Στο κόκκινο άνοιξε η Wall Street, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν εισήλθε στην πέμπτη ημέρα της, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών παγκοσμίως ενόψει της επικείμενης απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά το άνοιγμα κατά 156,5 μονάδες ή 0,37%, στις 42358,62 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 21 μονάδων ή 0,35% στις 6012,15 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 74,1 μονάδων ή 0,38% στις 19627,082 μονάδες.
Η σύγκρουση Ισραήλ -Ιράν
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στο Ιράν, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να προετοιμάζεται για μια πιο άμεση επέμβαση. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θέλει να μπει οριστικό τέλος στην πορεία του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου, μετά την πρόωρη αποχώρησή του από τη συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά στον Καναδά, η οποία προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσε να επίκειται εκεχειρία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι ο Τραμπ προσέφερε κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η αποχώρησή του από την G7 δεν είχε «καμία σχέση με την κατάπαυση του πυρός. Είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό»
«Βρισκόμαστε όλοι σε μια κατάσταση αβεβαιότητας όσον αφορά το αν βγήκε κάτι ουσιαστικό από τη σύνοδο κορυφής και αν ο Τραμπ υπαινίχθηκε νέες πληροφορίες με την ανάρτησή του και την πρόωρη αποχώρησή του από τη συνάντηση της G7», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Τζιμ Ριντ.
Ενισχύεται το πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς κλιμακώθηκε η σύγκρουση, αντιστρέφοντας την πορεία τους από τις μειώσεις της Δευτέρας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate και Brent ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 2% το καθένα.
Πέρα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή , τα νέα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επιβάρυναν τις μετοχές την Τρίτη, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9% τον μήνα, χειρότερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για πτώση 0,6%.
«Η οικονομία επιβραδύνεται με τους καταναλωτές να είναι νευρικοί για το τι ακριβώς τους περιμένει και επιλέγουν να εξοικονομήσουν συνολικά παρά να δώσουν τα λεφτά τους στα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα», δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της Fwdbonds.