Περίπου έναν χρόνο από τη ημέρα που ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να διαλύσει την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, την ισχυρότερη νομοθετική εξουσία της Γαλλίας, μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν αφήνει εκ νέου ανοικτό να επαναλάβει την κίνηση αυτή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
«Εύχομαι να μην υπάρξει άλλη διάλυση, αλλά δεν έχω συνηθίσει να στερούμαι από τον εαυτό μου μια συνταγματική εξουσία», δήλωσε τη Δευτέρα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν είχε αποκλείσει την πιθανότητα να κάνει ένα τόσο ασυνήθιστο βήμα.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο από τη Νίκαια, μετά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ωκεανών, ο Γάλλος ηγέτης ανέφερε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει αυτήν την εξουσία εάν τα πολιτικά κόμματα αποφασίσουν να υιοθετήσουν μια «εντελώς ανεύθυνη προσέγγιση και να μπλοκάρουν τη χώρα». Μέχρι στιγμής πάντως, έχει δηλώσει δημόσια ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν εξετάζεται.
Ιδιωτικές συζητήσεις
Νωρίτερα φέτος, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Μακρόν είχε συζητήσει το ενδεχόμενο διάλυσης του κοινοβουλίου και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με τον στενό του κύκλο, καθώς η επιστροφή του στη διεθνή σκηνή βοήθησε στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό.
Η εκ νέου διάλυση της Εθνοσυνέλευσης θα μπορούσε να απειλήσει τη σχετική σταθερότητα που απολαμβάνει η Γαλλία από τον Δεκέμβριο, όταν ο Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό. Πριν από αυτό, ο Μακρόν υπέστη καταστροφικές εκλογές τον περασμένο Ιούλιο που διέσπασαν την Εθνοσυνέλευση και την άφησαν χωρίς καμία ομάδα που να κατέχει την πλειοψηφία, προκαλώντας μήνες πολιτικού χάους. Ήταν τότε που τα γαλλικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντικά πλήγμα, με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται και τη χώρα να δανείζεται ακριβότερα ακόμα και από την Ελλάδα.