Κάτι παραπάνω από 15 χρόνια μας πήρε να ξαναδούμε τις 1.900 μονάδες στη Λ. Αθηνών και δεν σας κρύβω ότι τρέμει λίγο το φυλλοκάρδι μου μην και μας βρει τίποτα άλλο.
Και δεν εννοώ εντός των συνόρων, αφού φαίνεται ότι πολλοί εσωτερικοί μας καταλύτες είναι σωστά τοποθετημένοι.

Εννοώ εξ Ανατολάς και Δυσμάς, γιατί δεν μας επιφύλαξε και λίγα το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αλλά τελικά δασμοί, πόλεμοι και τα συναφή δεν μας κράτησαν πίσω.
Πού θα είμασταν…
Διότι μιλούσα με τις πηγές μου στην αγορά και οι περισσότεροι μου κατέληγαν στην εξής φράση… «φαντάσου που θα είμασταν εάν δεν είχαμε φάει τις σφαλιάρες τον Απρίλιο και τον Μάιο».
Βέβαια η στήλη δεν τη συμμερίζεται απόλυτα αυτή την εκτίμηση, γιατί όπως μου υπενθυμίζει και ένας βετεράνος του ΧΑ… «η αγορά δεν πάει κορδόνι πάνω πάντα»!
——————————
Ανησυχίες
Όχι, φυσικά και κάθε περίοδος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και η εγχώρια επενδυτική κοινότητα πρέπει να τα αναλύει και να τα σέβεται.
Και πρέπει να προσαρμόζεται, στα νέα δεδομένα, όπως δείχνουν να διαμορφώνονται με την πρόταση της Euronext στην ΕΧΑΕ.
Και το λέω αυτό διότι η στήλη γίνεται κοινωνός αρκετής γκρίνιας, ειδικά από τις μικρότερες χρηματιστηριακές που ανησυχούν ότι εάν ευοδωθεί το deal θα συνθλιβούν στις «μυλόπετρες» του μεγάλου «παίκτη».
Ο βρεγμένος…
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι εάν τελικά η Euronext βάλει την υπογραφή της στο κτήριο της Λ. Αθηνών πολλά θα αλλάξουν.
Και πάντα το cost cutting (sic) θα ανατρέψει τους προγραμματισμούς αρκετών ανθρώπων.
Ανεπηρέαστοι δεν θα μείνουν ούτε και οι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι ενδεχομένως να πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Όπως φυσικά έγινε και σε άλλους κλάδους και σε άλλες εταιρείες στο παρελθόν.
Αλλά, όπως γνωρίζουμε, ο χρηματιστηριακός κλάδος ήταν αυτός που μάτωσε στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν και όποιος άντεξε, σημαίνει ότι κάτι έκανε σωστά.
Και θα κάνει πάλι το σωστό.
——————
Για να μην παρεξηγηθώ…
Και για να μην παρεξηγηθώ για τα περί ανταγωνισμού, σας παραπέμπω σε αυτό που ανέφερε ο Γιάννης Αληγιζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ελιν, κατά τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.
Ουσιαστικά ο κ. Αληγιζάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει στην αγορά.
Διότι εδώ και χρόνια λειτουργεί υπό στρεβλές συνθήκες, με κυρίαρχο πρόβλημα τη διαχρονική παραβατικότητα. Δηλαδή λαθρεμπόριο, πειραγμένες αντλίες και συστηματική εξαπάτηση των καταναλωτών.
Το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, που διατηρήθηκε αδικαιολόγητα επί τέσσερα χρόνια, συνέβαλε στην απορρύθμιση της αγοράς, τόνισε.
Παρά το γεγονός ότι είχαν εκλείψει οι λόγοι της αρχικής του επιβολής, η Πολιτεία παρέτεινε το μέτρο, πιέζοντας έντιμους πρατηριούχους στα όριά τους.
Με ασφυκτικά μικρά περιθώρια, η παραβατικότητα κατέστη για πολλούς μονόδρομος επιβίωσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του κλάδου και σχετικών ερευνών.

Αποχωρούν οι επενδυτές
Ουσιαστικά ο κ. Αληγιζάκης υπενθύμισε ότι αυτό που ζητά ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που επενδύει στην ελληνική αγορά είναι το απολύτως αυτονόητο.
Μια αγορά με συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Αυτές οι στρεβλώσεις είναι που έχουν αποθαρρύνει οποιονδήποτε Έλληνα ή ξένο, επενδυτή να επενδύσει σε μια αγορά που αντικειμενικά, έχει όλες τις προοπτικές μιας πολύ δυναμικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Και αποτελεί και την αιτία που οι πολυεθνικές εταιρείες αποχώρησαν και καμία άλλη δεν σκέπτεται να επενδύσει εδώ, ανέφερε.
————————————-
Ανταγωνισμός…
Τώρα βέβαια καλό είναι να υπάρχουν κανόνες στον ανταγωνισμό, τον οποίο φυσικά να μην αλλοιώνουν.
Και όπως φάνηκε σε αυτό το πλαίσιο η Εθνική Τράπεζα έχει υποβάλει ενστάσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με επιμέρους όρους της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC στην Τράπεζα Πειραιώς.
Φυσικά αυτό δεν αποτελεί προσφυγή, αλλά κάποιες διευκρινίσεις γι’ αυτά που επηρεάζουν τις δραστηριότητές της, κυρίως λόγω του κοινού πελατολογίου με την ασφαλιστική.
———————————-
Από το «που ήμασταν» στο «πού βρισκόμαστε».
Η αλήθεια είναι ότι εάν κάποιος απαριθμούσε τα Υπουργεία που έχουν δουλέψει καλά την τελευταία πενταετία, ένα από αυτά θα ήταν σίγουρα το Ενέργειας.
Κάτι που φάνηκε και από όσα είπε ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος από το βήμα της Βουλής, όταν και έκανε έναν μικρό απολογισμό για τις τιμές του ρεύματος – από το «που ήμασταν» στο «πού βρισκόμαστε».
Θύμισε ότι το 2019, η Ελλάδα είχε την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, μια ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας, παραμελημένα δίκτυα και στασιμότητα στις ΑΠΕ.
Σήμερα, το τοπίο έχει αλλάξει, με καθαρές εξαγωγές ενέργειας, ραγδαία ανάπτυξη στα φωτοβολταϊκά (τρίτοι στον κόσμο!), επενδύσεις-ρεκόρ σε δίκτυα και μια ΔΕΗ ισχυρή και διεθνώς παρούσα.
Τα επόμενα βήματα
Παρά τις θετικές αυτές επιδόσεις, ο κ. Τσάφος αναγνώρισε πως οι χαμηλότερες τιμές στους λογαριασμούς καθυστερούν – με φρένο τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Υπάρχουν όμως και καλά νέα, καθώς η αύξηση στο ρεύμα για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ η τελική τιμή ήταν 19% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο στο β’ εξάμηνο του 2024.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα λεγόμενα «χρωματιστά τιμολόγια».
Η αποχώρηση των καταναλωτών από το «πράσινο» τιμολόγιο προς σταθερά ή κυμαινόμενα προϊόντα (μπλε και κίτρινα) είναι ήδη αισθητή – ένα σημάδι ωρίμανσης της αγοράς, όπως είπε, με την επισήμανση ότι κάθε επιλογή έχει ρίσκο και απαιτεί ενημερωμένη απόφαση.
———————————-
Γραφειοκρατικό matrix…
Η αλήθεια είναι ότι ήταν ευρηματικό! Και θα το επεκτείνω φυσικά ότι δεν συμβαίνει μόνο στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Αναφέρομαι στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρη Παπαστεργίου, μετά την ολοκλήρωση μιας μεγάλης έρευνας του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας είναι εγκλωβισμένες σε ένα «γραφειοκρατικό ψηφιακό matrix».
Δηλαδή στον παραλογισμό μιας ψηφιακής μετάβασης που ξεκίνησε για να ελευθερώσει τις επιχειρήσεις και τελικά τις μπέρδεψε ακόμη πιο βαθιά σε ένα δαιδαλώδες σύστημα ασυμβατότητας, κόστους και διαρκών απαιτήσεων.

«Η ψηφιακή γραφειοκρατία υποσκάπτει τον ανταγωνισμό και αποθαρρύνει τη συνέπεια», σημειώνει ο κ. Καφούνης, περιγράφοντας πώς ανάμεσα σε νέες πλατφόρμες, αλληλοσυγκρουόμενα λογισμικά, φορολογικές τεκμαρτότητες και συνδρομές που συνεχώς αυξάνονται.
Αυτή είναι η πραγματικότητα…
—————–
Επίσκεψη Ρήγα στο FPSO
Μήνυμα ενότητας, ευγνωμοσύνης και προσήλωσης στην αποστολή της εταιρείας έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, κατά την επίσκεψή του στην πλωτή μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης FPSO, στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Η παρουσία του στο πεδίο είχε ισχυρό συμβολισμό, καθώς σηματοδότησε την ασφαλή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μετά από μια περίοδο διακοπής.

Ο κ. Ρήγας συνεχάρη το πλήρωμα για την ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό του, τονίζοντας την υψηλή προτεραιότητα που δίνει η εταιρεία στην ανθρώπινη ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων.