Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες: η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο και για ένα άλλο είδος φυσικής καταστροφής. Καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας λιώνει τους παγετώνες στις βουνοκορφές, το νερό που ρέει στο υπέδαφος μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει σεισμούς.
Το ανησυχητικό συμπέρασμα έρχεται από μελέτη που κατέγραψε αύξηση των μικροσεισμών στις Άλπεις μετά το ισχυρό κύμα καύσωνα του 2015. Οι δονήσεις ήταν υπερβολικά ασθενείς για να προκαλέσουν ζημιές, ωστόσο η αύξηση της συχνότητάς τους ανεβάζει τον κίνδυνο ενός ισχυρού σεισμού στο μέλλον, προειδοποιεί η μελέτη που δημοσιεύεται στο Earth and Planetary Science Letters.
Ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η περιοχή των Άλπεων μπορεί να δώσει ακόμα και καταστροφικούς σεισμούς των 6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
Οι γεωλόγοι γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι το νερό παίζει ρόλο στη γέννηση σεισμών. Όταν το νερό γεμίζει τους μικροσκοπικούς πόρους πετρωμάτων στο βαθύ υπέδαφος, η αύξηση της πίεσης μπορεί να επιταχύνει τη θραύση ρηγμάτων.

Η μελέτη εξέτασε μετρήσεις σεισμογράφου κοντά στην κορυφή του Grandes Jorasses (Wikimedia Commons)
Στην ανατολική Ταϊβάν, αναφέρει ως παράδειγμα το περιοδικό Science, η μετατόπιση του ρήγματος που προκάλεσε σεισμό 6,8 βαθμών το 2003 αυξομειώνεται εποχικά ανάλογα με τις βροχοπτώσεις.
Σεισμοί έχουν επίσης προκληθεί από τη διοχέτευση νερού υπό πίεση σε γεωτρήσεις υδραυλικής ρωγμάτωσης και εγκαταστάσεις γεωθερμίας.
Κάτι παρόμοιο ήταν γνωστό ότι συμβαίνει και στον ορεινό όγκο του Μον Μπλαν στις δυτικές Άλπεις, όπου οι μικροσεισμοί αυξάνονται κάθε φθινόπωρο όταν λιώνουν οι πάγοι.
Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το φαινόμενο μέσω της τήξης των παγετώνων.
Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ζυρίχης (ETH Zürich) εξέτασαν μετρήσεις από έναν ευαίσθητο σεισμογράφο που έχει εγκατασταθεί μερικά χιλιόμετρα από το Grandes Jorasses, μια από τις ψηλές βουνοκορφές του ορεινού όγκου του Μοντ Μπλαν στις Δυτικές Άλπεις.
Η ανάλυση έδειξε μια σαφή αύξηση των μικροδονήσεων από το 2015 και μετά, όταν ένα κύμα καύσωνα έλιωσε μεγάλο μέρος του ορεινού παγετώνα. Η εξέταση δεδομένων για άλλα έτη επιβεβαίωσε ότι οι καύσωνες οδηγούν σε αύξηση της σεισμικότητας στο Grandes Jorasses, αν και καμία από τις δονήσεις δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει ζημιές.
Δεδομένου όμως ότι η γεωλογία των Άλπεων είναι περίπλοκη, το φαινόμενο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες, επισήμανε στο Science ο Φιλίπ Βερνάν του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι σεισμοί αυξήθηκαν λόγω των έργων για τη διάνοιξη της σήραγγας του Μον Μπλαν, μήκους 11 χιλιομέτρων. Αν και η σήραγγα εγκαινιάστηκε το 1965, οι μετατοπίσεις του υπεδάφους μπορεί να μην έχουν ακόμα σταματήσει.
Η διάνοιξη της σήραγγας καθυστέρησε λόγω χειμάρρων νερού που κυλούσε από τα έγκατα του βουνού.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα έργα εκσκαφής αποκάλυψαν επίσης μεγάλες ρωγμές μέσα από τις οποίες το νερό των παγετώνων θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει σε ρήγματα που δίνουν μεγάλους σεισμούς.