Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ -Ιράν

Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών

Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή την εβδομάδα, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Το Brent αυξήθηκε κατά 3,6% , ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν, σηματοδοτώντας μια διπλωματική προσέγγιση που τροφοδότησε τις ελπίδες για μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί δύο εβδομάδες για να αποφασίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά  1,84 δολάρια ή 2,33%, στα 77,01 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Ιούλιο – το οποίο δεν διακανονίστηκε την Πέμπτη καθώς ήταν αργία στις ΗΠΑ και λήγει την Παρασκευή – υποχώρησε κατά 21 σεντς ή 0,28% στα 74,93 δολάρια.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ εξέδωσε νέες κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν, μεταξύ άλλων σε δύο οντότητες που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις αφορούν τουλάχιστον 20 οντότητες, πέντε φυσικά πρόσωπα και τρία πλοία, σύμφωνα με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 3% την Πέμπτη, αφού το Ισραήλ βομβάρδισε πυρηνικούς στόχους στο Ιράν, ενώ το Ιράν – ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ – εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης στον πόλεμο που διαρκεί μία εβδομάδα.

Οι τιμές του Brent υποχώρησαν αφού ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ θα αποφασίσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Παρόλο που δεν έχει σημειωθεί ακόμη μια σημαντική κλιμάκωση, οι κίνδυνοι για την προσφορά από την περιοχή παραμένουν υψηλοί και εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Russell Shor, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Tradu.com.

Προβλέψεις για 100 δολάρια το βαρέλι

Το Ιράν στο παρελθόν έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, ζωτικής σημασίας διαδρομή για τις εξαγωγές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.
Οι εξαγωγές πετρελαίου μέχρι στιγμής δεν έχουν διακοπεί και δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς, δήλωσε ο Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής της UBS.
«Η κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό», είπε.

Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τέτοιο τρόπο ώστε το Ισραήλ να επιτεθεί σε εξαγωγικές υποδομές ή το Ιράν να διακόψει τη ναυσιπλοΐα μέσω του στενού θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι να είναι μια πραγματικότητα, δήλωσε η αναλύτρια της Panmure Liberum Ashley Kelty.

OT Originals

Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο