Κάποτε, τα μηχανήματα μέτρησης του βάρους των χειραποσκευών στα αεροδρόμια τρόμαζαν ακόμα και τους πιο έμπειρους ταξιδιώτες.
Μια χειραποσκευή λίγο μεγαλύτερων εκατοστών μπορούσε να κοστίσει δεκάδες ευρώ.
Όμως, φέτος το καλοκαίρι, οι επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Ryanair έχουν λόγο να χαμογελούν – και η κίνηση αυτή ίσως πυροδοτήσει αλλαγές σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά.
Η Ryanair αυξάνει τις διαστάσεις των χειραποσκευών
Η Ryanair ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις διαστάσεις της δωρεάν «προσωπικής» χειραποσκευής που μπορεί να μεταφέρει κάθε επιβάτης στην καμπίνα από 40x25x20εκ σε 40x30x20εκ – μια αύξηση περίπου 20% σε όγκο.
Η αλλαγή έρχεται την ίδια στιγμή που η ΕΕ καθιερώνει ενιαίο ελάχιστο μέγεθος χειραποσκευής (40x30x15εκ), ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια τσάντα σε πολλές αεροπορικές εταιρείες.
Η Ryanair προβάλλει την κίνηση ως πιο «γενναιόδωρη» από το νέο ευρωπαϊκό στάνταρ.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι οι υπόλοιποι κανόνες δεν αλλάζουν: αν η τσάντα σας είναι μεγαλύτερη, το πρόστιμο παραμένει 60£, ενώ μια δεύτερη, μεγαλύτερη χειραποσκευή κοστίζει από 6£ έως 36£ κατά την κράτηση, και 75£ αν θεωρηθεί υπερμεγέθης στην πύλη.
Άλλες αεροπορικές εταιρείες δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν.
Η easyJet ήδη προσφέρει πιο «γενναιόδωρη» δωρεάν τσάντα κάτω από το κάθισμα, ενώ η Wizz Air είχε αντίστοιχη πολιτική με αυτή που υιοθετεί τώρα η Ryanair.
Ωστόσο, όλες οι εταιρείες-μέλη της Airlines for Europe (A4E) υποχρεούνται να ακολουθήσουν τα νέα ευρωπαϊκά όρια έως το τέλος του καλοκαιριού 2025.
Στο μεταξύ, οι χρεώσεις για χειραποσκευές απασχολούν τα δικαστήρια και τους καταναλωτικούς φορείς.
Η BEUC, η ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών, ζητά να κριθούν παράνομες, στηριζόμενη σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014 που αναφέρει ότι «εύλογες» χειραποσκευές δεν πρέπει να χρεώνονται.
Στην Ισπανία, πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκαν (και προσωρινά ανεστάλησαν) σε αεροπορικές, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητείται πρόταση για μία δωρεάν τσάντα έως 7 κιλά και διαστάσεων έως 100εκ (άθροισμα τριών διαστάσεων).
Οι αεροπορικές προειδοποιούν ότι τέτοια μέτρα θα αυξήσουν τα εισιτήρια. Από την άλλη, οργανώσεις και ταξιδιώτες ζητούν διαφάνεια, δικαιοσύνη – και λιγότερο… άγχος στην πύλη επιβίβασης.