Τον νόμο περί επιτελικού κράτους, έναν από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιχειρεί να αλλάξει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, στο κομμάτι που αφορά τους εποπτευόμενους φορείς από το υπουργείο Υγείας, το άρθρο 79 μιλάει ξεκάθαρα για επαναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (του γνωστού ΣΕΥΥΠ) στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υγείας, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην οποία ανήκει έως σήμερα.
Με απλά λόγια ο κ. Γεωργιάδης σχεδιάζει να πάρει υπό τον έλεγχό του τους ελεγκτές που ψάχνουν τα κακώς κείμενα στο χώρο της Υγείας! Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τις κυβερνητικές πρακτικές στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η σύσταση της ΕΑΔ
Υπενθυμίζεται ότι κατά τους πρώτους μήνες της ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ το καλοκαίρι του 2019 συστάθηκε ο νόμος του επιτελικού κράτους και μέσα σε αυτόν περιλαμβανόταν ο νέος φορέας, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που είχε ως στόχο να συγκεντρώσει υπό τη σκέπη της όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Αρχής, «η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ιδρύθηκε με τον νόμο 4622/2019 (Α’ 133). Στα άρθρα 82-103 και 118-119 ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της. Η Αρχή αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων πέντε βασικών ελεγκτικών δημόσιων φορέων (Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Μεταφορών), καθώς και της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς».
Τι ζητά ο Άδωνις
Την ίδια ώρα, στο άρθρο 79 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που έχει πάρει το δρόμο του για την ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής, διαβάζουμε μεταξύ άλλων πως: «το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) αποσπάται αυτοδίκαια στο ΣΕΥΥΠ που επανιδρύεται με τον παρόντα νόμο… από την έναρξη ισχύος του παρόντος λήγουν όλες οι τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης του τομέα Υγείας και Πρόνοιας της ΕΑΔ».

Σε άλλο σημείο του άρθρου γίνεται λόγος και για τη νέα διοίκηση του ΣΕΥΥΠ με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο να μιλούν για «φωτογραφικό» άρθρο που βάζει στο κάδρο συγκεκριμένο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας με τον οποίο λέγεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2 του άρθρου 79 διαβάζουμε: «Με απόφαση του υπουργού Υγείας τοποθετείται προσωρινά και για διετή θητεία στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, υπάλληλος του υπουργείου Υγείας ο οποίος έχει θητεύσει επί τουλάχιστον πέντε έτη σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης και έχει τουλάχιστον δεκαετή προϋπηρεσία σε ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους…»
Γνωρίζει το Μαξίμου; Είναι το τέλος του επιτελικού κράτους;
Το ερώτημα που προκύπτει έπειτα απ΄όλα αυτά είναι αν υπάρχει κεντρική απόφαση αποψίλωσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας; Είναι ενήμερο το Μαξίμου για όλα αυτά; Και αν ναι αυτό σημαίνει ότι μετά το ΣΕΥΥΠ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί που στελέχωσαν την ΕΑΔ το 2019; Αν κάτι τέτοιο ισχύει, σημαίνει την απόλυτη παραδοχή αποτυχίας του επιτελικού κράτους.
«Οι έλεγχοι θα γίνονται με τεχνικά μέσα υψηλής τεχνολογίας και η Αρχή θα καταθέτει εκθέσεις σε Βουλή και κυβέρνηση για να υπάρχει αξιολόγηση. Στη διαμόρφωση της ατζέντας δεν θα έχει συμμετοχή πολιτικό πρόσωπο. Την κυβέρνηση πρωτίστως την ενδιαφέρει να γίνει δουλειά, και όχι το επικοινωνιακό κομμάτι, όπως συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ», δήλωνε το 2019 κατά την ανακοίνωση σύστασης της Αρχής ο αρμόδιος τότε υπουργός κ. Γεραπετρίτης.
Τι έλεγε ο πρωθυπουργός για την ΕΑΔ
Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξάρει το έργο της ΕΑΔ. «Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για μια τεχνογνωσία, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση», δήλωνε ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2019 σε ημερίδα.
Αναρωτιέται κανείς, τι ακριβώς συνέβη και ο κ. Γεωργιάδης σήκωσε μπαϊράκι, θέλοντας να καταστήσει το ΣΕΥΥΠ έρμαιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια εποχή που η κυβέρνηση δοκιμάζεται με το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε το Μαξίμου είναι η ανάδειξη κακοδιοίκησης και νέων σκανδάλων, πόσο μάλλον στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Τα πορίσματα που «καίνε»!
Για την Ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι πριν από μερικές μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα πόρισμα του τομέα Υγείας και Πρόνοιας της ΕΑΔ, σύμφωνα με το οποίο το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων έδωσε σε απευθείας αναθέσεις περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ το 2023, περίοδο που είχε λήξει η επιδημία covid.
Το πόρισμα που καταλόγιζε ευθύνες στη διοίκηση βιάστηκε να θάψει ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρακτική (σ.σ. των απευθείας αναθέσεων) που ακολουθείται από όλα τα νοσοκομεία και θεώρησε το θέμα λήξαν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα πολύ σοβαρό πόρισμα, αλλά έχει ήδη τεθεί στο αρχείο».
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα: αν είναι σοβαρό το πόρισμα, για ποιο λόγο πήγε στο αρχείο και δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο;
«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι πάρα πολύ σωστή στον έλεγχο για τις απευθείας αναθέσεις, τις κατατμήσεις και όλα όσα λέει η νομοθεσία. Όμως οι ελεγκτές δεν είχαν ιδέα πώς δουλεύουν τα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό και αν είναι κυνική ομολογία ενοχής και αποτυχίας του υπουργού.
Τότε, είναι να αναρωτιέται κανείς για ποιους λόγους πρέπει να υπάρχουν νόμοι και ελεγκτές όταν η ίδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να συναινεί στην παραβίασή τους, «επειδή οι ελεγκτές έκαναν τη δουλειά τους σωστά, αλλά δεν έχουν ιδέα πως δουλεύουν τα νοσοκομεία;».
Οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Γεωργιάδη να ζητά υπό τον έλεγχό του το ΣΕΥΥΠ ώστε να αποφύγει αντίστοιχα, δυσάρεστα πορίσματα στο μέλλον που θα φέρουν τον ίδιο και την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ελέγχονται ως ανακριβείς…