BRICS: Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου ζητούν τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ

Τα κράτη BRICS αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό και το 40% της οικονομικής του παραγωγής

BRICS: Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου ζητούν τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ

Κοινή πρόταση για αλλαγές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υιοθετούν τα κράτη της ομάδας των BRICS στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών, οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου υποστηρίζουν μια νέα κατανομή των δικαιωμάτων ψήφου ενώ η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι χώρες BRICS συμφωνούν σε μια ενιαία θέση σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Συμφώνησαν να στηρίξουν την κοινή πρόταση σε μια συνάντηση αναθεώρησης του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, η οποία θα συζητήσει αλλαγές στο σύστημα ποσοστώσεων που καθορίζει τις εισφορές και τα δικαιώματα ψήφου, αναφέρει το Reuters.

«Η αναπροσαρμογή της ποσόστωσης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη σχετική θέση των μελών στην παγκόσμια οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα τα μερίδια ποσόστωσης των φτωχότερων μελών», έγραψαν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους μετά τις συνεδριάσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προσθέτοντας ότι η νέα φόρμουλα θα πρέπει να αυξήσει τις ποσοστώσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι υπουργοί των BRICS ζήτησαν μια νέα φόρμουλα σταθμισμένη με βάση την οικονομική παραγωγή και την αγοραστική δύναμη, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική αξία των νομισμάτων, η οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύει καλύτερα τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, δήλωσε Βραζιλιάνος αξιωματούχος που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις.

Σύνοδος Κορυφής

Οι υπουργικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής των ηγετών στο Ρίο που αρχίζει σήμερα στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη χωρίς την παρουσία των ηγετών της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ομάδα των BRICS αποτελείται εκτός απο τα βασικά πέντε μελη ( Βραζιλία,  Ρωσία,  Ινδία,  Κίνα και Νότια Αφρική) περιλαμβάνει απο το 2024 την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ στις αρχές του χρόνου εντάχθηκε επίσημα ως πλήρες μέλος και η Ινδονησία. Επιπλέον, στενή σύνδεση με την ομάδα έχουν τα κράτη-εταίροι (Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα , Καζακστάν, Μαλαισία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Ουγκάντα , Ουζμπεκιστάν).

Οι ηγέτες της ομάδας των αναπτυσσόμενων χωρών BRICS συναντώνται στο Ρίο ντε Τζανέιρο σημερα Κυριακή, ζητώντας τη μεταρρύθμιση των παραδοσιακών δυτικών θεσμών και παρουσιάζοντας παράλληλα το μπλοκ ως υπερασπιστή της πολυμέρειας σε έναν όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο.

«Μπροστά στην αναζωπύρωση του προστατευτισμού, εναπόκειται στις αναδυόμενες χώρες να υπερασπιστούν το πολυμερές εμπορικό καθεστώς και να μεταρρυθμίσουν τη διεθνή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS το Σάββατο.

Τα έθνη BRICS αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό και το 40% της οικονομικής του παραγωγής, σημείωσε ο Λούλα.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο