Περίπου 171 εκατ. ευρώ θα αποκομίσει η Carrefour από την πώληση μεριδίου 7% στην Carmila, εταιρεία ιδιοκτησίας εμπορικών κέντρων, που αποτελεί και τον βραχίονα της γαλλικής αλυσίδας στο real estate.
Η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανασκόπησης του χαρτοφυλακίου της, όπως εξηγεί η Wall Street Journal.
Η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης σήμερα, μιας πώλησης που αντιστοιχεί σε 9.866.421 μετοχών της Carmila, μέσω της επιταχυνόμενης διαδικασίας book-build.
Carrefour: Η αποεπένδυση δεν θα αλλάξει τις σχέσεις τους
Η Carrefour τόνισε ότι σκοπεύει να παραμείνει ο κύριος μέτοχος της Carmila και ότι η αποεπένδυση δεν θα επιφέρει αλλαγές στις υφιστάμενες συνεργασίες, εντολές και συμφωνίες υπηρεσιών μεταξύ των δύο εταιρειών.
Κατά τη διάρκεια της διάθεσης των μετοχών, η Carmila αγόρασε η ίδια μετοχές αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Ποια είναι η Carmila
Ως ο τρίτος μεγαλύτερος εισηγμένος ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη, η Carmila ιδρύθηκε από την Carrefour και μεγάλους θεσμικούς επενδυτές με σκοπό την ενίσχυση της αξίας των εμπορικών κέντρων που συνορεύουν με τα υπερμάρκετ Carrefour στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2024, το χαρτοφυλάκιό της εκτιμήθηκε στα 6,7 δισ. ευρώ και αποτελείται από 251 εμπορικά κέντρα με ηγετικές θέσεις στις περιοχές επιρροής τους.
Η Carmila είναι εισηγμένη στο Euronext-Paris ενώ ωφελείται από το φορολογικό καθεστώς για τα γαλλικά επενδυτικά ακίνητα τύπου real estate investment trusts (“SIIC”).
Είναι μέλος του δείκτη SBF 120 από τις 20 Ιουνίου 2022.
Οι φήμες εξαγοράς
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του La Lettre, στο τέλος του περασμένου έτους, η Ahold Delhaize φέρεται να ξεκίνησε μυστικές προκαταρκτικές συνομιλίες με την Carrefour, με στόχο την εξαγορά της γαλλικής αλυσίδας.
Ωστόσο, μέχρι τον Ιανουάριο, οι διαπραγματεύσεις είχαν ήδη λήξει.