Ινδία: Επιδιώκει προσωρινή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός της εβδομάδος

Η συμφωνία με την Ινδία θα είναι από τις πρώτες που θα επιτευχθούν από τότε που ο Τραμπ ξεκίνησε τους δασμούς της «ημέρας της απελευθέρωσης» τον Απρίλιο

Ινδία: Επιδιώκει προσωρινή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός της εβδομάδος

Η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σφραγίσει μια προσωρινή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μόλις αυτή την εβδομάδα για να αποτρέψει τους δασμούς της «ημέρας της απελευθέρωσης» του Τραμπ, σύμφωνα με δύο πηγές των Financial Times.

Η προσωρινή συμφωνία, η οποία θα είναι από τις πρώτες με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, θα αποτελέσει ένα αρχικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη διμερή συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί. Οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν την πρώτη δόση της πλήρους συμφωνίας μέχρι το φθινόπωρο.

Η Ινδία αντιμετωπίζει δασμούς έως και 26%, μεταξύ των υψηλότερων έναντι μιας μεγάλης οικονομίας, βάσει των δασμών που αποκάλυψε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου. Ο Τραμπ έχει ορίσει προθεσμία έως τις 9 Ιουλίου για νέες εμπορικές συμφωνίες για την αποτροπή των δασμών.

Ο Ρατζές Αγκαρβάλ, επικεφαλής της ινδικής αντιπροσωπείας, βρέθηκε στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να προσπαθήσει να διευθετήσει τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαισανκάρ αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο την Τρίτη ή την Τετάρτη στο περιθώριο μιας συνάντησης στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες, η συμφωνία αναμένεται να γλιτώσει τις μεγάλες και πολιτικά επιδραστικές γεωργικές αγορές της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των γαλακτοκομικών προϊόντων, από τους αμερικανικούς δασμούς, αν και σημείωσαν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Ένας ανώτερος Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους FT ότι υπάρχει «μεγάλη ευαισθησία» σχετικά με τις γεωργικές αγορές της.

Η Ινδία συμφώνησε επίσης να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα, το οποίο ανήλθε σε 41,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2024-2025.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μειώσεις δασμών από τη μία ή και από τις δύο πλευρές σε χιλιάδες είδη.

Οι χώρες είχαν δεσμευτεί να υπερδιπλασιάσουν το διμερές τους εμπόριο στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο. Ο Τραμπ την Πέμπτη υποσχέθηκε μια «πολύ μεγάλη» εμπορική συμφωνία που θα «άνοιγε την Ινδία». Την επόμενη μέρα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «επιδιώκει την πλήρη άρση των φραγμών, κάτι που είναι αδιανόητο».

Iνδία

Η γεωργία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν ευαίσθητα

Η Ινδία έχει καταφέρει να προστατεύσει τον γαλακτοκομικό της τομέα από τον ξένο ανταγωνισμό σε άλλες εμπορικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο τομέας απασχολεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ινδίας, πολλοί από τους οποίους είναι μικροκαλλιεργητές.

Υπάρχουν ανησυχίες στην Ινδία ότι τα ξένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προέρχονται από αγελάδες που εκτράφηκαν με ζωοτροφές που περιείχαν προϊόντα βοοειδών, καθιστώντας τα απαγορευμένα για τους ευσεβείς Ινδουιστές.

Ένα άλλο άτομο με άμεση γνώση των συνομιλιών δήλωσε στους FT ότι η Ινδία είχε συμφωνήσει να εισάγει αμερικανικά γεωργικά προϊόντα όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα, παρά τις πιέσεις από τα λόμπι της αμερικανικής βιομηχανίας για πρόσβαση στην αγορά.

Τη Δευτέρα, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «ολοκληρώνουν» τις εμπορικές συμφωνίες. «Θα ακούσετε πολύ σύντομα νέα από τον Πρόεδρο και την εμπορική του ομάδα, όσον αφορά την Ινδία», είπε.

Η κυβέρνηση Μόντι έχει υιοθετήσει μια πιο ενεργητική εμπορική ατζέντα φέτος, συνάπτοντας μια πολυαναμενόμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο και ανακοινώνοντας σχέδια για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2025.

Το Νέο Δελχί και η Ουάσινγκτον έχουν σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς άμυνας, τεχνολογίας και διπλωματίας τα τελευταία χρόνια σε ένα κοινό μέτωπο κατά της Κίνας, και ο Τραμπ έχει πιέσει την Ινδία να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά όπλα προκειμένου να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μόντι έφερε ανοιχτά αντιρρήσεις τον περασμένο μήνα, αφού ο Τραμπ διεκδίκησε την ευθύνη για τον τερματισμό μιας σύντομης αλλά αιματηρής σύγκρουσης με το Πακιστάν και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για το αμφισβητούμενο έδαφος του Κασμίρ.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο