Cinecitta: Eπενδύσεις και σχέδια για νέες παραγωγές απο τα ιστορικά studio

Η Cinecitta στοχεύει σε έσοδα 51,9 εκατ. ευρώ το 2029, σχεδόν διπλάσια από το 2024

Cinecitta: Eπενδύσεις και σχέδια για νέες παραγωγές απο τα ιστορικά studio

Επιστροφή στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές -με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης– σχεδιάζει η θρυλική Cinecitta, τα studio που άφησαν εποχή και στα οποία γυρίστηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του Cinema στις χρυσές δεκαετίες του ’60 και ’70.

H Cinecitta, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο της Ευρώπης, στοχεύει να επαναφέρει την Ιταλία ως κινηματογραφική δύναμη, ακόμη και όταν οι προτεινόμενοι δασμοί του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ξένες παραγωγές ρίχνουν σκιά στην κινηματογραφική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Cinecitta, η ομώνυμη εταιρεία που διαχειρίζεται το ιστορικό κινηματογραφικό στούντιο της Ρώμης, ενέκρινε αυτή την εβδομάδα ένα πενταετές σχέδιο που υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκης Ενωσης (μετά τον κορονοϊό) , το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή νέων studio υψηλής τεχνολογίας και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 60% έως το 2026.

«Θέλουμε να ηγηθούμε του παιχνιδιού», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Μανουέλα Κατσιαμάνι. «Η Cinecitta πρέπει να είναι ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα… με την αριστεία ως ελάχιστο πρότυπο».

Η Cinecitta ιδρύθηκε το 1937 υπό τη φασιστική κυριαρχία του Μπενίτο Μουσολίνι και έγινε γνωστή ως το «Χόλιγουντ στον Τίβερη». Έχει φιλοξενήσει πάνω από 3.000 ταινίες, προσελκύοντας παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Φεντερίκο Φελίνι και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Η εταιρεία στοχεύει σε έσοδα 51,9 εκατ. ευρώ (58,8 εκατ. δολάρια) το 2029, σχεδόν διπλάσια από το 2024, και στοχεύει να εμφανίσει καθαρά κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ μετά από ζημίες 11,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η «απειλή» των δασμών

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμό 100% στις ταινίες που παράγονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για να σώσει το Χόλιγουντ από «έναν πολύ γρήγορο θάνατο», αλλά δεν έχει εξηγήσει με λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η εισφορά.

Το σχέδιο επιβολής δασμών απειλεί να διαταράξει το σημερινό σκηνικό της βιομηχανίας, στο οποίο οι μεγάλες αμερικανικές παραγωγές βασίζονται στις υπηρεσίες των στούντιο σε όλο τον κόσμο που μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία, φθηνότερο κόστος και εντυπωσιακά σκηνικά.

Οι σαρωτικοί δασμοί του Τραμπ επαναφέρθηκαν προσωρινά από ομοσπονδιακό εφετείο την Πέμπτη, μία ημέρα αφότου ένα αμερικανικό εμπορικό δικαστήριο τους μπλόκαρε, κρίνοντας ότι ο Τραμπ είχε υπερβεί την εξουσία του.

Η Μανουέλα Κατσιαμάνι,  δήλωσε στο Reuters ότι η Cinecitta παρακολουθεί «με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή» τις εξελίξεις σχετικά με την απειλή των δασμών.

«Η ελπίδα είναι ότι δύο ιστορικές δυνάμεις του κινηματογράφου παγκοσμίως, (η Ιταλία και οι ΗΠΑ) που οφείλουν τόσα πολλά η μία στην άλλη, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται», είπε.

OT Originals

Περισσότερα από Tέχνη και Ζωή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο