Η πρόσφατη απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την φέρνει πιο κοντά στο να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του για τον πληθωρισμό, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Monaco Info.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει σε μια καλή θέση», υπογράμμισε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως η τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής ήταν «καλά προσαρμοσμένη». Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για τους ωκεανούς, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παρακολουθούν στενά τα νέα οικονομικά δεδομένα, ώστε να γνωρίζουν αν χρειάζεται να προσαρμόσουν το κόστος δανεισμού.
Η Λαγκάρντ τόνισε επίσης: «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε περιόδους που θα είναι αβέβαιες». Η δήλωσή της ακολούθησε οκτώ διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων μέσα σε έναν χρόνο και συνολική χαλάρωση κατά 200 μονάδες βάσης, με την εκστρατεία περικοπών να πλησιάζει στο τέλος της, όπως είχε αναφέρει και μετά την τελευταία απόφαση της Πέμπτης.
Η θέση της ΕΚΤ και οι εκτιμήσεις της Λαγκάρντ
Η ΕΚΤ βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με την πρόεδρο, «σε καλή θέση» για να διαχειριστεί τις αβεβαιότητες που έρχονται, ιδιαίτερα λόγω των εμπορικών πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Αξιωματούχοι από όλο το φάσμα των «γερακιών» και των «περιστεριών» έχουν επαναλάβει ότι ο πρόσφατος κύκλος μειώσεων είναι σχεδόν, αν όχι εντελώς, ολοκληρωμένος.
Ενδεικτικά, ο Γιάννης Στουρνάρας, που ανήκει στα «περιστέρια» των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, δήλωσε στο Bloomberg την Παρασκευή ότι το εμπόδιο για περαιτέρω περικοπές είναι «υψηλό». Από την άλλη πλευρά, ο Μπόρις Βούιτσιτς από την Κροατία, που συγκαταλέγεται μεταξύ των «γερακιών», ανέφερε το Σάββατο ότι η ΕΚΤ «σχεδόν τελείωσε» με τις μειώσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,6% το 2026, πριν επιστρέψει στο 2% το 2027, ευθυγραμμιζόμενος με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του θεσμού. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά την περίοδο πρόβλεψης.
Η Λαγκάρντ σημείωσε ακόμη στη συνέντευξή της ότι «το ευρώ τα πάει καλά», επισημαίνοντας πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επέτρεψε στους αξιωματούχους να περιορίσουν τον πληθωρισμό από τα υψηλά επίπεδα άνω του 10% στο 2%, που αποτελεί τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. «Πιστεύω ότι είμαστε καλά προσαρμοσμένοι για να επιτύχουμε αυτόν τον μεσοπρόθεσμο στόχο», κατέληξε.