Να αυξήσει την παραγωγή κατά 548.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ επιταχύνοντας περαιτέρω την αύξηση της παραγωγής στην πρώτη συνάντησή του από τότε που οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα -και στη συνέχεια υποχώρησαν- μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στο Ιράν, σύμφωνα με το Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ+ διοχετεύει περίπου το 50% από το παγκόσμιο πετρέλαιο, περιορίζει την παραγωγή από το 2022 για να στηρίξει την αγορά. Αλλά έχει αντιστρέψει την πορεία της φέτος για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς και καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο για να βοηθήσει να κρατήσει τις τιμές της βενζίνης σε χαμηλότερα επίπεδα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο OΠΕΚ+ αποφάσισε αύξηση παραγωγής έως και 548.000 βαρέλια ημερησίως για τον Αύγουστο, έναντι των 411.000 βαρελιών που είχαν συμφωνηθεί για Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, και των 138.000 βαρελιών που είχαν προστεθεί τον Απρίλιο.
Η απόφαση για το πετρέλαιο
Η απόφαση ελήφθη σε διαδικτυακή συνεδρίαση με τη συμμετοχή οκτώ βασικών παραγωγών – Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Ιράκ, Καζακστάν και Αλγερία.
Οι οκτώ αυτές χώρες ξεκίνησαν από τον Απρίλιο τη σταδιακή άρση του πρόσφατου περιορισμού των 2,2 εκατ. βαρελιών/ημέρα, επιταχύνοντας την αύξηση το τελευταίο τρίμηνο, παρά την καθοδική πίεση που ασκεί η αυξημένη προσφορά στις τιμές του πετρελαίου.
Η απόφαση για επιτάχυνση προέκυψε και λόγω των τριβών εντός της ομάδας, καθώς χώρες όπως το Καζακστάν και το Ιράκ ξεπέρασαν τα συμφωνημένα όρια παραγωγής, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε άλλες που τήρησαν τους περιορισμούς.
Η παραγωγή του Καζακστάν, μάλιστα, τον περασμένο μήνα επέστρεψε σε επίπεδα ρεκόρ.
Παράλληλα, ο OΠΕΚ+ αναζητά ενίσχυση του μεριδίου του στην παγκόσμια αγορά, ιδιαίτερα καθώς αυξάνεται η παραγωγή από ανταγωνιστές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει ανακοινώσει συνολική αύξηση παραγωγής 1,37 εκατ. βαρελιών ημερησίως για την περίοδο Απριλίου–Ιουλίου, δηλαδή περίπου το 62% των 2,2 εκατ. βαρελιών που έχει αποφασιστεί να αποκατασταθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως παραμένουν σε ισχύ και άλλα επίπεδα περιορισμών της παραγωγής, συνολικού ύψους 3,66 εκατ. βαρελιών ημερησίως, γεγονός που καθιστά κάθε βήμα επαναφοράς κρίσιμο για τη συνολική ισορροπία της αγοράς πετρελαίου.