Απαντήσεις σε ζωτικής σημασίας ερωτήματα, όπως την εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης, τον αντίκτυπο για την Ανατολική Μεσόγειο, τις επιπτώσεις της ατζέντας Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ενεργειακή ασφάλεια, επιχείρησαν να δώσουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και ο επικεφαλής εξωτερικών και εταιρικών υποθέσεων, του Vodafone Group, Γιοακίμ Ράιτερ κατά τη διάρκεια του 29ου Government Roundtable του Economist στην Αθήνα.
Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική δασμών του Αμερικανού προέδρου, ο κ. Πομπέο απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά, αλλά τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια των συνόρων και η αντιμετώπιση της Κίνας και ότι αυτές θα παραμείνουν σταθερές ανεξαρτήτως της έκβασης της θητείας του. «Δεν είμαι υπέρ των δασμών, ούτε εναντίον των δασμών. Στην πολιτική αναζητώ τον στρατηγικό ρόλο», τόνισε.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εθνών για την αντιμετώπιση προκλήσεων. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του κ. Πομπέο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπάρχει στήριξη προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. «Πρέπει να πείσουμε τον Πούτιν ότι έχει χάσει», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η δυτική συμμαχία πρέπει να μείνει ενωμένη και να ενισχύσει την αποτροπή.
Στο ζήτημα της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστήριξε πως, αν και η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι πάντα αρεστή, θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας στρατηγικής αρχιτεκτονικής και ασφάλειας, με τα κράτη να βρίσκονται ενωμένα, παρά τις απειλές.
Ως προς τον Αρκτικό Κύκλο και το ενδεχόμενο απώλειας των εδαφών υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, τόνισε πως αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η έκταση της γης, αλλά η σημασία που κατέχει ο Αρκτικός Κύκλος για τις διεθνείς συγκοινωνίες. «Η κυβέρνηση δεν διστάζει μπροστά σε αυτό», σημείωσε.
Συμπερασματικά, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, είναι σημαντικής σημασίας οι πολυμερείς συμφωνίες και η διεθνής συνεργασία, τονίζοντας παράλληλα, την ανάγκη για ρεαλισμό και στρατηγική σε κάθε βήμα. Οπως σημείωσε, «πρέπει να αναζητούμε την ισορροπία και να μη στηριζόμαστε σε υποθέσεις».

Από την πλευρά του, ο Γιοακίμ Ράιτερ διατύπωσε μια σαφή οπτική για τις προοπτικές της Ευρώπης, βασισμένη στο στρατηγικό τρίγωνο της οικονομίας, της ασφάλειας και της τεχνολογίας. «Οι πυλώνες αυτοί είναι αλληλένδετοι και η τεχνολογία – με αιχμή του δόρατος τον ιδιωτικό τομέα – αποτελεί το θεμέλιο που τους συνδέει», σημείωσε.
«Σε έναν ολοένα πιο ανταγωνιστικό και κατακερματισμένο κόσμο, η ανθεκτικότητα αποτελεί το στρατηγικό πλεονέκτημα σήμερα», δήλωσε ο Γιοακίμ Ράιτερ. «Ωστόσο, η ανθεκτικότητα απαιτεί συνειδητές επιλογές και η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για στοχευμένες επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, από τα ασφαλή δίκτυα συνδεσιμότητας έως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και τα δορυφορικά συστήματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο των αξιόπιστων ιδιωτικών εταίρων για την υλοποίησή τους», πρόσθεσε.
«Η οικονομική ασφάλεια ξεκινά από το εσωτερικό της Ευρώπης», σημείωσε ο Γιοακίμ Ράιτερ, καλώντας την Ευρώπη να υπερβεί τον κατακερματισμό και τον προστατευτισμό, προωθώντας το επενδυτικό κλίμα που απαιτείται για πραγματική ανάπτυξη και καινοτομία.
Υπογραμμίζοντας τον επιταχυνόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, ο κ. Ράιτερ προειδοποίησε για τους κινδύνους του απομονωτισμού και προέβαλε τη σημασία της δέσμευσης για στρατηγικό διάλογο και διατλαντική συντονισμό ως ουσιώδεις παράγοντες για τη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας και την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. «Η διατλαντική συμμαχία παραμένει αναντικατάστατη για τη διαφύλαξη του διεθνούς συστήματος κανόνων που υποστηρίζει τη σταθερότητα και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», τόνισε. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη πρέπει να προτάξει την κυριαρχία της, όχι την αυτονομία – η πρώτη αφορά τη λήψη σωστών αποφάσεων για την Ευρώπη, η δεύτερη συνεπάγεται απομονωτισμό».