταίο οικονομικό έτος συνέπεια της ανόδου των επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα κατέγραψε λογιστικές ζημίες ύψους 28,625 τρισ. γιεν, που αντιστοιχούν σε 198,29 δισ. δολάρια, από τα χαρτοφυλάκιά της σε JGB το έτος που έληξε τον Μάρτιο, σημαντικά μεγαλύτερες από τις ζημίες ύψους 9,434 τρισ. γιεν το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημιά των τελευταίων δύο δεκαετιών από τότε που που η BoJ αποτιμά το ισοζύγιο του χαρτοφυλακίου των ομολογιακών τίτλων που κατέχει με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι απώλειες δεν επηρεάζουν την νομισματικής πολιτικής καθώς θα διακρατήσει τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, οπότε οι ζημιές παραμένουν λογιστικές. Μιλώντας στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα ο διοικητής της Καζούο Ουέντα εξήγησε ότι η BOJ θα μπορούσε να καταγράψει ζημίες καθώς αυξάνει τα επιτόκια, αλλά τα κέρδη θα επιστρέψουν μακροπρόθεσμα, καθώς τα ομόλογα που κατέχει η τράπεζα θα μεταφερθούν σε εκείνα με υψηλότερες αποδόσεις καθώς ωριμάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Ο Ουέντα έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού δύο φορές μετά την εγκατάλειψη του αρνητικού επιτοκίου και του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων της τράπεζας τον περασμένο Μάρτιο, ενισχύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, που κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε στο 1,485% στα τέλη Μαρτίου από 0,725% ένα χρόνο νωρίτερα, μειώνοντας την αξία του ομολογιακού χαρτοφυλακίου.
Τα κέρδη της
Τα καθαρά κέρδη της BOJ ήταν 2,26 τρισ. γιεν για το έτος που έληξε τον Μάρτιο. Τα κέρδη από τις μετοχές διαμορφώθηκαν σε 32,871 τρισ. γιεν από τις συμμετοχές της σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
Η κεντρική τράπεζα κατέγραψε κέρδη παραμένοντας σε θετικό έδαφος σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους ομολόγους της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες για το περασμένο έτος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέγραψε ζημίες ρεκόρ κυρίως λόγω των δαπανών για τόκους. Αυτά δείχνουν το γεγονός ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα υστερεί των ομολόγων της στη διαδικασία εξομάλυνσης με τα επιτόκια να παραμένουν στο 0,5%.
Η BOJ συνεισέφερε 2,15 τρισ. γιεν στα ταμεία της χώρας το περασμένο οικονομικό έτος, ποσό ελαφρώς μικρότερο από τα 2,17 τρισ. γιεν του προηγούμενου έτους, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί. Η κεντρική τράπεζα παραμένει μια σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί το υψηλό δημόσιο χρέος της.
Οι προκλήσεις της κεντρικής τράπεζας
Η εικόνα του ομολογιακού χαρτοφυλακίου καταδεικνύει τις προκλήσεις που έχει μπροστά η κεντρική τράπεζα, καθώς έχει μπει στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Ο Ουέντα έχει επανειλημμένα σημειώσει τη σημασία της διατήρησης της πίστης της αγοράς στα οικονομικά της BOJ. Ωστόσο και μια πολύ μικρή αύξηση των ομολόγων έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αξία του ομολογιακού χαρτοφυλακίου της καθώς η κεντρική τράπεζα διακρατεί περισσότερο από το μισό ανεξόφλητο δημόσιο χρέος της χώρας.
Αυτό οδήγησε ορισμένους οικονομολόγους να εκτιμούν η ταχεία άνοδος των αποδόσεων θα προβληματίσει την κεντρική τράπεζα στις αποφάσεις της για άνοδο του κόστους δανεισμού καθώς θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Παρόλα αυτά, οι αγορές εκτιμούν ότι οι απώλειες από μόνες τους είναι απίθανο να σταματήσουν τον Ουέντα από το να μειώσει τα κίνητρα, καθώς προσπαθεί να σημειώσει πρόοδο προς τον στόχο του βιώσιμου πληθωρισμού της τράπεζας εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας. Οι traders αναμένουν μία ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.