Φάρμακα: «Κόφτης» 300 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο

Νέο φίλτρο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για εξοικονόμηση πόρων από ορθολογική χρήση των φαρμάκων  – Το 12% των φαρμάκων στην Ευρώπη είναι ελληνικά

Φάρμακα: «Κόφτης» 300 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο

Μέχρι τον Οκτώβριο ένα νέο «εργαλείο» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ, από την αντιστοίχιση των ενδείξεων των φαρμάκων με τις παθήσεις στις οποίες αντιστοιχούν.

To 12% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην Ε.Ε. προέρχεται από κάποιο ελληνικό εργοστάσιο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο  συνέδριο Economist Impact με τίτλο «29η Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση: Περπατώντας σταθερά στο τεντωμένο σκοινί της ανασφάλειας». Στη συζήτηση μετείχαν επίσης, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων και Δημήτρης Δέμος, αντίστοιχα, και ο π. υπουργός Υγείας και εκπρόσωπος της χώρας μας στην ευρωπαϊκή αρχή HERA Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Το περιβάλλον σήμερα στον τομέα της υγείας διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η γεωπολιτική αστάθεια, η βιοασφάλεια, η κλιματική κρίση και η μικροβιακή αντοχή

Από τη συζήτηση για την αναπτυξιακή προοπτική του φαρμάκου στο συνέδριο του Economist

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το επενδυτικό clawback ως κίνητρο, ενεργοποίησε επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η Τρίπολη σε πρωτεύουσα του ελληνικού φαρμάκου με τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων από τις ελληνικές φαρμακευτικές DEMO, ΕΛΠΕΝ και ΦΑΡΑΝ, το ίδιο συμβαίνει και στην Αττική με τη ΒΙΑΝΕΞ, ΡΑΦΑΡΜ και UNI- Pharma, δημιουργώντας εργοστάσια, αναπτύσσοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας κατά πολύ τις εξαγωγές, ενώ η γερμανική Boehringer Ingelheim αύξησε τις εξαγωγές της από τα 200 εκατ. ευρώ στα 2 δισ. και αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη μέσω του νέου εργοστασίου που θα ολοκληρωθεί εντός του 2026. Αντίστοιχα υπάρχει και μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη.

Καταλήγοντας ο υπουργός αναφέρθηκε στο δεύτερο κύκλο του Ταμείου Ανάκαμψης για την επόμενη τριετία και με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνοντας την Ελλάδα χώρα όχι μόνο τουρισμού αλλά και παραγωγής.

Κίνδυνος μνημονίου

Στην ίδια συζήτηση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στους προβληματισμούς Ευρώπης, αλλά και Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα ασφάλειας, ανταγωνιστικότητας και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τα επόμενα 30 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η πανδημία άνοιξε το κεφάλαιο παραγωγής και αυτάρκειας με την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις εκκρεμότητες με τους δασμούς, τα προβλήματα ενέργειας, θέματα που έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλο προβληματισμό.

Όσο για τη χώρα μας, παρατήρησε ένα επενδυτικό κενό, παρότι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη τώρα με τις επενδύσεις να φτάνουν το 5%-6% του ΑΕΠ τουλάχιστον. Τόνισε όμως ότι αν δεν λυθούν θέματα όπως το δημογραφικό, η ανταγωνιστικότητα και το εμπορικό ισοζύγιο, με μαθηματική ακρίβεια θα πάμε ξανά σε νέο μνημόνιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι το δημόσιο χρήμα πρέπει να κατευθυνθεί σε κλάδους όπου η χώρα έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία. Ένας από αυτούς είναι το φάρμακο, το οποίο από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης πήρε τα 300 εκατ. ευρώ και τα χρησιμοποίησε.

Χαρακτήρισε υπερκομματικό μέτρο το επενδυτικό clawback και ζήτησε ειδικά κίνητρα για ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές, να επενδύσουν πιο πολύ στην Ελλάδα και μέσω συνεργασιών μεταξύ τους ή ακόμη και κοινών προγραμμάτων, στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης.

Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν το κόστος ενέργειας, η γραφειοκρατία, το χωροταξικό, το ανθρώπινο δυναμικό κλπ, ώστε να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό οικοσύστημα στη χώρα, στον τομέα του φαρμάκου.

Καθαρό περιβάλλον – κοινωνικό αποτύπωμα

Στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος, επισημαίνοντας ότι από το 2019 που καθιερώθηκε το επενδυτικό clawback, οι ελληνικές φαρμακευτικές έχουν επενδύσει πάνω από 700-800 εκατ. ευρώ. Καθώς το 90% των εργοστασίων ήταν στην Αττική, τώρα, ο κ. Δέμος έκανε λόγο για «οργασμό» δημιουργίας νέων μονάδων από τις Σάππες της Ροδόπης, στα Γιάννενα, τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Πάτρα και την Τρίπολη, ενώ αν συμπεριληφθεί και η φαρμακευτική κάνναβη, και στην Κόρινθο.

«Αυτή τη στιγμή, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, χτίζει σε όλη την περιφέρεια, με σημαντικό, πολύ μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα και με το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», είπε ο κ. Δέμος και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χαρακτηρίσει τη φαρμακοβιομηχανία ως χαμηλής όχλησης». Ως παράδειγμα έφερε τον έλεγχο χημικής σύστασης αποβλήτων στην παραγωγική μονάδα Κρυονερίου της εταιρείας του, η οποία είναι 50 φορές κάτω από το βρόχινο νερό.

Μιλώντας για το κέντρο στην Τρίπολη, αναφέρθηκε στις τρεις εταιρείες που ήδη χτίζουν τις νέες παραγωγικές μονάδες τους, και προανήγγηλε την είσοδο και άλλων δύο εταιρειών στο σημείο, προβλέποντας ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή άμεσα, 8.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, καλά αμοιβόμενες σε ανθρώπινο περιβάλλον, με τεχνογνωσία και συνεχείς εκπαιδεύσεις.

Ανταγωνιστικότητα

Από την πλευρά του ο π. υπουργός υγείας και μέλος ΔΣ της αρχής ετοιμότητας της Ε.Ε. (Health Emergency Preparedness and Response Authority – HERA) Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην ομιλία του τόνισε ότι η Ευρώπη απαντά στις υγειονομικές προκλήσεις με στρατηγικό σχέδιο που στόχο έχει να την οχυρώσει υγειονομικά, να ενισχύσει την στρατηγική της αυτονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε καίριους τομείς όπως είναι η έρευνα και ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι το περιβάλλον σήμερα στον τομέα της υγείας διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η γεωπολιτική αστάθεια, η βιοασφάλεια, η κλιματική κρίση και η μικροβιακή αντοχή, τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας, καθώς και στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ έδωσε βάρος στην ανάγκη δημιουργίας ελληνικής βιοτράπεζας, για τον σχεδιασμό πολιτικής υγείας.

OT Originals

Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο