Είναι «Δίκαιη Εργασία για Όλους»; Είναι όντως «Στήριξη στον Εργαζόμενο»; Τεκμηριώνεται η «προστασία στην πράξη» για τους εργαζόμενους; Το να δίνεις τη δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο, που βλέπει ο μισθός του από μία 8ωρη δουλειά να εξανεμίζεται σε 2-3 εβδομάδες και να μην αρκεί για να βγάλει τον μήνα, να εργαστεί άλλες 5 ώρες, και να εξηγείς πόσο προς το συμφέρον του είναι αυτές οι επιπλέον ώρες εργασίας να γίνονται στον ίδιο εργοδότη και όχι σε άλλους 2-3, με κέρδος… 10 ολόκληρα ευρώ, όπως έκανε με συγκεκριμένο παράδειγμα της η Νίκη Κεραμέως, δε νομίζουμε ότι είναι αρκετό για να φανεί πόσο υπέρ των εργαζόμενων είναι το νομοσχέδιο που παρουσίασε προ ημερών η υπουργός Εργασίας.
Το νομοσχέδιο Κεραμέως έχει πολλά «δώρα» για την εργοδοσία, αλλά δε δίνει ιδιαίτερα στους εργαζόμενους παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της και τα όμορφα λόγια στα υλικά που εξέδωσε το υπουργείο περί «ενισχύσεων», «διευκολύνσεων», «εκσυγχρονισμού» ή «προσαρμογής στις ανάγκες εργαζομένων…». Δρα ενισχυτικά και συμπληρωματικά δε στα προηγούμενα μεγάλα νομοθετήματα των προκατόχων της, Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη που οδήγησαν σε περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, σε ένα καθεστώς εργασιακής «γαλέρας», όπως καταγγέλλουν πολλά συνδικάτα.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο γενικεύει τις πιο ακραίες μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας
Το νέο θεσμικό πλαίσιο γενικεύει τις πιο ακραίες μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει 13ωρη ημερήσια εργασία σε έναν εργοδότη (από δύο ή και περισσότερους που ήταν μέχρι σήμερα). Αυτό προβάλλεται ως αίτημα των… εργαζομένων, αλλά υποκρύπτεται ότι ανάγκη των εργαζομένων δεν είναι να δουλεύουν παραπάνω αλλά να έχουν παραπάνω εισόδημα, από την μία 8ωρη δουλειά τους. Αλλά με τους παρόντες μισθούς, από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, με την πιο ισχνή αγοραστική δύναμη, αναγκαστικά εξωθείται στην αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης απασχόλησης για να συμπληρώσει το εισόδημά του.
Επίσης το νομοσχέδιο Κεραμέως έρχεται να ενισχύσει την εκ περιτροπής απασχόληση σε βάρος της σταθερής 8ωρης εργασίας μέσω της δυνατότητας για υπερωρίες. Κάνει ένα ακόμα βήμα στην λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με δυνατότητα τετραήμερης εργασίας για όλο το έτος αντί του εξάμηνου που ισχύει σήμερα. Προωθεί τις fast track προσλήψεις μέσω κινητού για δύο ημέρες, δημιουργώντας μια νέα γενιά εργαζομένων που θα είναι stand by καρφωμένη στο κινητό της για να πάει για δύο μεροκάματα!
Επίσης επεκτείνει την απαλλαγή ασφαλιστικών προσαυξήσεων προς όφελος των εργοδοτών και σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ προβλέπει ευέλικτες διαδικασίες πρόσληψης, στο όνομα της μείωσης της γραφειοκρατίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας, αλλά στο βάθος βρίσκεται η απαλλαγή εργοδοτών που αυθαιρετούν από τυχόν πρόστιμα. Για αυτό, καθιερώνεται η δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης έως 120 λεπτά, «κατόπιν συμφωνίας», κατοχυρώνεται χρόνος προετοιμασίας (30’ στη βιομηχανία, 10’ σε άλλους κλάδους) ή επιτρέπονται τρεις «μονές» σημάνσεις τον μήνα, χωρίς κύρωση, ώστε όλα τα πιο πάνω εάν καταγραφούν σε κάποιον έλεγχο να είναι νόμιμα.
Αλλο ένα κρίσιμο στοιχείο είναι και το πώς θα κατανέμονται οι ετήσιες άδειες των εργαζομένων όπου πλέον θα μπορούν να “σπάνε” σε περισσότερες περιόδους, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να μη δίδονται καλοκαιρινές άδειες σε κλάδους εργασίας που έχουν φόρτο εργασίας αυτή την περίοδο.
Συνολικά η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την «ατομική διαπραγμάτευση» (για «ατομικό εργατικό δίκαιο» έκανε λόγο η υπουργός) δηλαδή τα διάφορα εργασιακά ζητήματα να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του «ατόμου» – εργαζόμενου και του εργοδότη, σαν να πρόκειται για δύο «ισοδύναμα» μεγέθη, σε βάρος της «συλλλογικής» διαπραγμάτευσης με σωματεία και συνδικάτα που έχουν άλλο ειδικό βάρος πίεσης και διεκδίκησης.
Η κυβέρνηση μπορεί να έχει δεχτεί ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ετοιμότητά της ωστόσο να προωθήσει κρίσιμα νομοσχέδια όπως αυτό του υπουργείου Εργασίας, έρχεται να δείξει ότι μπορεί να «πετάξει την μπάλα μπροστά» και να δείξει πόσο κρίσιμα νομοσχέδια μπορεί να περνάει με τις λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις… Αυτό βέβαια μένει να αποδειχτεί στην πράξη καθώς ήδη οι πρώτες ανοιχτές διαφωνίες έχουν διατυπωθεί από τη ΓΣΕΕ που καλεί την Κεραμέως να πάρει πίσω το νομοσχέδιο ενώ ανακοινώθηκαν και οι πρώτες κινητοποιήσεις συνδικάτων ενάντια στο νομοσχέδιο…