ΑΔΜΗΕ: Παρουσιάστηκε η μελέτη κόστους -οφέλους του GSI για το τμήμα Κύπρου – Ισραήλ

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών με το επίσημο αίτημα επένδυσης

ΑΔΜΗΕ: Παρουσιάστηκε η μελέτη κόστους -οφέλους του GSI για το τμήμα Κύπρου – Ισραήλ

Τη μελέτη κόστους- οφέλους για το τμήμα Κύπρος – Ισραήλ που αποτελεί τον δεύτερο κλάδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector, παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ ως project promoter του έργου, στις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ισραήλ (PUA), παρουσία εκπροσώπων των Υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών καθώς και εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), που είχε αναλάβει και την αντίστοιχη μελέτη του άλλου τμήματος του GSI, Κρήτη – Κύπρος, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη του έργου για τις δύο χώρες που διασυνδέει το έργο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών με το επίσημο αίτημα επένδυσης (investment request), προκειμένου αυτές να εκδώσουν κοινή απόφαση για το CBCA (Cross-Border Cost Allocation), που αφορά στον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των κρατών και τη διασφάλιση του εσόδου του έργου.
Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν το πρώτο κρίσιμο βήμα για την ωρίμανση του έργου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΤΕΝ-Ε, προκειμένου να διαμορφωθεί το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει το έσοδό του και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η κατασκευή του.

Αποζημίωση για τις καθυστερήσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ζητά αποζημίωση για τις καθυστερήσεις στην απόκτηση αδειών σχετικά με τις έρευνες πυθμένα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πρόκειται να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρικές συνδέσεις στον κόσμο.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη της σύνδεσης που θα συνδέει την Κύπρο και το Ισραήλ με την ηπειρωτική Ευρώπη έχουν διαταραχθεί από τις συνεχιζόμενες διαφωνίες με την Τουρκία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, καθυστερώντας τις έρευνες. Τον περασμένο Ιούλιο, τουρκικά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν ένα σκάφος που πραγματοποιούσε έρευνες σχετικές με το έργο μεταξύ των ελληνικών νησιών Κάρπαθος και Κάσος.

Το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Great Sea Interconnector αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) θα επιτρέψει στην Κύπρο να ενταχθεί στο σύστημα μεταφοράς της ηπειρωτικής Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνδεθούν τελικά.

Σε πρόσφατή συνέντευξή του στο Bloomberg, o CEO του ΑΔΜΗΕ  κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι ο διαχειριστής έχει ολοκληρώσει περίπου το 60% της έρευνας του πυθμένα και έχει ενημερωθεί ότι οι άδειες για τη συνέχιση των ερευνών θα δοθούν «την κατάλληλη στιγμή».

«Είμαστε έτοιμοι, αλλά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να διατηρήσουμε το έργο ζωντανό, οι ελληνικές και κυπριακές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν αποζημιώσεις στον ΑΔΜΗΕ για το 2024 και το 2025», είπε. Ο διευθύνων σύμβουλος δεν διευκρίνισε την αποζημίωση που ζητά η εταιρεία του.

Όταν ο ΑΔΜΗΕ προσεγγίζει τις τράπεζες για να εξασφαλίσει δάνεια, οι δανειστές ζητούν να δουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι θα καταβληθεί αποζημίωση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Καθώς η εταιρεία δεν έχει αυτά τα έγγραφα, «δεν μπορούμε να πάρουμε δάνειο και το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει», σύμφωνα με τον κ.Μανουσάκη.

Η ηλεκτρική σύνδεση περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και το μπλοκ έχει ήδη χορηγήσει επιδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το τμήμα Κύπρος-Κρήτη. Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η ανάλυση κόστους-οφέλους για το τμήμα Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα παρουσιαστεί στις κυπριακές και ισραηλινές αρχές στο τέλος του μήνα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Πάνω από 1.200 χιλιόμετρα (745 μίλια) καλωδίων υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε βάθος έως και 3 χιλιομέτρων.

OT Originals

Περισσότερα από Ηλεκτρισμός

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο