Παρά τους υψηλότερους δασμούς σε σχεδόν όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, καθώς και με μια κρίση στη Μέση Ανατολή, η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, αξιοσημείωτα, έχει διατηρήσει τη θέση της. Ο πληθωρισμός παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερός, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Οι μετοχές, εν τω μεταξύ, έφτασαν σε νέα ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει καθώς πλησιάζουν κρίσιμες προθεσμίες.
Η πρώτη είναι η 9η Ιουλίου, η οποία σηματοδοτεί το τέλος της 90ήμερης αναστολής του Τραμπ σε αυτό που ονόμασε «αμοιβαίους» δασμούς σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους της Αμερικής. Εκτός εάν αυτές οι χώρες καταλήξουν σε εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλότερους δασμούς.
Στη συνέχεια, πολύ κοντά σε αυτό βρίσκεται η λεγόμενη ημερομηνία Χ, όταν η κυβέρνηση θα μπορούσε να αθετήσει τις υποχρεώσεις της στο χρέος της. Αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή τον Αύγουστο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη επιστολή του προς τους ηγέτες του Κογκρέσου. Οι συνέπειες της αθέτησης πληρωμών του χρέους των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει συμβεί ποτέ, είναι σοβαρές και πιθανότατα θα προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Γι’ αυτό ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι οι νομοθέτες πρέπει να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους πριν από την έναρξη της επί μήνα διακοπής συνεδριάσεων του Κογκρέσου στις 4 Αυγούστου.
Ο Τραμπ ουσιαστικά έχει πιέσει το Κογκρέσο να το αυξήσει έως τις 4 Ιουλίου. Αλλά η προσπάθεια περιπλέκεται από το γεγονός ότι η αύξηση του ορίου δανεισμού είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτρα στο «Ένα Μεγάλο, Όμορφο Νομοσχέδιό» του, το οποίο πραγματικά θέλει να υπογράψει μέχρι τότε.
Και υπάρχουν και άλλες ρωγμές στην οικονομία που θα μπορούσαν γρήγορα να εξελιχθούν σε χάσματα, όπως ο αριθμός όσων συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας που φτάνει σε υψηλό τετραετίας και οι καταναλωτές που συγκρατούν τις δαπάνες τους.

Ένα μεγάλο, άσχημο ζήτημα δασμών
Ο Τραμπ έχει αποδείξει τους πρώτους μήνες ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά θα αυξήσει τους δασμούς.
Τον Απρίλιο, αφού η εμπορική του πολιτική συγκλόνισε τις αγορές, ο Τραμπ ανακοίνωσε παύση 90 ημερών, φαινομενικά για να κερδίσει χρόνο για να εργαστεί σε «εξατομικευμένες» εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες που επηρεάστηκαν. Έκτοτε, έχουν υπογραφεί μόνο δύο εμπορικές συμφωνίες, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.
Ο Τραμπ σημείωσε την Παρασκευή ότι δεν είναι ρεαλιστικό 200 χώρες που έχουν ως στόχο να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ να τις έχουν οριστικοποιήσει έως τις 9 Ιουλίου.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν προτείνει πιθανές παρατάσεις για χώρες που «διαπραγματεύονται καλή τη πίστει», χωρίς να διευκρινίζουν τι σημαίνει αυτό ή για ποιες χώρες ισχύει.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπέσεντ δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο CNBC: «Υπάρχουν πιθανώς άλλες 20 χώρες όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στον αμοιβαίο δασμό της 2ας Απριλίου καθώς εργαζόμαστε για τη συμφωνία. Ή, αν πιστεύουμε ότι διαπραγματεύονται καλή τη πίστει, τότε θα μπορούσαν να παραμείνουν στο βασικό επίπεδο του 10%.»
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ επανέλαβε την πιθανότητα μιας περιφερειακής δασμολογικής στρατηγικής την Πέμπτη, ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι επίκεινται 10 ανακοινώσεις εμπορικών συμφωνιών. Αλλιώς, στις 9 Ιουλίου, η δασμολογική πολιτική θα μπορούσε απλώς να καταλήξει στο να διαλέξει έναν αριθμό από ένα καπέλο. Όπως είπε ο Μπέσεντ, «Όλα θα εξαρτηθούν από τον Πρόεδρο Τραμπ».
«Το αν η προθεσμία της 9ης Ιουλίου θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία εξαρτάται από το πώς η κυβέρνηση Τραμπ θα χειριστεί την εμπορική πολιτική», δήλωσε στο CNN ο Μάθιου Λουτσέτι, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Deutsche Bank.
«Εάν επαναφέρει τους ιστορικά αυξημένους δασμούς που ανακοινώθηκαν την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» (2 Απριλίου), αυτό θα επανέφερε τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση που επικρατούσαν τον Απρίλιο», είπε, προσθέτοντας ότι δεν φαινόταν να είναι ισχυρή πιθανότητα. «Πιθανότατα, θα έχουμε ένα μείγμα παρατάσεων, εμπορικών συμφωνιών και απειλών για αυξημένους δασμούς σε συγκεκριμένες χώρες ή τομείς».
Ήδη, η ομάδα οικονομολόγων του Λουτσέτι προβλέπει υψηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες. Η επαναφορά περισσότερων δασμών θα μπορούσε μόνο να ρίξει λάδι στη φωτιά, είπε.
Ομοίως, ο Όλου Σονόλα, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στις ΗΠΑ στην Fitch Ratings, δήλωσε στο CNN: «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών των προθεσμιών, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) θα κινηθεί υψηλότερα προς το 4% στο τέλος του έτους. Εάν επιστρέψουν οι δασμοί της «Ημέρας της Απελευθέρωσης», πιθανότατα θα δούμε πληθωρισμό υψηλότερο από 4%.»

Μια ακόμη αδιέξοδος για το όριο χρέους της τελευταίας στιγμής;
Ο Σουίτ λέει ότι αναμένει ότι οι νομοθέτες δεν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να αθετήσουν το χρέος τους και τελικά θα αυξήσουν το όριο χρέους την τελευταία στιγμή.
Είπε ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερος χρόνος πριν από τις αθετήσεις των ΗΠΑ σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Μπέσεντ.
«Αλλά κάθε εβδομάδα που περνάει, φυσικά γίνεσαι λίγο πιο νευρικός, επειδή δεν θέλεις να φανταστείς το αδιανόητο», είπε ο Sweet. «Απλώς δεν νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, επειδή νομίζω ότι οι νομοθέτες γνωρίζουν ότι θα ήταν πολιτική και οικονομική αυτοκτονία να μην αυξηθεί το όριο χρέους».