Στους κανόνες του εμπορικού δικαίου αναμένεται να βασιστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρότασή της προς την ΕΕ να απαγορεύσει όλες τις νέες συμβάσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας, σε μια κίνηση, η οποία στοχεύει να παρακάμψει οποιοδήποτε πιθανό βέτο από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Σύμφωνα με περίληψη της πρότασης που είδαν οι Financial Times και αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη οι εταιρείες θα απαγορεύεται να υπογράφουν νέες συμβάσεις για ρωσικό φυσικό αέριο, με άμεση ισχύ. Στο προσχέδιο της πρότασης αναφέρεται επίσης, ότι οι υφιστάμενες βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG από τη Ρωσία θα πρέπει να τερματιστούν από το 2026, ενώ εκείνες που συνδέονται με μακροπρόθεσμες συμβάσεις θα λήξουν την 1η Ιανουαρίου 2028.
Σε μια παραχώρηση προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, θα τους χορηγηθεί εξαίρεση έως το 2027 για τη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων συμβάσεων φυσικού αερίου, δήλωσαν επίσης στους FT δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν την πρόταση.
Οι προτάσεις αυτές ακολουθούν τη δημοσίευση ενός σχεδίου από την Επιτροπή τον περασμένο μήνα, στο οποίο περιγράφεται ο στόχος της για τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ έως το 2027.
Οι απειλές για βέτο
Το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί λιγότερο από το 19% των συνολικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων της ΕΕ, από περίπου τα δύο πέμπτα όταν η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Είχαν τεθεί ερωτηματικά σχετικά με το πώς η επιτροπή θα επιβάλει τα μέτρα, δεδομένου ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών μελών.
Αντ’ αυτού, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει το εμπορικό δίκαιο, ανέφερε η περίληψη, επιτρέποντας στις προτάσεις να περάσουν με την έγκριση της πλειοψηφίας των κρατών μελών. Θα επικαλείται επίσης άρθρα της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες στις τελωνειακές αρχές σχετικά με τις συμβάσεις φυσικού αερίου, ώστε να αποδεικνύουν ότι οι εισαγωγές δεν προέρχονταν από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τη δημοσίευσή τους, οι προτάσεις βρίσκονται υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξουν.