Ουίσκι: Οι παραγωγοί θέλουν επαναφέρουν την «αυθεντική» παραγωγή με το μοντέλο «farm to table»

Η Estate Whiskey Alliance πιστεύει ότι τα ουίσκι από σιτηρά σε γυαλί μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για τη βιομηχανία.

Ουίσκι: Οι παραγωγοί θέλουν επαναφέρουν την «αυθεντική» παραγωγή με το μοντέλο «farm to table»

Τις τελευταίες δεκαετίες, μια αντι-εξέγερση έχει ριζώσει στην Αμερική, αντιδρώντας στις εργοστασιακές φάρμες και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: μια αναγνώριση ότι το ταξίδι από το αγρόκτημα στο τραπέζι είναι συνήθως βιομηχανοποιημένο και απρόσωπο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το αμερικανικό ουίσκι, το μπέρμπον, το οποίο συχνά παρασκευάζεται σε εργοστασιακά αποστακτήρια που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους.

Η Estate Whiskey Alliance, ωστόσο, θέλει να αναδείξει τα αποστακτήρια που επιλέγουν μια διαφορετική πορεία, εντοπίζοντας μια άμεση γραμμή από το έδαφος στο μπουκάλι και προσφέροντας στους ανθρώπους μια βαθύτερη σύνδεση με το απόσταγμα σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας για τη βιομηχανία.

Η EWA ιδρύθηκε το 2023 από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι ως μια προσπάθεια να αναδείξει το ουίσκι μπέρμπον που παρασκευάζεται με τοπικά σιτηρά και βιώσιμες μεθόδους. Ο ορισμός του οργανισμού για το ουίσκι estate είναι απλός: Τα βήματα παραγωγής, από την άλεση έως την ωρίμανση, πρέπει να πραγματοποιούνται στο αποστακτήριο του κτήματος – estate και τουλάχιστον τα δύο τρίτα όλων των σιτηρών πρέπει να καλλιεργούνται σε γη που κατέχει ή ελέγχει.

Από το χωράφι στο μπουκάλι

Το αποστακτήριο Maker’s Mark του Κεντάκι είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου και ο κατασκευαστής ουίσκι όγδοης γενιάς Ρομπ Σάμιουελς πιστεύει στη σημασία της υπενθύμισης ότι αυτό το ποτό είναι, στην πραγματικότητα, ένα γεωργικό προϊόν. «Γνωρίζουμε ότι το υγιές έδαφος μεταφράζεται σε καλύτερα συστατικά, πλουσιότερη γεύση και ένα πιο υγιεινό περιβάλλον», είπε στο Robb Report. «Η νέα πιστοποίηση της EWA σηματοδοτεί στη βιομηχανία και τους καταναλωτές ότι η προέλευση, η ιχνηλασιμότητα και η δέσμευση για τοπικά συστατικά έχουν σημασία».

Το νέο Star Hill Farm Whisky της Maker’s Mark, το πρώτο ουίσκι σιταριού του αποστακτηρίου, θα είναι το πρώτο μπουκάλι που θα φέρει την πιστοποίηση EWA, και πολλά άλλα βρίσκονται καθ’ οδόν. Η Frey Ranch, η οποία παράγει bourbon και σίκαλη από σιτηρά σε γυαλί στη Νεβάδα, είναι επίσης μέλος, και ο συνιδρυτής Κόλμπι Φρέι είπε στο Robb Report ότι το πρόγραμμα θα υπογραμμίσει την τέχνη και την προέλευση του εξαιρετικού ουίσκι. «Ελπίζουμε να δούμε μεγαλύτερη επίγνωση και κατανόηση της εγγενούς σύνδεσης μεταξύ των Αμερικανών αγροτών και της παραγωγής αμερικανικού ουίσκι», λέει. Ο αρχιαποστακτήρας Τζο Ο’Σάλιβαν στο Minden Mill, ένα άλλο αποστακτήριο της Νεβάδα, προσθέτει ότι η πιστοποίηση κτημάτων προάγει την έννοια του terroir στο ουίσκι. «[Επιτρέπει] στους καταναλωτές να συνδεθούν με τη γη, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις που διαμορφώνουν κάθε μοναδική έκφραση», λέει. «Αυτό τελικά προσφέρει μια βαθύτερη εκτίμηση του ουίσκι».

Τελικά, η EWA ελπίζει ότι το νέο της πρόγραμμα θα βρει απήχηση στους καταναλωτές που αναζητούν διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα στα τρόφιμα και τα ποτά τους. Και, το πιο σημαντικό, θα αποφέρει ορισμένα ουίσκι υψηλής ποιότητας που μπορούν να ξεχωρίσουν σε μια έντονα κορεσμένη αγορά.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο