Στον δυναμικό και συχνά ασταθή κόσμο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια αξιοσημείωτη στροφή.
Έλληνες επιχειρηματίες, ισχυροί παίκτες της αγοράς και γνωστοί για τη μακρόχρονη παρουσία τους σε συγκεκριμένους κλάδους όπως η εστίαση, η πτηνοτροφία ή η μεταποίηση τροφίμων, επιλέγουν να επεκταθούν σε εντελώς διαφορετικά πεδία — από το real estate και τη φιλοξενία μέχρι τα παγωτά και τα έτοιμα γεύματα.
Πρόκειται για μια τάση που δεν απορρέει από συγκυριακούς πειραματισμούς, αλλά από στρατηγικές αποφάσεις, με στόχο τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού ρίσκου, την αξιοποίηση νέων ευκαιριών και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.
Πρόκειται για μια τάση που δεν απορρέει από συγκυριακούς πειραματισμούς, αλλά από στρατηγικές αποφάσεις
Ορισμένοι επενδύουν στην αναζωογόνηση του τουρισμού ή της αστικής ανάπτυξης, άλλοι στον τομέα της υγιεινής διατροφής και της γαστρονομίας, φέρνοντας στο προσκήνιο μια νέα γενιά επιχειρηματικών μοντέλων.
Από τα εστιατόρια στα ακίνητα, από το ελαιόλαδο στις ζύμες και από τα κοτόπουλα στα γλυκίσματα, το τοπίο μετασχηματίζεται με ταχύτητα.
Και μαζί του μεταμορφώνονται και οι ρόλοι των ίδιων των επιχειρηματιών, που δεν αρκούνται πλέον στην ασφάλεια του γνώριμου, αλλά κυνηγούν τη δυναμική του καινούργιου.
Αντώνης Σταύρου: Από τα εστιατόρια και την ιχθυοκαλλιέργεια στα ακίνητα
Ο Αντώνης Σταύρου, επικεφαλής του ομίλου «Καστελόριζο», αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο του real estate και των κατασκευών, με στόχο να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η αγορά και/ή η απόκτηση ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, η κατασκευή και ανέγερση πολυώροφων κτιρίων, είτε με το σύστημα της αντιπαροχής σε οικόπεδα τρίτων, είτε σε οικόπεδα ιδιοκτησίας της εταιρείας, καθώς και οι κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά και μη κτίρια. Η νέα εταιρεία έχει αρχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο σε αυτή τη φάση προέρχεται από ίδια κεφάλαια.
Ο κ. Σταύρου είπε στον OT ότι δεν πρόκειται για ευκαιριακή αλλά για αρκετά μελετημένη κίνηση. «Δεν είναι ευκαιριακή τοποθέτηση. Υπάρχει σχέδιο από πίσω. Όλα γίνονται βήμα-βήμα», αναφέρει.
Σημειώνει δε ότι υπάρχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για την πρώτη φάση ανάπτυξης της εταιρείας, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον και ανάλογα με την πορεία του εγχειρήματος η αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης.
Από την ΑΒΕΑ στη ΖΥΜΕΛΙΑ και από το ελαιόλαδο στις ζύμες
Η ΑΒΕΑ (Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Ανατολή), η πρώτη ελαιουργική βιομηχανία της Ελλάδας που ιδρύθηκε στα Χανιά της Κρήτης, προχώρησε στη σύσταση νέας θυγατρικής εταιρείας (ΖΥΜΕΛΙΑ) και εισέρχεται έτσι δυναμικά στην αγορά προϊόντων ζύμης.
Μοναδικός μέτοχος της ΖΥΜΕΛΙΑ είναι η ΑΒΕΑ, η οποία κατέβαλε το κεφάλαιο εξ ολοκλήρου σε μετρητά. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 3 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΒΕΑ παράγει σήμερα μια ευρεία γκάμα προϊόντων από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέχρι και φυσικά καλλυντικά – που έχουν όμως βάση το ελαιόλαδο.
Βασικός μέτοχος της ΑΒΕΑ είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, που κατέχει το 51% των μετοχών της από το 2014.
Από τα κοτόπουλα στα παγωτά η Αγγελάκης
Και η γνωστή πτηνοτροφική μονάδα Αγγελάκης θα δοκιμαστεί σε ένα καινούργιο κλάδο, που απέχει πολύ την τωρινή της δραστηριότητα που είναι η παραγωγή κοτόπουλου: εισέρχεται στον τομέα του παγωτού και συστήνει την εταιρεία Sweet Bond, στην οποία είναι και ο αποκλειστικός μέτοχος.
Σε εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 1.200 τ.μ. στην περιοχή του Ασπρόπυργου, η Sweet Bond έχει ήδη ξεκινήσει την πιλοτική παραγωγή προϊόντων γλυκού και παγωτού, στοχεύοντας στις αγορές του HORECA αλλά και του Retail.
Ο CEO της εταιρείας κ. Θάνος Αγγελάκης αναφέρει σε δήλωσή του ότι η είσοδος της εταιρείας στον χώρο του γλυκού και του παγωτού αποτελεί μια στρατηγική απόφαση.
Η Κωσταντίνα Καλλιμάνη στρέφεται στα έτοιμα, υγιεινά γεύματα
Είναι γνωστή για την μακρά πορεία της ως επικεφαλής της ιστορικής οικογενειακής επιχείρησης Καλλιμάνης αλλά τώρα, η Κωνσταντίνα Καλλιμάνη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο χώρο της διατροφής – μέσω της εταιρείας Wortheat – και στρέφεται στην παραγωγή και τη διάθεση έτοιμων, υγιεινών γευμάτων ψυγείου.
Η κ. Καλλιμάνη στοχεύει στο να καλύψει τη νέα τάση της ελληνικής αγοράς για έτοιμα γεύματα υψηλής διατροφικής αξίας, αποτελούμενα από ποιοτικές πρώτες ύλες. Γι’ αυτό το λόγο και το σύνθημα είναι σύνθημα «Γεύση /Θρέψη /Ευζωία».
Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα που θέλει να αναδείξει τη νεο-ελληνική δημιουργική κουζίνα, συνδυάζοντας τις ελληνικές πρώτες ύλες, Π.Ο.Π. και βιολογικά συστατικά, superfoods και σύγχρονες μεθόδους παρασκευής, ώστε να προσφέρει γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, χαμηλά σε λιπαρά και με ισορροπημένες θερμίδες, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.
Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με εταιρικούς πελάτες και επιλεγμένα σημεία πώλησης delicatessen στην Αττική ενώ διαθέτει φυσικό κατάστημα στο Μαρούσι.
Αναφερόμενη στις τάσεις της αγοράς, η κ. Καλλιμάνη σημειώνει: «Η αγορά των έτοιμων γευμάτων στην Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία, με τους καταναλωτές να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα υγείας, ποιότητας, γεύσης και βιωσιμότητας. Η Wortheat έρχεται να καλύψει αυτή τη νέα τάση, συνεργαζόμενη με μικρούς Έλληνες παραγωγούς και με την επιμέλεια διακεκριμένων Ελλήνων chef και διατροφολόγων».
Η οικογένεια Νιτσιάκος στα ξενοδοχεία
Η οικογένεια Νιτσιάκου της γνωστής πτηνοτροφικής εταιρείας έχει επεκταθεί και εκείνη σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο από εκείνο στο οποίο δραστηριοποιείται.
Ο όμιλος δραστηριοποιείται και στον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς διαθέτει το 5άστερο Du Lac Congress Center & Spa στα Γιάννενα, ένα μεγάλο ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο και το ξενοδοχείο Μαριλένα στην Κέρκυρα.
Το όραμα του ιδιοκτήτη και ιδρυτή του Hotel Du Lac του αείμνηστου Θεόδωρου Νιτσιάκου ήταν να δημιουργήσει στην πατρίδα του την Ήπειρο (κατάγεται από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων) ένα πολυτελές ξενοδοχείο που θα έδινε πνοή στον τουρισμό της περιοχής.
Το Hotel Du Lac βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα και διαθέτει ένα αυτόνομο συνεδριακό κέντρο αλλά και ένα κέντρο ευεξίας και χαλάρωσης.
Το Marilena Premium Hotel βρίσκεται στο Πυργί της Κέρκυρας και διαθέτει 83 δωμάτια κατανεμειμένα σε 7 κτίρια παραδοσιακής κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής, ανάμεσα σε ελαιόδενδρα και κήπους.