Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν «κολλήσει λίγο» και ίσως χρειαστεί να αναζωογονηθούν με μια τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζικου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Την ίδια περίπου ώρα, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωνε ότι η Κίνα «παραβίασε πλήρως» την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άφησε να εννοηθεί ότι θα αναλάβει δράση ως απάντηση.
«Μέχρις εδώ με το να κάνω τnο καλό (No more Mr. NICE GUY)!» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ανέφερε ότι η Κίνα είχε αθετήσει μια συμφωνία που ανέκοψε τους δασμούς αντιποίνων μεταξύ της χώρας αυτής και των ΗΠΑ.
Τα σχόλια υποδηλώνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο από τότε που συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Γενεύη σε μια εκεχειρία που θα μείωνε τους «αμοιβαίους» δασμούς που είχαν εκτοξευθεί έως και 145%.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερες συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες και πιστεύω ότι κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε μια τηλεφωνική κλήση μεταξύ του προέδρου και του προέδρου του κόμματος Σι», δήλωσε ο Μπέσεντ στο Fox News την Πέμπτη.
«Δεδομένου του μεγέθους των συνομιλιών… αυτό θα απαιτήσει και από τους δύο ηγέτες να συντονιστούν», είπε. «Έχουν μια πολύ καλή σχέση και είμαι βέβαιος ότι οι Κινέζοι θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν ο Πρόεδρος Τραμπ γνωστοποιήσει τις προτιμήσεις του».
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα θέσει το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Σι. Επέμεινε πριν από τις συνομιλίες στις 12 Μαΐου ότι είχαν μιλήσει, αλλά η Κίνα το αρνείται επανειλημμένα.
Μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία, οι δύο χώρες δήλωσαν ότι θα μειώσουν τους δασμούς στα προϊόντα της άλλης για τουλάχιστον τις επόμενες 90 ημέρες, με τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα φέτος να μειώνονται στο 30% και τους δασμούς της Κίνας στο 10%.

Κάποια στιγμή θα μιλήσουν Τραμπ και Σι
Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα συμφώνησε επίσης να «αναστείλει ή να ακυρώσει» μη δασμολογικά μέτρα κατά των ΗΠΑ, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «μηχανισμό οικονομικής και εμπορικής διαβούλευσης Κίνας-ΗΠΑ, να διατηρούν στενή επικοινωνία σχετικά με τις αντίστοιχες ανησυχίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και να διεξάγουν περαιτέρω διαβουλεύσεις».
Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα διεξάγουν διαβουλεύσεις τακτικά ή ανάλογα με τις ανάγκες, «εναλλάξ μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ή σε μια αμοιβαία συμφωνημένη τρίτη χώρα».
Ωστόσο, έκτοτε, έχουν υπάρξει λίγες δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με τις συνομιλίες από κάθε πλευρά, με την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλλει περαιτέρω περιορισμούς στη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας από κινεζικές εταιρείες.
Λίγο μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε εταιρείες σε όλο τον κόσμο ότι η χρήση τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζονται από την Huawei θα μπορούσε να προκαλέσει ποινικές κυρώσεις για παραβίαση των ελέγχων εξαγωγών των ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει επίσης πει στις αμερικανικές εταιρείες που προσφέρουν λογισμικό που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό ημιαγωγών να σταματήσουν να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε κινεζικούς ομίλους, στην τελευταία προσπάθεια να δυσκολέψει την Κίνα να αναπτύξει προηγμένα τσιπ.
«Από την οπτική γωνία της μακροπρόθεσμης και περίπλοκης φύσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, δεν θα πρέπει μόνο να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για διαπραγματεύσεις, αλλά και για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση», έγραψε ο Χούο Τζιανγκουό, αντιπρόεδρος της Κινεζικής Εταιρείας για τις Μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το Πεκίνο, στο μέσο ενημέρωσης China Economic Net, το οποίο συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα.