Σε μια εποχή που τα λογότυπα μετράνε όσο οι σχεδιαστικές καινοτομίες και οι πασαρέλες γίνονται όλο και πιο φουτουριστικές, μια ιστορική βρετανική φίρμα αποφασίζει να επιστρέψει… σπίτι της.
Η Burberry, σύμβολο του διαχρονικού βρετανικού στυλ, που κάποτε έντυνε βασιλείς και σταρ του κινηματογράφου, αφήνει στην άκρη τις avant-garde υπερβολές και επενδύει ξανά σε αυτό που την ανέδειξε: καμπαρντίνες, κασκόλ και ομπρέλες με το χαρακτηριστικό καρό που συνόδευσε γενιές και γενιές πιστών καταναλωτών.
Στο τιμόνι, ο Αμερικανός Joshua Schulman, ο οποίος με διορατικότητα και σεβασμό στην ιστορία, επιχειρεί να θυμίσει στον κόσμο γιατί η Burberry δεν είναι απλώς ένα brand, αλλά ένα κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.
Burberry: Η στρατηγική του Schulman
Όταν ο Joshua Schulman ανέλαβε τη θέση του CEO, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια εικόνα που τον ξένισε: στα πολυτελή καταστήματα Burberry δέσποζαν τσάντες χιλιάδων ευρώ, αλλά έλειπαν τα πιο προσιτά και αυθεντικά κομμάτια που είχαν καθιερώσει το brand – οι ομπρέλες, τα καπέλα και, φυσικά, τα κασκόλ.
Με μια απλή ερώτηση «Γιατί δεν τα βάζουμε στο προσκήνιο;», έβαλε σε κίνηση μια αλλαγή φιλοσοφίας.
Και όπως απέδειξε η βροχή που ξέσπασε λίγες ώρες αργότερα, οι πελάτες ανταποκρίθηκαν αμέσως.
«It’s Always Burberry Weather»
Με βασικό σύνθημα «It’s Always Burberry Weather», ο Schulman σχεδιάζει να ξαναγράψει την πορεία της Burberry δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα και στην ποιότητα που συνδέθηκε με την ιστορία της εταιρείας από το 1856.
Εκστρατείες με εμβληματικά βρετανικά πρόσωπα, όπως η Olivia Colman και ο Liam Gallagher, αλλά και η στρατηγική επαναφοράς των κλασικών προϊοντικών γραμμών, στοχεύουν να θυμίσουν στους καταναλωτές γιατί η Burberry δεν είναι απλώς ένα brand, αλλά κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Schulman, με πλούσια εμπειρία σε εταιρείες όπως η Gucci και η Jimmy Choo, γνωρίζει καλά πώς να συνδυάζει εμπορικότητα και κληρονομιά.
Η στρατηγική του βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία: διατηρεί υψηλές τιμές στα προϊόντα στα οποία η Burberry έχει κύρος, όπως οι καμπαρντίνες και τα παλτό, αλλά μειώνει τις τιμές σε κατηγορίες στις οποίες η μάρκα δεν είχε ποτέ την κορυφαία θέση, όπως είναι για παράδειγμα οι δερμάτινες τσάντες.

Παράλληλα, αλλάζει ριζικά και την εικόνα των καταστημάτων.
Τα minimal σκηνικά δίνουν τη θέση τους σε πιο «ζεστές» γωνιές με μανεκέν, scarf bars και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων που συνδέουν άμεσα τον επισκέπτη με τον διαχρονικό χαρακτήρα της Burberry.Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά: οι πωλήσεις ανέκαμψαν, η μετοχή πήρε ξανά την ανιούσα και οι αναλυτές δείχνουν αισιόδοξοι.
Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά: οι πωλήσεις ανέκαμψαν και η μετοχή πήρε ξανά την ανιούσα
Όμως ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Η Burberry παραμένει μόνη της, χωρίς την υποστήριξη μεγάλου ομίλου όπως οι ανταγωνιστές της, και οι πιέσεις των μετόχων είναι συνεχείς.
Ο ίδιος ο Schulman, πάντως, έχει ξεκάθαρο όραμα: όχι άλλη Burberry που προσπαθεί να μοιάσει στη Louis Vuitton ή στη Gucci, αλλά μια Burberry που επαναπροσδιορίζει τη βρετανική πολυτέλεια με αυθεντικότητα και διαχρονικότητα.
Γιατί, όπως λέει, «το μέλλον μας είναι να θυμίσουμε στον κόσμο γιατί αγαπήθηκε η Burberry εξαρχής».