Πέντε ξεχωριστά κεφάλαια περιλαμβάνει η εμπορική συμφωνία Alpha Bank και UniCredit, μέσω της οποίας οι δύο πλευρές στοχεύουν σε ενίσχυση των κερδών και της αποδοτικότητάς τους
Πρόκειται για ένα στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας, στη βάση του περυσινού deal, με το οποίο η ιταλική τράπεζα κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος με ποσοστό 10% περίπου σε πρώτη φάση.
Πλέον, η συμμετοχή της αγγίζει το 20%, ενώ είναι δηλωμένη η πρόθεσή της για αύξησή του στην περιοχή του 30%.
Η επίσκεψη Ορσέλ
Κατά την επίσκεψη του CEO της UniCredit Αντρέα Ορσέλ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, κατέστη ξεκάθαρο πως η Alpha Bank θα παραμείνει ανεξάρτητη και ότι δεν υπάρχει σενάριο απορρόφησής της από τον ιταλικό όμιλο.
Όπως είπε κατά πληροφορίες ο ίδιος στους συνομιλητές του, το σχήμα αποδίδει καλύτερα ανταγωνιστικά, ως μέρος των άλλων θυγατρικών του ιταλικού ομίλου.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μία εναλλακτική εκδοχή της τραπεζικής ένωσης, η οποία καθυστερεί στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον κ. Ορσέλ, η νέα αρχιτεκτονική της UniCredit, στην οποία η Ελλάδα μέσω της Alpha Bank έχει περίοπτη θέση, συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού τομέα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, που προέρχεται κατά βάση από τις ΗΠΑ.
Σημείωσε δε πως με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται μία κεφαλαιακή δύναμη πυρός για την υποστήριξη της ανάπτυξης στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία θα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες γεωπολιτικές και μακροοικονομικές προκλήσεις.
Οι 5 άξονες
Κατά τα άλλα, στις συναντήσεις του με τη διοικητική ομάδα της Alpha Bank, υπό τον CEO της Βασίλη Ψάλτη, αναλύθηκαν διεξοδικά τα επόμενα βήματα της ευρύτερης συνεργασίας των δύο πλευρών.
Αυτή περιλαμβάνει τους ακόλουθες 5 άξονες:
1. Wealth Management:
Ήδη έχουν διανεμηθεί επενδυτικά προϊόντα της οικογένειας onemarkets της UniCredit, ύψους περί τα 600 εκατ. σε λιγότερο από ένα έτος από την Alpha Bank.
Παράλληλα, ετοιμάζεται για το γ΄ τρίμηνο του 2025 η διάθεση νέων προγραμμάτων της κατηγορίας στην ελληνική αγορά.
Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι συνεχής με εκατέρωθεν επισκέψεις.
2. Ανάπτυξη διεθνούς δραστηριότητας στις συγχρηματοδοτήσεις
Η Alpha Bank αξιολογεί αυτήν τη στιγμή projects εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις σε συνεργασία με την UniCredit.
Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική τράπεζα στοχεύει στη σημαντική επέκτασή της σε νέες αγορές, ενισχύοντας το αποτύπωμά της εκτός συνόρων και τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ενεργητικού της με ταυτόχρονη γεωγραφική διασπορά.
3. Ενίσχυση wholesale
Τα κεφάλαια της UniCredit επιτρέπουν πιο φιλόδοξες κινήσεις στην ελληνική αγορά επιχειρηματικών δανείων, καθώς αυξάνουν σημαντικά τις προβλέψεις ρίσκου που μπορεί να αναλάβει από μόνη της η Alpha Bank.
4. Συνεργασία στο Trade Finance και τις Πληρωμές
Τον περασμένο Μάιο διοργανώθηκε κοινό workshop στην Αθήνα μεταξύ των ομάδων Trade Finance των δύο τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτών των επαφών αποφασίστηκε η χρήση της πλατφόρμας PayFX της UniCredit για τη δημιουργία σύγχρονων διαύλων προς όφελος των πελατών της Alpha Bank.
5. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και λειτουργικής εμπειρίας
Η ομάδα Retail της Alpha Bank προγραμματίζει επισκέψεις σε καταστήματα της UniCredit στην Ευρώπη με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στο λειτουργικό μοντέλο των καταστημάτων.
Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιούνται και μεταξύ άλλων ομάδων (πχ HR, IT, Comms, ESG), καταδεικνύοντας τη δυναμική μίας σχέσης που υπερβαίνει το στενό πλαίσιο της στρατηγικής / εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2024.
Προκλήσεις στην Ελλάδα
Παράλληλα, στην Alpha Bank θεωρούν ότι είναι δυνατή η αξιοποίηση της εμπειρίας της UniCredit για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η στέγαση και η περιφερειακή ανάπτυξη.
Όπως λένε πηγές από τον ελληνικό όμιλο, το ιταλικό μοντέλο για περιφερειακή ανάπτυξη είναι αρκετά επιτυχημένο και εκεί υπάρχουν εμπειρίες που μπορούν να αντληθούν.
Αυτό, προσθέτουν, συνδέεται με τη φιλοδοξία της Alpha Bank να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά ταμεία, ίδια κεφάλαια, αλλά και τη στρατηγική συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και τη FlexFin για να φέρει πιο κοντά στην περιφέρεια τραπεζικές λύσεις.
Αναφορικά με το θέμα της στέγασης, πέραν της μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα ο ελληνικός όμιλος, θα πρέπει να αναμένονται πρωτοβουλίες τόσο σε «retail» επίπεδο (στήριξη προς όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν κατοικία, αλλά και ζητήματα απόδοσης κλειστών ακινήτων στην αγορά), όσο και στο «wholesale» μέσα από την υποστήριξη/συμμετοχή σε δράσεις ανάπτυξης οικιστικών projects (affordable housing, φοιτητική στέγη).
Το πλαίσιο συνεργασιών δε που έχει ήδη ο ελληνικός όμιλος με κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύεται από την εμπειρία της UniCredit, αλλά και από την χρηματοδοτική της ισχύ.