Η νέα εποχή στο food retail χτίζεται πάνω σε στρατηγικές συνεργασίες και πρωτότυπα concepts.
Από τις street καντίνες και τα shop-in-shop καταστήματα μέχρι τα premium corners, τα νέα concept στο food retail αναμένεται να ενισχύσουν την εμπειρία των καταναλωτών, προσθέτοντας προστιθέμενη αξία στο αγοραστικό τους ταξίδι.
Τα νέα concept στο food retail που αλλάζουν την αγορά
Οι street καντίνες της Jackaroo, η είσοδος των Il Toto Coffee στα My Market Local, οι καινοτόμες συνεργασίες του Γρηγόρη στη Βόρεια Ελλάδα, διεθνή brand ευεξίας της ΑΒ Βασιλόπουλος… Το τοπίο του ελληνικού food retail ανανεώνεται με φρέσκιες προτάσεις.
Jackaroo: Το αυθεντικό street food που γεννήθηκε στις καντίνες
Ο επικεφαλής και εμπνευστής του Jackaroo, Μιχάλης Μαντζουράνης έθεσε από την αρχή έναν ξεκάθαρο στόχο: να φέρει στην Ελλάδα το original αμερικάνικο fast food.
Η Jackaroo, η street food αλυσίδα που έκανε τη διαφορά στην ελληνική αγορά, ξεκίνησε το ταξίδι της μέσα από το αυθεντικό format της καντίνας. Από την πρώτη στιγμή, το concept ήταν ξεκάθαρο: premium, χειροποίητο αμερικάνικο street food, κατευθείαν από την «καντίνα του δρόμου», για όσους θέλουν αληθινή, αυθεντική γεύση χωρίς εκπτώσεις.
Η φιλοσοφία της Jackaroo δεν ήταν ποτέ να ακολουθήσει τη λογική των «τυπικών καταστημάτων». Το DNA της βρίσκεται στον δρόμο, εκεί όπου οι μυρωδιές από τα ζουμερά burgers και οι χειροποίητες σάλτσες συναντούν την urban κουλτούρα. Οι σταθερές καντίνες σε σημεία-κλειδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς της, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο δεσμό με τους fans της.
Με την υποστήριξη πλέον της Vivartia, η οποία απέκτησε το 60% της εταιρείας, η Jackaroo συνεχίζει να επενδύει σε αυτό το αυθεντικό format. Οι νέες τοποθεσίες στην Αγία Παρασκευή, στην Πανόρμου και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έρχονται να ενισχύσουν την παρουσία του brand, χωρίς να αλλοιώνουν την ουσία του: καντίνες, street food, αυθεντική εμπειρία.
Συνεργασία My Market Local και Il Toto: Ένα επιτυχημένο concept στο convenience
Η συνεργασία μεταξύ των franchisee των My Market Local και της Il Toto Coffee εξελίσσεται σε ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της αγοράς convenience. Η METRO ΑΕΒΕ ενισχύει τη στρατηγική της στο δίκτυο franchise, προτείνοντας στους συνεργάτες της να ενσωματώσουν το concept των καταστημάτων Il Toto όπου το επιτρέπουν οι χώροι.
Ήδη λειτουργούν πέντε Il Toto μέσα σε καταστήματα My Market Local και, και όπως είχε εξηγήσει πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξη τυπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRO, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, στόχος είναι να προστεθούν ακόμα πέντε ή και περισσότερα μέσα στο 2025. Από τα 33 νέα My Market Local που προγραμματίζονται φέτος, υπολογίζεται ότι 5-6 θα διαθέτουν Il Toto.
Η επιλογή της Il Toto έγινε μετά από έρευνα αγοράς και ήδη η απόδοση της συνεργασίας κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Κάναμε μια έρευνα αγοράς, είδαμε το προϊόν που πουλάνε, το κατάστημα που φτιάχνουνε και επιλέξαμε την Il toto. Μέχρι τώρα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη συνεργασία μαζί τους και τα καταστήματα είναι καλά. Πάνω απ’ όλα αυτό μας ενδιαφέρει να παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα πρόταση στον πελάτη».
Επιπλέον, μέσα στα καταστήματα της mymarket που δεν είναι franchise υπάρχoυν τα καφέ της εταιρείας Mikel.
Γρηγόρης: Καινοτομία με τις σύγχρονες καντίνες – Επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα και το εξωτερικό
Η ανάπτυξη του brand στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον «Γρηγόρη».
Όπως αναφέρουν στον ΟΤ πηγές της εταιρείας, ο στόχος θα επιτευχθεί αφενός μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του Γρηγόρη με την τοπική αλυσίδα καταστημάτων seven2seven και αφετέρου μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης.
Η αλυσίδα επενδύει δυναμικά σε ένα πρωτοποριακό concept, αυτό των μοντέρνων καντινών, ενισχύοντας την παρουσία του σε στρατηγικά σημεία υψηλής επισκεψιμότητας.
Οι νέες καντίνες, όπως αυτές στα εμπορικά πάρκα Top Park στην Αθήνα και στα Ιωάννινα, ξεχωρίζουν για τον σύγχρονο σχεδιασμό τους, την υψηλή αισθητική και τη λειτουργικότητά τους. Σχεδιασμένες με γνώμονα την άνεση και την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία υψηλής επισκεψιμότητας.
Επιπλέον, έχει ανοίξει το Food Court βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο Χαριλάου-Θέρμης, το οποίο φιλοξενεί 8 διαφορετικά concepts φαγητού. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σύντομα θα ξεκινήσει ένα καινούργιο concept καταστήματος στον Εύοσμο, όπου θα συνυπάρχουν σε ένα κατάστημα ο Γρηγόρης και σημεία με burger & ζυμαρικά.
Με συνεργασίες με τοπικά brands όπως τα παγωτά Fregio στη Θεσσαλονίκη και τα παγωτά Παύλος στην Ηγουμενίτσα, τα οποία τοποθετούνται ως shop in shop μέσα σε επιλεγμένα καταστήματα Γρηγόρης αλλά και με σχέδια για 7 νέα καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα, ο Γρηγόρης ενισχύει την τοπική του απήχηση.
ΑΒ Βασιλόπουλος: Ανάπτυξη με διεθνείς συνεργασίες – Στο επίκεντρο η Holland & Barrett
Η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει δυναμικά την πορεία ανάπτυξής της, επενδύοντας σε στρατηγικές διεθνείς συνεργασίες. Εμβληματική είναι η σύμπραξή της με την
Holland & Barrett, έναν από τους κορυφαίους retailers προϊόντων υγείας και ευεξίας στην Ευρώπη, την οποία έφερε στην Ελλάδα ο Όμιλος Fourlis. Η συνεργασία αυτή εξελίσσεται δυναμικά, με στόχο την παρουσία της Holland & Barrett σε 30 καταστήματα ΑΒ, είτε μέσω shop in shop είτε μέσω ειδικών stands, αξιοποιώντας τη δυναμική των σημείων πώλησης της ΑΒ, προσφέροντας στους καταναλωτές premium προϊόντα υγείας σε συνδυασμό με τις καθημερινές αγορές τους.
Παράλληλα, η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα, με 71 καταστήματα συνολικά, εκ των οποίων τα 32 λειτουργούν μέσω franchise. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση στρατηγικών σημείων πώλησης, όπως το MEGA ΑΒ «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, με σημαντικές επενδύσεις.
Η σύνδεση της ΑΒ με διεθνή brands, όπως η Holland & Barrett, σε συνδυασμό με τη διαχρονική στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς, αποτυπώνει τη στρατηγική της για βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία.