Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, προσπαθώντας να κρατήσουν το θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η προς ώρας αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αν και οι ανησυχίες παραμένουν.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,24%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,25% στις 8.780 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,07% στις 23.660 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,33% στις 7.641 μονάδες.
Τίτλοι
Οι ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου σημειώνουν σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 1,2%, ενώ οι μετοχές του κλάδου της άμυνας κερδίζουν 0,9%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σημειώνουν πτώση κατά 0,6%.
Η μετοχή της Stellantis καταγράφει άνοδο 3,4%, μετά από αναβάθμιση της σύστασης από την χρηματιστηριακή Jefferies, η οποία ανέβασε τη μετοχή σε “αγορά” από “διατήρηση”.
Θετικό κλίμα
Το κλίμα στις αγορές είναι μεν θετικό, με την ελπίδα ότι η εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσε να διαρκέσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο επενδυτικός ορίζοντας είναι καθαρός. Οι επενδυτές έχουν επηρεαστεί και από τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ανέφερε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα είναι προσηλωμένη στο να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οι δασμοί εμπορίου θα επηρεάσουν τις τιμές.
Μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων επιδεινώθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο λόγω αβεβαιότητας σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Ο δείκτης των προσδοκιών εξαγωγών του ινστιτούτου υποχώρησε στις -3,9 μονάδες από τις -3,0 τον Μάιο.
«Οι απειλές για δασμούς από τις ΗΠΑ παραμένουν στο τραπέζι. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», σχολίασε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του Ifo. «Αυτή η αβεβαιότητα μειώνει τις προσδοκίες των εξαγωγέων.»