«Ιδρύουμε Εθνική Αρχή που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας, η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και μικρό εισόδημα, στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων προσθέτουμε ένα επιπλέον όπλο» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΟΤ.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «[…] θέλω να επιμείνω ιδιαίτερα στο πρώτο θέμα του σημερινού Yπουργικού Συμβουλίου, στην δυνατότητά μας να προσθέσουμε ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ίδρυση μιας πολύ ισχυρής εθνικής αρχής, η οποία θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς, μαζί με την προστασία του καταναλωτή, στα πρότυπα άλλων αρχών κυρίως σκανδιναβικών χωρών.
Στα πρότυπα της Σουηδίας
Θα έλεγα ότι η Σουηδία είναι το πιο κοντινό παράδειγμα σε αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.
Είναι μια αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την αρχή ανταγωνισμού […] πιστεύω ότι αυτή η αρχή βάζει ένα τέλος και σε μία πολυδιάσπαση, ενοποιώντας υπηρεσίες που ουσιαστικά έχουν κοινές δράσεις. Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, σύντομα θα ενεργοποιηθεί και μία ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές […]».
Νωρίτερα ο ΟΤ έγραφε ότι σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, πρόκειται να εισηγηθεί τη δημιουργία της νέας αρχής – με ποια λογική συγκροτείται, ποια θα είναι η δομή της και και ποιο θα είναι το αντικείμενο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ θα συγκροτηθεί στο μοντέλο της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) θα είναι «σφιχτή» στη λειτουργία της, θα «προικοδοτηθεί» με αρκετά σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και θα διαθέτει ικανό αριθμό προσωπικού για να μπορεί να εποτεύει με επάρκεια την αγορά – σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος της.