Η αγορά πετρελαίου δεν απογοήτευσε τους λάτρεις της αστάθειας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την αγορά να θυμίζει τρενάκι του λούνα παρκ (roller coaster) με άγριες διακυμάνσεις στις τιμές, με τις βουτιές να εναλλάσσονται με τα ράλι.
Οι δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσσεις έχουν επηρεάσει τις κινήσεις της αγοράς, καθώς και τη συμπεριφορά και τις στρατηγικές των εμπόρων τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι τιμές του πετρελαίου Brent διαπραγματεύτηκαν σε ένα αρκετά στενό εύρος τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, στα χαμηλά έως μέσα της δεκαετίας των 70 δολαρίων ανά βαρέλι. Τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ανέμεναν ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης πετρελαίου στην Κίνα εν μέσω συνεχιζόμενων περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+. Οι traders στοιχημάτισαν σε ισχυρότερη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εν μέσω περιορισμένης προσφοράς, ενώ η Fed έδινε σήμα ότι ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί και σύντομα θα ακολουθήσουν πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων.
Αλλάζοντας πλεύση
Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε στις αρχές του δεύτερου τριμήνου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς σε όλες τις χώρες, απείλησε με εμπορικό πόλεμο τον Καναδά, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Αμερικής, και ενέτεινε τις εμπορικές πιέσεις στην Κίνα.
Οι λεγόμενοι «αμοιβαίοι» δασμοί σε δεκάδες χώρες -οι οποίοι έχουν ανασταλεί μέχρι τις 9 Ιουλίου για να δώσουν περιθώριο για διμερείς διαπραγματεύσεις βύθισαν τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων σε ένα χάος αβεβαιότητας.
Οι κερδοσκόποι άρχισαν να φοβούνται την ύφεση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επενδυτικές τράπεζες ανέβασαν τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ στο βασικό τους σενάριο. Και οι traders στοιχημάτισαν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, συσσωρεύοντας short θέσεις.
Ο ρόλος του ΟΠΕΚ
Επιδεινώνοντας περαιτέρω το κλίμα στην αγορά, ο ΟΠΕΚ+ ξεκίνησε τον Απρίλιο αυτό που οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι μια στρατηγική για την ανάκτηση μεριδίου αγοράς και την τιμωρία του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου. Η συμμαχία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία αυξάνει σταθερά τη συνολική παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) κάθε μήνα, σχεδόν τριπλάσια από την αρχικά προγραμματισμένη ποσότητα.
Ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να επικαλείται τα «τρέχοντα υγιή θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου» για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις παραγωγής του. Στην πραγματικότητα, ο όμιλος προσθέτει χαμηλότερους όγκους από το βασικό ποσό των 411.000 βαρελιών την ημέρα, καθώς ορισμένοι παραγωγοί φαίνεται τώρα να εργάζονται ειλικρινά για να αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή. Τέτοια είναι η περίπτωση του Ιράκ, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία.
Ωστόσο, το Καζακστάν, το οποίο δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αψηφά ανοιχτά τους στόχους του ομίλου, καθώς συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή από έργα στα οποία συμμετέχουν διεθνείς μεγάλες εταιρείες όπως η Chevron.
Παρά την αύξηση της παραγωγής του Καζακστάν, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ προσθέτουν λιγότερα βαρέλια στην αγορά από το αρχικό ποσό των 411.000 bpd. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το oilprice.com, τα επίπεδα συμμόρφωσης και αποζημίωσης ήταν και θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους εμπόρους και τους επενδυτές, ώστε να εκτιμήσουν πόσο επιπλέον αργό πετρέλαιο προσθέτει στην πραγματικότητα ο ΟΠΕΚ+ κάθε μήνα.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι το πετρελαϊκό καρτέλ επιδιώκει το μερίδιο αγοράς και μειώνει τις τιμές για τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.
Έντονες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο
Μετά την πτώση του Απριλίου και του Μαΐου, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στην αρχή του 12ήμερου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι έμποροι φοβόντουσαν μια διακοπή της προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και εικάζουν ότι η μητέρα όλων των διαταραχών – μια ιρανική προσπάθεια να κλείσει τα Στενα του Ορμούζ – δεν θα έπρεπε να απορριφθεί εύκολα.
Με την έναρξη της σύγκρουσης, οι traders αύξησαν τα αισιόδοξα στοιχήματά τους για τις τιμές του πετρελαίου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον περασμένο Οκτώβριο. Ταυτόχρονα, οι short θέσεις – τα bearish στοιχήματα ότι οι τιμές θα μειωθούν – έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Η άνοδος των τιμών ήταν βραχύβια, καθώς οι ΗΠΑ τερμάτισαν τη σύγκρουση (προς το παρόν) βομβαρδίζοντας τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η εκεχειρία πρόσθεσε αστάθεια στην αγορά, η οποία σημείωσε έντονες διακυμάνσεις τον Ιούνιο και οι traders ακολούθησαν τις τάσεις.
Από το ράλι στη βουτιά
Όπως επεσήμανε σε σχόλιό του ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30% σε μόλις τρεις εβδομάδες, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της στις 23 Ιουνίου, προτού καταγράψει μια κατακόρυφη πτώση στη μεγαλύτερη διήμερη περίοδο από το 2022, εξαλείφοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τις προσδοκίες για τη ζήτηση το καλοκαίρι και το ασφάλιστρο κινδύνου στη Μέση Ανατολή.
Η τελευταία δέσμευση των εμπόρων που αναφέρουν την εβδομάδα έως τις 24 Ιουνίου είδε μια δραματική ανατροπή στα εμπορεύματα, η οποία πυροδοτήθηκε από την ξαφνική χαλάρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά από μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Χάνσεν.
«Το αργό πετρέλαιο δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI και Brent να υποχωρούν κατά 12%, ενώ ο χρυσός και το ασήμι έχασαν επίσης τη λάμψη τους καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια μειώθηκε».
Τα funds που ακολουθούν τις τάσεις και οι λογαριασμοί διαχειριζόμενου χρήματος αντέδρασαν γρήγορα στο φθίνον war premium, εκφορτώνοντας 95.500 συμβόλαια αργού πετρελαίου και εξαφανίζοντας περισσότερο από το ήμισυ της συσσώρευσης των προηγούμενων τριών εβδομάδων. Το Brent σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση στις long θέσεις, με την καθαρή long θέση – τη διαφορά μεταξύ ανοδικών και bearish στοιχημάτων – να μειώνεται κατά 29%, σημείωσε ο Χάνσεν της Saxo Bank.
Στο μέλλον, οι επενδυτές θα λάβουν στοιχεία από τη γεωπολιτική και τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, τις κινήσεις του ΟΠΕΚ+ για την προσθήκη προσφοράς στην αγορά, το διάγραμμα κουκκίδων της Fed για τον ρυθμό των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων, την ισχύ (ή την αδυναμία) της κορύφωσης της ζήτησης πετρελαίου το καλοκαίρι και το πάντα παρόν αλλά προς το παρόν υποτονικό ασφάλιστρο κινδύνου πολέμου στη Μέση Ανατολή.