Μερίσματα: Πόσα κέρδη θα μοιράσουν οι εισηγμένες [γράφημα]

Οι εισηγμένες παρά την πίεση ετοιμάζονται να δώσουν μερίσματα - Τράπεζες, ενέργεια και τουρισμός βρίσκονται στην αιχμή

Μερίσματα: Πόσα κέρδη θα μοιράσουν οι εισηγμένες [γράφημα]

Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αποκαλύπτει μια μικτή εικόνα για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών να διαμορφώνεται στο 3%, αλλά με τα κέρδη να υποχωρούν κατά 9,1%.

Οι 39 εταιρίες που δημοσίευσαν μεγέθη δεν έδειξαν την ίδια δυναμική με άλλες περιόδους και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών ιστορικών επιδόσεων. Άλλωστε, και η πίεση στα περιθώρια κέρδους, λόγω αυξημένων τιμών παραγωγής και διεθνών οικονομικών αβεβαιοτήτων, είναι εμφανής, αν και ορισμένοι τομείς της οικονομίας δείχνουν ανθεκτικότητα και δυναμική ανάπτυξης, κυρίως στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια και στον τουρισμό.

Διαφοροποιήσεις στον τραπεζικό τομέα

Στον τραπεζικό τομέα, οι τράπεζες παρουσιάζουν διαφορετικά αποτελέσματα, επηρεασμένες από τις συνθήκες της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας, καθώς και από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και των επιτοκιακών αλλαγών.

Η Alpha Bank παρουσίασε πτώση 6% στον κύκλο εργασιών και σχεδόν αμετάβλητο EBITDA, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 6%, υποδεικνύοντας την αποτελεσματική διαχείριση των προβλέψεων και τη συγκράτηση του κόστους.

Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε πτώση 9% στον κύκλο εργασιών και 6% στα έσοδα από τόκους, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται δραστικά κατά 16%. Η μείωση της κερδοφορίας μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη πίεση από τα χαμηλά επιτόκια και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs).

Από την άλλη πλευρά, η Eurobank παρουσίασε θετική πορεία με αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών και σχεδόν αμετάβλητα έσοδα από τόκους, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 9%.

Η Πειραιώς αναδείχθηκε σε κερδισμένο του τριμήνου με σημαντική αύξηση 22% στα κέρδη μετά από φόρους, αν και τα έσοδα από τόκους παρουσίασαν μείωση 7%, γεγονός που δείχνει ότι η τράπεζα μπόρεσε να αντισταθμίσει τη μείωση των επιτοκίων μέσω της αύξησης της πελατειακής βάσης και της βελτιστοποίησης του κόστους.

Ακίνητα: Ανακαμψη και προκλήσεις

Στον τομέα των ακινήτων, η Lamda Development σημείωσε σημαντική πτώση 25% στον κύκλο εργασιών, και τα κέρδη της μετά από φόρους μειώθηκαν δραματικά κατά 1854%, εξαιτίας κυρίως των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη μεγάλων έργων, όπως το Ελληνικό, και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην αγορά ακινήτων.

Αντίθετα, η Premia και η Trade Estates, δύο εταιρείες του τομέα, παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα με αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών τους, καθώς επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη του τομέα, την αύξηση των ενοικίων και την προώθηση νέων επενδύσεων. Ειδικά η Premia καταγράφηκε αύξηση 78% στον κύκλο εργασιών και 263% στα κέρδη μετά από φόρους, αποδεικνύοντας τη θετική πορεία του τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Ενέργεια: Αύξηση κύκλου εργασιών, με μειωμένα κέρδη

Στην ενέργεια, η ΔΕΗ παρουσίασε αύξηση 27% στον κύκλο εργασιών, η οποία, ωστόσο, συνοδεύτηκε από μία πτώση 15% στα καθαρά κέρδη λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και της μείωσης των περιθωρίων κέρδους. Παρά την αύξηση των εσόδων, οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τη συνολική κερδοφορία.

Η Motor Oil και η Helleniq Energy κατέγραψαν επίσης μείωση στην κερδοφορία τους. Η Motor Oil σημείωσε πτώση 43% στα EBITDA και 56% στα καθαρά κέρδη λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του αυξημένου κόστους παραγωγής. Η HelleniqEnergy παρουσίασε δραματική πτώση 65% στα EBITDA και 94% στα καθαρά κέρδη, ενώ η εταιρεία επηρεάστηκε σημαντικά από την πτώση της διεθνούς ζήτησης για πετρέλαιο και αέριο.

Τουρισμός: Ανάκαμψη και προοπτικές

Στον τομέα του τουρισμού, η Aegean παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα με αύξηση 32% στα κέρδη μετά από φόρους, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσίασε μικρή αύξηση 3%.

Η Aegean φαίνεται να επωφελείται από την αυξημένη ζήτηση για αεροπορικές μεταφορές, τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα.

Αντίθετα, ο ΔΑΑ επηρεάστηκε από τις χαμηλότερες αναμενόμενες επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού και των αερομεταφορών, με τα καθαρά κέρδη να σημειώνουν πτώση 8%.

Ωστόσο, η τουριστική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει θετικές προοπτικές, κυρίως λόγω της σταθερότητας στις διεθνείς αφίξεις και των προσπαθειών για αναβάθμιση του αεροδρομίου.

Ιούνιος: Ο «μήνας των μερισμάτων»

Ο Ιούνιος, ο παραδοσιακός «μήνας των μερισμάτων» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη φήμη του, με δεκάδες εισηγμένες εταιρείες να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους τους. Οι πληρωμές αυτές αναμένεται μάλιστα να προσφέρουν σημαντική ρευστότητα στην αγορά, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται σε αρκετές περιπτώσεις στο 5%.

Στις 16 Ιουνίου, η Prodea θα διανείμει το τελικό μέρισμα των 0,2350 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την επόμενη μέρα, στις 17 Ιουνίου, η ΓΕΒΚΑ θα προσφέρει 0,0715 ευρώ ανά μετοχή. Στις 19 Ιουνίου, η Trade Estates θα καταβάλει υπόλοιπο μέρισμα ύψους 0,052294 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την ίδια μέρα η Φάις Συμμετοχών θα διανείμει 0,04395 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 23 Ιουνίου, η Quest προγραμματίζει την καταβολή 0,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Optima Bank ακολουθεί με 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Την ίδια μέρα, η Μπλε Κέδρος θα πραγματοποιήσει πληρωμές μερισμάτων, αλλά αναμένονται αλλαγές στις ημερομηνίες αποκοπής και γενικής συνέλευσης, καθώς η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει την πρόσκληση. Την ίδια ημέρα, η ΕΧΑΕ θα διανείμει 0,29 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 24 Ιουνίου, η Viohaclo και η Cenergy θα καταβάλουν μερίσματα ύψους 0,16 ευρώ και 0,14 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Alpha Real Estate θα προσφέρει 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Στις 25 Ιουνίου, η ΓΕΚ Τέρνα θα διανείμει 0,40 ευρώ, και η Motor Oil θα προσφέρει το εντυπωσιακό ποσό των 1,10 ευρώ ανά μετοχή, ως τελικό μέρισμα. Στις 26 Ιουνίου, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα καταβάλει 0,09 ευρώ, ενώ η Metlen θα προσφέρει 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 27 Ιουνίου, η Fourlis θα πληρώσει 0,15 ευρώ ανά μετοχή, και τέλος, στις 30 Ιουνίου, η Titan θα προσφέρει το πιο γενναιόδωρο μέρισμα του μήνα, καταβάλλοντας 3 ευρώ ανά μετοχή.

OT Originals

Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο