Ήπια διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας μάλιστα το αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που προχωρούν σε μικρές ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν κέρδη.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,32% στις 1.909,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 4.787,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός απώλειες 1,09% στις 1.987,45 μονάδες.
Αφομοίωση
Ο γενικός δείκτης φαίνεται ότι «κοντοστέκεται» σήμερα επιτρέποντας αρκετά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε κατοχυρώσεις κερδών, δίχως προς ώρας να απειλείται το ψυχολογικό επίπεδο των 1.900 μονάδων. Μια εικόνα που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη, μετά και την αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010, με την αγορά να έχει κάνει μια τεράστια κίνηση που θα πρέπει να αφομοιώσει.
Στο μεταξύ, η προσπάθεια αφομοίωσης συμπίπτει και με την άτυπη αντίστροφη μέτρηση που έχει αρχίσει διεθνώς ενόψει της 9ης Ιουλίου, όταν δηλαδή λήγει η παράταση για τους αμερικανικούς δασμούς σε πλείστες χώρες. Ήδη όπως αναφέρει το Bloomberg ο Αμερικανός πρόεδρος θα αρχίσει να στέλνει επιστολές στις κυβερνήσεις που δεν έχουν συμφωνήσει στο νέο μοντέλο εμπορικών σχέσεων, αυξάνοντας την αβεβαιότητα.
Παρόλα αυτά, η συναλλακτική δραστηριότητα και σήμερα δείχνει να πιάνει ήδη υψηλές ταχύτητες, συνεχίζοντας την τάση κατά την οποία η αγορά έχει διανύσει ανοδική πορεία άνω των 100 μονάδων με υψηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον (άνω των 200 εκατ. ευρώ ημερησίως). Επίσης, για να λήξει η συσσώρευση ο γενικός δείκτης πρέπει να επιβεβαιώσει το επίπεδο των 1.915 πρωτίστως και των 1.950 μονάδων, προκειμένου να ανοίξει μετά το πεδίο για το επίπεδο των 2.000 μονάδων.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Πειραιώς και η Helleniq Energy σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Alpha Bank. Aktor, Metlen, Optima Bank, Eurobank, Λάμδα, Τιτάν, Aegean και Cenergy.
Στον αντίποδα, το +1,37% της ΔΕΗ δίνει σημαντικές στηρίξεις, με τις ΔΑΑ, Σαράντης, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Jumbo να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή είναι οι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.