Χαρδούβελης: Προκλήσεις για την οικονομία στην εποχή Τραμπ

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Χαρδούβελης: Προκλήσεις για την οικονομία στην εποχή Τραμπ

Στην αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή οικονομία, τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία στην εποχή Τραμπ και στην επάνοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ομαλότητα και την κερδοφορία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμητόρων και Προέδρων Τμημάτων, εκπροσώπων της Εκκλησίας, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, του κολλεγίου «Ανατόλια», επιφανών μελών του επιχειρηματικού κόσμου και της Οικονομίας, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και κοινού.

Κατά την ομιλία του με τίτλο «Οικονομία και Χρηματοοικονομικό Σύστημα στην εποχή Τραμπ», ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «η αντισυμβατική πολιτική του Προέδρου Τραμπ, εναντιώνεται στο παγκόσμιο θεσμικό πλαίσιο που οι ίδιες οι ΗΠΑ βοήθησαν να δημιουργηθεί τα τελευταία 80 χρόνια ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη. Έχει απορρυθμίσει τις πολιτικές ισορροπίες παγκοσμίως, έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Κύριος αποδέκτης των ως τώρα αρνητικών επιδράσεων είναι η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και το δολάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Η επίδραση των δασμών στην ελληνική οικονομία

Ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε ότι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ευαίσθητη στη δασμολογική πολιτική Τραμπ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ο λόγος είναι ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ είναι μόνο το 1% του ΑΕΠ έναντι του 3% της Ευρώπης. Επεσήμανε ακόμα ότι στη χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δημοσιονομική ισορροπία, σημείωσε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα πλήρως την κληρονομιά της κρίσης και χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ο νέος Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπογράμμισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πλέον ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, άφθονη ρευστότητα, ενώ αναφερόμενος στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ψηφιοποίησή της και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερο βάρος στη δικαιοσύνη, τη χρήση γης, την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και βεβαίως το δημογραφικό το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό πρόβλημα.

OT Originals

Περισσότερα από Τράπεζες

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο