Εκδήλωση ΕΒΕΑ-ΕΚ: Η Κεφαλαιαγορά ως εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων η  εταιρική διακυβέρνηση, και οι επενδύσεις σε κρυπτοστοιχεία

Εκδήλωση ΕΒΕΑ-ΕΚ: Η Κεφαλαιαγορά ως εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω της Κεφαλαιαγοράς, την εταιρική βιωσιμότητα, καθώς και θέματα ψηφιακής χρηματοοικονομικής και αποτροπής διαδικτυακής απάτης, το ΕΒΕΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διοργάνωσαν σχετική εκδήλωση με τον τίτλο «Κεφαλαιαγορά Σήμερα – Προκλήσεις και Ευκαιρίες Χρηματοδότησης μέσω της Κεφαλαιαγοράς και Εταιρική Βιωσιμότητα»,

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος,  τόνισε μεταξύ άλλων πως η κεφαλαιαγορά ενισχύει τη διαφάνεια, την αξιοπιστία των επιχειρήσεων και προσελκύει επενδύσεις σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.  Το ΕΒΕΑ, θεωρεί ότι η Κεφαλαιαγορά είναι κάτι περισσότερο από ένα κανάλι ρευστότητας, καθώς η είσοδος σε αυτή συνεπάγεται ενίσχυση της λογοδοσίας, συμμόρφωση με τα πρότυπα ESG και βελτίωση της διακυβέρνησης.

Αυτά τα στοιχεία μετατρέπουν μια επιχείρηση σε αξιόπιστο εταίρο, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Η συμμετοχή στην αγορά κεφαλαίου αποτελεί μια απόφαση στρατηγικής προοπτικής, που δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασιών με θεσμικούς επενδυτές και διευρύνει την πρόσβαση στο διεθνές χρηματοδοτικό οικοσύστημα. Η πρόκληση είναι διπλή: να ενισχυθεί η δυνατότητα συμμετοχής και για δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και παράλληλα να διασφαλιστούν αυστηροί μηχανισμοί εποπτείας, λογοδοσίας και αξιοπιστίας.

Επιμορφωτικά σεμινάρια

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), κα Βασιλική Λαζαράκου, ανέφερε πως
αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας, όπως με το ΕΒΕΑ, προκειμένου να διοργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες για ζητήματα όπως είναι η χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς, η προστασία από τη διαδικτυακή απάτη, οι συναλλαγές σε κρυπτοστοιχεία και οι σχετικές διαφημίσεις, ενόψει και του νέου Κανονισμού για την Αγορά Κρυπτοστοιχείων (MiCA).

Η  εκδήλωση φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λάβουν γνώση όχι μόνο των δυνατοτήτων άντλησης κεφαλαίων μέσω της κεφαλαιαγοράς, αλλά και των θεσμικών απαιτήσεων για τη λειτουργία της αγοράς, όπως των ζητημάτων εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και των ζητημάτων που συνδέονται είτε με τις νέες εξελίξεις, όπως οι επενδύσεις σε κρυπτοστοιχεία, είτε με κινδύνους που θα πρέπει να γνωρίζει το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, και αφορούν στις διαδικτυακές απάτες.

Το θέμα της ενημέρωσης και συνακόλουθα και της επενδυτικής παιδείας, έχει τεθεί ως προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς η ενημέρωση των επενδυτών τους επιτρέπει να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά τα κεφάλαιά τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ειδικότερα στις δράσεις της Επιτροπής σε συνεργασία με την ESMA και με τις λοιπές Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (όπως, ενημερωτικό κείμενο για την αποταμίευση, επενδύσεις και συντάξεις), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εποπτικών Αρχών – IOSCO (π.χ. καμπάνια για θέματα όπως η ανθεκτικότητα των επενδυτών, τα κρυπτοστοιχεία και τη βιώσιμη χρηματοδότηση), καθώς και τις δράσεις της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2024, είτε σε συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδίου της Επιτροπής, είτε στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής της χώρας για τον Χρηματοοικονομικό Εγγραματισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα Μνημόνια Συνεργασίας με τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και σε ειδικότερες στοχευμένες ενέργειες, όπως η συνεργασία για τη δημιουργία προσομοιωτών επενδύσεων, καθώς και στις δρομολογούμενες νέες δράσεις με χρήση προσβάσιμων και ελκυστικών μορφών επικοινωνίας, με στόχο την ολοένα και αυξανόμενη αλληλεπίδραση με ευρύτερο κύκλο επενδυτών.

Η εκδήλωση περιελάμβανε δύο διακριτές θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, με τίτλο «Χρηματοδότηση Εταιρειών μέσω της Κεφαλαιαγοράς και Εταιρική Βιωσιμότητα», ο κ. Μιχαήλ Φέκκας, Αντιπρόεδρος Α΄ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς αποτελεί στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως σε μια περίοδο που η βιωσιμότητα, η διαφάνεια και η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια αποτελούν κρίσιμους παράγοντες ανταγωνιστικότητας.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εργάζεται συστηματικά για ένα θεσμικό περιβάλλον που αξιοποιεί τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις – όπως ο Κανονισμός Listing Act και τα ESG πρότυπα – ώστε να καταστήσει την αγορά μας πιο ελκυστική, πιο ανοικτή και πιο αποτελεσματική για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ενότητα, συμμετείχαν με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις και παρουσιάσεις που κάλυψαν βασικά ζητήματα που αφορούν τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά και τη σύνδεσή τους με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Νίκος Γεραντώνης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιρειών, καθώς και ο κ. Άρης Γιαννόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Εποπτείας Εισηγμένων Εταιρειών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Ψηφιακή Χρηματοοικονομική και Κρυπτοστοιχεία – Αποτροπή Διαδικτυακής Απάτης», η κα Νατάσσα Στάμου, Αντιπρόεδρος Β΄ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισήμανε ότι οι απαιτήσεις και προκλήσεις που σχετίζονται με τη ρύθμιση και εποπτεία των κρυπτοστοιχείων είναι αυξημένες, λόγω της φύσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, καθώς και της περιορισμένης εξοικείωσης και τεχνικής εξειδίκευσης σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα.

Όπως ανέφερε, «ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, με στόχο να επιδείξουμε την απαραίτητη προσαρμοστικότητα και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο έργο μας, στο πλαίσιο του Κανονισμού MiCA και της εφαρμοστικής νομοθεσίας».

Στην ενότητα αυτή, τοποθετήθηκαν επίσης με αναλυτικές και στοχευμένες παρουσιάσεις που κάλυψαν τις εξελίξεις στα κρυπτοστοιχεία, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις ενέργειες ενημέρωσης του κοινού, ο κ. Κώστας Χατζόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών, καθώς και η κα Μαρία Ανδρικοπούλου, Οικονομολόγος στο ίδιο Τμήμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Φάνης Ματσόπουλος, Μέλος Διοικητικής Επιτροπής ΕΒΕΑ, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων.

OT Originals

Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο