Προκηρύχθηκε σήμερα το δεύτερο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου –που ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου 2025- για τις «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης», με προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ: 75 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 75 εκατ. σε φοροαπαλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αφορά παραμεθόριους νομούς και περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου και καλύπτει μικρά παραμεθόρια νησιά.
Η υποβολή των αιτήσεων για τα επενδυτικά σχέδια ξεκινά την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και την 10η Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες προκηρύχθηκε το πρώτο καθεστώς, που αφορά στη μεταποίηση, επίσης με προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, Η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό και όσα έχουν ανακοινωθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, στη Βουλή, στο πλαίσιο του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας μας.
Θεοδωρικάκος: Τα έργα
Στην ανάγκη για μια πιο παραγωγική και ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, με επίκεντρο την περιφέρεια και με στήριξη της πραγματικής παραγωγής, της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της καινοτομίας -κατεύθυνση στην οποία συμβάλλει με το σχέδιο που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης- αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με θέμα «Αναπτυξιακές πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη», ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο καθεστώς για τις παραμεθόριες περιοχές, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το καθεστώς αυτό ενισχύεται με 150 εκατ. ευρώ για το 2025 και άλλα 150 εκατ. ευρώ για το 2026, ενώ θα καλύπτει και τα μικρά παραμεθόρια νησιά. «Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με τη λογική του κέρδους. Πρέπει να κοιτάμε το ευρύτερο σπίτι μας, την πατρίδα. Η μεγαλύτερη ασφάλεια για τα σύνορά μας είναι οι καλές δουλειές για τους νέους ανθρώπους στις παραμεθόριες περιοχές και οι σύγχρονες υποδομές», υπογράμμισε.
Νέα έργα το φθινόπωρο
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε τρία νέα καθεστώτα για το φθινόπωρο, τα οποία θα δώσουν βάρος κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις:
-Νέες τεχνολογίες
-Εξωστρέφεια
-Κοινωνική επιχειρηματικότητα και χειροτεχνία, με στόχο τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική ύπαιθρο και ειδικά τα χωριά
Για το 2026, είπε ότι είναι θετικός ως προς το ενδεχόμενο προκήρυξης καθεστώτος για τουριστικές επενδύσεις, εφόσον αφορούν περιοχές όπου θα έχουν «προσθετική αξία» και δεν ενισχύουν ήδη τουριστικά υπεραναπτυγμένες περιοχές.