Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Βιετνάμ, ενώ και η μίνι πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να αποκλιμακώνεται.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,40%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 8.823 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,47% στις 23.902 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,21% στις 7.754 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική εταιρεία Siemens σημείωσε άνοδο 1,5% μετά την ανακοίνωσή της ότι αποκαθιστά την πρόσβαση των Κινέζων πελατών της στα λογισμικά και τις τεχνολογίες της.
Από την άλλη, οι μετοχές της Keller Group σημείωσαν πτώση άνω του 3% μετά την υποβάθμιση από την Deutsche Bank, η οποία άλλαξε την αξιολόγηση του τίτλου από “αγορά” σε “διακράτηση”. Η Deutsche Bank μείωσε επίσης την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Keller στα 1.660 πένες από 1.800 πένες.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου — γνωστά ως gilts — σημείωσε μικρή πτώση σήμερα, στο 4,58%, ύστερα από την απότομη άνοδο που καταγράφηκε στην χθεσινή συνεδρίαση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε 1 μονάδα βάσης χαμηλότερα, ενώ χαμηλότερα κατά 2 μονάδες βάσης κινούνται και οι αποδόσεις στα υπόλοιπα ομόλογα.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Rachel Reeves, βρέθηκε χτες υπό μεγάλη πίεση για τις μεταρρυθμίσεις στην πρόνοια. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η Reeves έχει την πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού, Keir Starmer.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε μια εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν χαμηλότερους δασμούς 20% στις εξαγωγές του Βιετνάμ, ποσό μικρότερο από αυτό που είχε υποσχεθεί αρχικά.
Στα μάκρο της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη τον Ιούνιο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας των τελευταίων τριών μηνών. Ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε από το 50,2 τον Μάιο στο 50,6 τον Ιούνιο, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2024. Παρά τη μείωση των τιμών παραγωγής στη βιομηχανία, οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν. Οι επιχειρήσεις πρόσθεσαν νέες θέσεις εργασίας, ενώ παρατηρήθηκαν περικοπές στη βιομηχανία. Ο Δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ήταν επίσης ο υψηλότερος των τελευταίων τριών μηνών, αυξάνοντας από το 49,7 τον Μάιο στο 50,5 τον Ιούνιο.
Στη Γερμανία, η ιδιωτική δραστηριότητα κατέγραψε αύξηση τον Ιούνιο, με τον σύνθετο Δείκτη PMI να παραμένει αμετάβλητος στο 50,4, σε σχέση με την προκαταρκτική αναφορά, και να αυξάνεται από το 48,5 του Μαΐου. Στον τομέα των υπηρεσιών, ο Δείκτης Εμπορικής Δραστηριότητας PMI αυξήθηκε ελαφρώς, από το 49,4 στο 49,7, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί ότι τα επιτόκια βρίσκονται “σταθερά σε ουδέτερο έδαφος και ενδεχομένως ήδη σε περιοχές διευκολυντικής πολιτικής”, μετά από επτά μειώσεις επιτοκίων το τελευταίο έτος. Παρά τη θετική αύξηση της ζήτησης για δάνεια, η ΕΚΤ τόνισε ότι η δημιουργία πιστώσεων και οι επενδύσεις παραμένουν ασθενέστερες σε σχέση με τους παραδοσιακούς δείκτες.