Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται, με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να είναι πυρετώδεις και ο αγώνας για κρίσιμα ορυκτά ανά τον πλανήτη κλιμακώνεται η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ισχύ της: οι κινεζικές εξαγορές μεταλλευτικών εταιρειών στο εξωτερικό έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες που στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία ενόψει της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης.
Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων της S&P και της Mergermarket, την οποία παραθέτουν οι Financial Times, πέρυσι υπήρξαν 10 συμφωνίες αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο από το 2013. Ξεχωριστή έρευνα του Griffith Asia Institute διαπίστωσε ότι η περασμένη χρονιά ήταν η πιο ενεργή για κινεζικές επενδύσεις σε εξορυκτικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες στο εξωτερικό τουλάχιστον από το 2013.
Η τεράστια ζήτηση της χώρας για πρώτες ύλες — είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής των περισσότερων ορυκτών στον κόσμο — σημαίνει ότι οι εταιρείες εξόρυξης της έχουν μακρά ιστορία επενδύσεων στο εξωτερικό. Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι η αύξηση των συμφωνιών αντανακλά εν μέρει τις προσπάθειες της Κίνας να προλάβει το επιδεινούμενο γεωπολιτικό κλίμα, το οποίο την καθιστά ολοένα και πιο ανεπιθύμητη ως επενδυτή σε βασικές χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
Πιέζει ο χρόνος
Ο Μάικλ Σερμπ, ιδρυτής του ομίλου ιδιωτικών κεφαλαίων Appian Capital Advisory, δήλωσε ότι υπήρξε «περισσότερη δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες επειδή οι κινεζικοί όμιλοι πιστεύουν ότι έχουν αυτό το βραχυπρόθεσμο παράθυρο… Προσπαθούν να ολοκληρώσουν πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές πριν τα γεωπολιτικά δεδομένα γίνουν δύσκολα».
Η τάση αυτή συνεχίζεται από τις αρχές του έτους. Η κινεζική Zijin Mining δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να αποκτήσει ένα χρυσωρυχείο στο Καζακστάν έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Appian πούλησε τα ορυχεία χαλκού και χρυσού Mineração Vale Verde στη Βραζιλία στον κινεζικό όμιλο Baiyin Nonferrous έναντι 420 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο.
«Τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε ένα υγιές επίπεδο δραστηριότητας σύναψης συμφωνιών από κινεζικές εταιρείες εξόρυξης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόροκς – Τέιλορ, παγκόσμιος επικεφαλής μετάλλων και εξόρυξης στην Standard Chartered. Ο Κρίστοφ Νέντοπιλ, ειδικός στις κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό και διευθυντής του Ινστιτούτου Griffith Asia, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», τα χαρακτηριστικά έργα εξωτερικής πολιτικής, μεταφορών και υποδομών του Σι Τζινπίνγκ τείνουν να είναι μικρότερα.
Μεγάλα deals
Συγκριτικά, οι κινεζικές επενδύσεις σε εξορυκτικά έργα και πόρους στο εξωτερικό παρέμειναν μεγάλες. Αυτό, δήλωσε ο Nedopil, συνάδει με τη στροφή της Κίνας προς την υψηλής τεχνολογίας κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά αντανακλά επίσης το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν γίνει πιο εξελιγμένοι στην επενδυτική και επιχειρησιακή τους προσέγγιση.
Η Κίνα κυριαρχεί στην επεξεργασία των πιο κρίσιμων ορυκτών — συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών, του λιθίου και του κοβαλτίου — αλλά πρέπει να εισάγει πολλές από τις πρώτες ύλες.
Οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για αυτά τα μέταλλα, τα οποία είναι βασικά για την παραγωγή όλων των προϊόντων, από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έως ημιαγωγούς και ανεμογεννήτριες, και να αναπτύξουν εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Αυστραλίας, ήταν «ολοένα και πιο επιφυλακτικές» σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις σε τοπικά μεταλλευτικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένης «της στρατηγικής φύσης πολλών από αυτά τα ορυκτά», δήλωσε ο Adam Webb, επικεφαλής πρώτων υλών μπαταριών στην Benchmark Mineral Intelligence.