Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των φορέων της κρουαζιέρας ελληνικών και διεθνών τελικά η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή του τέλους κρουαζιέρας από φέτος με καθυστέρηση βέβαια επτά μηνών καθώς θα τεθεί σε ισχύ στη μέση της σεζόν και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου.
Το συνολικό κόστος των τελών για μια τετραμελή οικογένεια σε μια κρουαζιέρα τεσσάρων ημερών σε ελληνικά νησιά που περιλαμβάνει Σαντορίνη και Μύκονο για την θερινή σεζόν, φτάνει τα 260 ευρώ που σημαίνει περίπου ένα επιπλέον εισιτήριο, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος κρουαζιέρας, ανέρχεται, για την «υψηλή περίοδο» (1η Ιουνίου έως 30 Σεπτέμβριου) σε 20 ευρώ ανά επιβάτη για τα λιμάνια της Σαντορίνης και της Μυκόνου και σε πέντε ευρώ για τα υπόλοιπα.
Για την περίοδο από 1ης έως 31ης Οκτωβρίου και από 1ης Απριλίου έως 31ης Μαΐου, το τέλος ανέρχεται σε 12 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και τρία ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια και για το διάστημα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου σε τέσσερα ευρώ για την Μύκονο και Σαντορίνη και ένα ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια.
Η υπουργική απόφαση για το τέλος κρουαζιέρας
Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση «Καθορισμός του χρόνου και του τρόπου είσπραξης, των υπόχρεων για την απόδοση προσώπων, του τρόπου και των οργάνων ελέγχου και κάθε άλλου θέματος σχετικά με την είσπραξη του τέλους κρουαζιέρας του άρθρου 27 του ν. 5162/2024» (ΦΕΚ Β/3343/30/6/2025), το τέλος κρουαζιέρας υλοποιείται από την 21η Ιουλίου, εφόσον βέβαια θα λειτουργεί εκείνη την ημέρα μια πλατφόρμα στο Υπουργείο ναυτιλίας που θα δηλώνονται οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Ειδικότερα η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι «Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 21η Ιουλίου 2025, ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής που αναφέρεται στο άρθρο 3 της παρούσας, η οποία γνωστοποιείται στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».
Το άρθρο 3 της υπουργικής απόφασης αναφέρεται στην «Ηλεκτρονική δήλωση και ηλεκτρονική πληρωμή τέλους κρουαζιέρας». Σύμφωνα με αυτό το άρθρο Η πληρωμή του τέλους κρουαζιέρας πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο εκδίδεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία λειτουργεί με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), και διενεργείται από τον ναυτικό πράκτορα ή την εταιρεία κρουαζιέρας ή την ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου».
Απαγόρευση αποβίβασης
Επίσης η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί από ελέγχους ότι το τέλος δεν καταβλήθηκε εκτός από την βεβαίωση της οφειλής μέσω ΔΟΥ, το Υπουργείο Ναυτιλίας δύναται να απαγορεύσει αποβίβαση επιβατών σε επόμενες προσεγγίσεις του εν λόγω κρουαζιερόπλοιου σε λιμένα για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το 1/3 των εσόδων από το τέλος εγγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και επιχορηγούνται οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων ευρίσκονται οι λιμένες αποβίβασης, το ένα τρίτο (1/3) διατίθεται για έργα του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και το ένα τρίτο (1/3) εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.
Ασάφειες και προβλήματα
Πάντως σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η υπουργική απόφαση εξακολουθεί να περιέχει ασάφειες, όπως π.χ. αν θα πληρώνουν τέλος τα παιδιά μικρής ηλικίας που συνήθως δεν πληρώνουν εισιτήριο στην κρουαζιέρα αλλά δηλώνονται ως επιβάτες, όπως να θα πληρώνουν οι Έλληνες επιβάτες κρουαζιέρας οι οποίοι μπορεί να είναι κάτοικοι κάποιων περιοχών που πιάνει το κρουαζιερόπλοιο κ.λ.π
Άλλες πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι οι γερμανικές εταιρείες κρουαζιέρας είναι οι πιο αρνητικές στην άμεση υιοθέτηση από φέτος του τέλους καορυια΄ζερας καθώς από την νομοθεσία τους δεν μπορούν να μεταβιβάσουν το κόστος τον επιβάτη από την ώρα που έχει «κλεισθεί» το εισιτήριο ενώ άλλες εταιρείες θα το απορροφήσουν ενώ κάποιες και κυρίως οι μικρότερες θα το μεταφέρουν τον επιβάτη.
Τέλος προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι μικρότεροι ναυτικοί πράκτορες οι οποίοι θα εισπράττουν για λογαριασμό των εταιρειών κρουαζιέρας το τέλος αυξάνοντας έτσι τα έσοδα τους γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στη φορολογία τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου η ρύθμιση αυτή είναι σε βάρος των μικρομεσαίων ναυτικών πρακτορείων.