Κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, πρόκειται να συνομολογηθεί μνημόνιο συνεννόησης (joint understanding) μεταξύ χωρών G7, με αντικείμενο μια Παγκόσμια Συμφωνία για την Φορολογία (Global Tax deal).
Ως εκ τούτου, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει το άρθρο 899, από το φορολογικό νομοσχέδιο, «One Big Beautiful Bill» (OBBB Act), με το οποίο θα καθιερωνόταν δυνατότητα επιβολής ανταποδοτικών φόρων (ως αντιποίνων) σε εταιρείες που διατηρούν την έδρα τους σε χώρες που θεωρείται ότι επιβάλλουν «άδικο φόρο» σε αμερικανικές επιχειρήσεις. καθώς η θέσπιση ενός κοινού παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου φορολογίας εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου, δύναται να αποτελέσει τη βάση για τη δίκαιη μεταχείριση των αμερικανικών εταιρειών στην αλλοδαπή.
Ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, χαιρέτισαν την απόφαση η οποία συνάδει με τις πολιτικές του Τραμπ για προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων
Το άρθρο 899
Όπως σημειώνει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, το άρθρο 899 εισήχθη ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας φορολογικής μεταρρύθμισης που είχε σκοπό να τιμωρήσει χώρες που επιβάλλουν αυτό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ως «άδικους αλλοδαπούς φόρους» σε αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η διάταξη αυτή θα της έδινε τη δυνατότητα να επιβάλει υψηλότερους φόρους σε διάφορους τύπους εισοδημάτων, να τροποποιεί τις υπάρχουσες φορολογικές συμφωνίες και να εφαρμόζει αυστηρότερη επιβολή του φόρου BEAT (Base Erosion and Anti-Abuse Tax).
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εκτιμήθηκε ότι θα απέτρεπαν αρκετές ξένες εταιρείες από το να επενδύσουν στις ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών περί υψηλής φορολόγησης και περίπλοκου νομοθετικού πλαισίου. Δεδομένου ότι πάνω από το 80% των εισερχόμενων στις ΗΠΑ ΑΞΕ προέρχονται από χώρες που θα αφορούσε αυτή η διάταξη, εκτιμάται ότι οι συνέπειες για το αμερικανικό ΑΕΠ και τις διατλαντικές θέσεις εργασίας θα ήταν σημαντικές.
Οι ξένες εταιρείες στις ΗΠΑ
Στον απόηχο της απόσυρσης του άρθρου, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, ιδίως ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, χαιρέτισαν την απόφαση η οποία άλλωστε συνάδει με τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ για προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στις ΗΠΑ, διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας διεθνώς και συμμετοχή σε διεθνή πλαίσια φορολογικής συνεργασίας.
Μένει να φανεί το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση των ειδικότερων προβλέψεων της Συμφωνίας στον ΟΟΣΑ, καθώς και το προτεινόμενο ύψος του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου (ενδεχομένως περί το 15% σύμφωνα με παλαιότερες προτάσεις), λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλάκις στο παρελθόν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με σημαντικό μέρος του περιεχομένου της Συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται, ότι στο παρελθόν και η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιχειρήσει να πετύχει την έγκριση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο σχήμα της παγκόσμιας φορολόγησης από το Κογκρέσο, χωρίς ωστόσο επιτυχία.