Μπορεί οι ελληνικές επιχειρήσεις να δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται, ακόμα, την Τεχνητή Νοημοσύνη ωστόσο ο κλάδος της τεχνολογίας είναι αυτός που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ζήτηση για νέους εργαζόμενους. Αυτό φανερώνει έρευνα της Randstad σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες τεχνολογίας σε ποσοστό 79% σχεδιάζουν προσλήψεις έως το τέλος του έτους που διανύουμε.
«Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των εξελίξεων της ελληνικής αγοράς εργασίας, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό για την προσέλκυση και διατήρηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού», αναφέρει η έρευνα.
Ουσιαστικά, η Randstad επιβεβαιώνει αυτό που ακούμε από τους ανθρώπους της αγοράς ότι ο κλάδος ψάχνει συνεχώς κόσμο: εξειδικευμένους επαγγελματίες για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες. Ανάγκες που δημιουργούνται γιατί τρέχουν πολλά και μεγάλα έργα στο πλαίσιο του RRF, συνεχίζεται σε σημαντικό βαθμό ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και επιπρόσθετα υπάρχει και ο παράγοντας Τεχνητή Νοημοσύνη που δημιουργεί νέες συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναμένεται να κινηθεί σε ιστορικά υψηλά με ορίζοντα το 2029, αγγίζοντας σε αξία τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου στο 4,6% του ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 35% έναντι του 2024 και 80% έναντι του 2019, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Deloitte.
Όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, έτσι και στην Ελλάδα το μεγάλο ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις τόσο να προσελκύσουν όσο και να διατηρήσουν τα τεχνολογικά ταλέντα. Το 66% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέλκυση επαγγελματιών με την κατάλληλη κατάρτιση, ενώ ένα ποσοστό 59% εμφανίζεται να δυσκολεύεται να διατηρήσει στο δυναμικό στελέχη που χαρακτηρίζονται ως «αποδοτικά».
Η έρευνα της Randstad φανερώνει ότι ανάμεσα στις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα είναι οι προγραμματιστές και μηχανικοί λογισμικού σε ποσοστό 98%, σε ποσοστό 40% οι αναλυτές δεδομένων και μηχανικοί δεδομένων, ενώ η ζήτηση για επαγγελματίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη «πέφτει» στο 31%.
Παρόλα αυτά, και η συγκεκριμένη έρευνα, εμφανίζει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη την ενσωμάτωση της AI. Το 85% των επαγγελματιών αναγνωρίζει τη σημαντική επίδραση της AI στο μέλλον του κλάδου ενώ το 62% των επιχειρήσεων υποστηρίζει ενεργά τη χρήση της AI, έναντι μόλις 40% το 2024.
Κύρια οφέλη από την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων (71%), η αυτοματοποίηση εργασιών (62%) και η αύξηση της παραγωγικότητας (55%).
Αξίζει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, ο κλάδος ΤΠΕ έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των κλάδων, ενώ οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται στην υγεία (20%), στην ενέργεια (15%) και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (11%). Οι κύριες τεχνολογικές προτεραιότητες για την επόμενη τριετία θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (30%), η Κυβερνοασφάλεια (18%) και το Cloud (13%).