Απώλειες της τάξης του 10% από την αρχή της χρονιάς καταγράφει το δολάριο, καθώς η ανησυχία για την ανεξαρτησία της Fed εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για μείωση των και οι διαταραχές στις εμπορικές σχέσεις συνθέτουν ένα πλέγμα παραγόντων πιέζουν το αμερικανικό νόμισμα που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πτωτική πορεία του.
Ο Τραμπ έστρεψε τα βέλη του ξανά εναντίον του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ενώ ανακοίνωσε ότι έχει τρεις- τέσσερις υποψηφιότητας στο μυαλό του για τη θέση του προέδρου.
Το δολάριο επέστρεψε σε πολυετή χαμηλά επίπεδα έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων την Πέμπτη, εξαλείφοντας τα σύντομα κέρδη που κατέγραψε ως ασφαλές καταφύγιο όταν κλιμακωνόταν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε στο 97,25.
«Είμαστε short στο δολάριο σε αυτό το περιβάλλον, όπου υπάρχει διάβρωση των θεσμικών οργάνων» εξηγεί στο Reuters ο Kaspar Hense, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Fed
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον επόμενο επικεφαλής της Fed φέρονται να περιλαμβάνουν τον πρώην διοικητή της Fed Κέβιν Γουόρς, τον επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ, τον νυν διοικητή της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ και τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
«Νομίζω ότι η αγορά τιμολογεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα διορίσει κάποιον που τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως φαίνεται πιο συμπαθής στον σκοπό του» υπογραμμίζει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Societe Generale Kit Juckes.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτιμούν ότι ο αντικαταστάτης του Πάουελ θα είναι πιο κοντά στις απόψεις του προέδρου για χαμηλότερα επιτόκια, προκαλώντας εικασίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν τελικά να μειωθούν ταχύτερα και βαθύτερα από ό,τι οι αγορές τιμολογούν σήμερα. Μια πρόωρη επιλογή θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σύγχυση στις αγορές, αναγκάζοντάς τες να παρακολουθούν τα σχόλια νομισματικής πολιτικής του Πάουελ και του αντικαταστάτη του.
«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ο Πάουελ να γίνει μια «κουτσή πάπια» τους τελευταίους μήνες της θητείας του ως πρόεδρος της Fed και μαζί του τον κίνδυνο πρόωρων μειώσεων των επιτοκίων» τονίζει ο Michael Pfister, αναλυτής συναλλάγματος στην Commerzbank AG.
«Η υπόνοια ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να επιβάλει μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να απειλήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. » τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές του Bloomberg Conor Cooper και Macro Squawk. «Αυτό δεν θα βελτιώσει και πολύ την ελκυστικότητα των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων. Πλησιάζουμε επίσης σε μια εποχικά αδύναμη περίοδο για το δολάριο. Από το 2005, ο Ιούλιος τείνει να είναι ο πιο αδύναμος μήνας για τον Bloomberg Dollar Spot Index με μέση πτώση 0,6%»
Οι traders στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης συναλλάγματος έχουν αυξήσει τα στοιχήματα ότι η διολίσθηση του δολαρίου έχει περιθώριο να τρέξει. Οι ανατροπές κινδύνου ενός μήνα, βασικό μέτρο μέτρησης του κλίματος, ταλαντεύτηκαν απότομα υπέρ της περαιτέρω πτώσης αυτή την εβδομάδα. Ήταν η ένατη μεγαλύτερη πτωτική αναπροσαρμογή στα δικαιώματα προαίρεσης του δολαρίου που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών ημερών.
«Η ονομασία ενός “σκιώδους” προέδρου της Fed είναι αρνητική για το δολάριο, καθώς κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Fed» σημειώνει ο Elias Haddad, στρατηγικός αναλυτής της Brown Brothers Harriman & Co. «Τα αντικρουόμενα σήματα μεταξύ του επίσημου προέδρου και μιας «σκιώδους» φιγούρας θα αυξήσουν τη σύγχυση στην αγορά, θα οδηγήσουν σε ανάμεικτες προσδοκίες πολιτικής και θα διαβρώσουν την εικόνα της Fed ως μη κομματικού θεσμού».
Τι βλέπουν οι διαχειριστές αποθεματικών κεντρικών τραπεζών
Ο σεβασμός σε ανεξάρτητους θεσμούς όπως οι κεντρικές τράπεζες θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως δομικό στοιχείο των μεγάλων οικονομιών που συμβάλει στην αγκύρωση της οικονομικής σταθερότητας και στην παροχή ασφάλειας πολιτικής.
Η έρευνα σε 75 διαχειριστές αποθεματικών κεντρικών τραπεζών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη δεξαμενή σκέψης OMFIF έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ τους αποθαρρύνει από το να επενδύσουν στο δολάριο – υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
«Μιλάμε για την ανακοίνωση του επόμενου προέδρου της Fed μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αυτό θα ήταν αρκετά ανατρεπτικό» εξηγεί η Seema Shah επικεφαλής στρατηγικής αναλύτρια στην Principal Asset Management.
«Αναδεικνύει και πάλι την όλη ανησυχία για την αξιοπιστία των αμερικανικών θεσμών, κάτι που συνήθως δεν αρέσει στους ανθρώπους».