Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, κλυδωνίζουν την κυβέρνηση, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται νέες αποκαλύψεις για άγνωστες πτυχές του σκανδάλου, βάζοντας και άλλα πρόσωπα, εντός και εκτός της πολιτικής σκηνής, στο κάδρο των ερευνών, καθώς η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως και η επεξεργασία κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων από την πρόσφατη έφοδο στα γραφεία του Οργανισμού.
Η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μία δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι αναμένεται να καταθέσει πόρισμα μετά το τέλος του καλοκαιριού, εστιάζοντας στις επιδοτήσεις που δόθηκαν χωρίς έλεγχο – μεταξύ αυτών και αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η έρευνα που αφορά ψηφιακά έργα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 2,5 δισ. €.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2024, η ιστοσελίδα Politico αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνούσε στην Ελλάδα ένα σκάνδαλο με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε ότι την περίοδο 2021 – 2023, μόλις 10 εταιρείες είχαν μοιραστεί μεταξύ τους κονδύλια 2, 5 δισ. από το Ταμείο.
Επρόκειτο, για 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πέντε εταιρείες πληροφορικής και δύο εταιρείες συμβούλων. Τους ανατέθηκαν περίπου 600 έργα, με πολλές συμβάσεις να έχουν μόνιμα έναν μόνο διαγωνιζόμενο.
Συγκεκριμένα η έρευνα επικεντρώνεται σε δημόσιους διαγωνισμούς στους οποίους οι εταιρείες φέρεται να συμπράττουν για να αποφύγουν να ανταγωνιστούν η μία την άλλη για την ίδια σύμβαση. Αυτό μπορεί να αύξησε τα ποσά που θα μπορούσαν να χρεώσουν, εμποδίζοντας τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους να καρπωθούν τα οφέλη από τα χρήματα της ΕΕ.
Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε εφόδους στα γραφεία αυτών των εταιρειών, ενώ η EPPO έχει επιβεβαιώσει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα. Σε ανακοίνωσή της, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι εξετάζει εάν υπάρχει παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που «απαγορεύει αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό, μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συμπαιγνία ή μελλοντική ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».
Ο ΕΛΓΑ
Την ίδια ώρα, έρχονται στο φως καταγγελίες για παράνομες αποζημιώσεις στον ΕΛΓΑ, με σαφείς αιχμές κατά του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.
Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη «εκτός από τον πολλαπλασιασμό των βοσκότοπων και των ζώων και τους fake κτηνοτρόφους, υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ. Φέρεται άκαρπα δένδρα στην περιοχή της Κάρλας να έχουν βαφτιστεί παραγωγικά, δικαιολογώντας αποζημίωση 500.000 ευρώ, και το πλέον σκανδαλώδες, είναι ότι υπάρχει έκθεση των επιθεωρητών του ΕΛΓΑ που διαπίστωσαν την απάτη αυτή, αλλά φαίνεται να έμεινε στο συρτάρι του Υπουργείου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν και καταγγελίες, ότι οι καλαμιές βαφτίστηκαν ντοματιές, καθώς χωράφια που τον Ιούνιο του 2023, ήταν δηλωμένα στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) με σιτάρι και είχαν αλωνιστεί, μετά τον «Daniel», τον Οκτώβριο του 2023, τα ίδια χωράφια ξαναδηλώθηκαν ως ντοματιές, δικαιολογώντας αποζημίωση εξαιτίας του Daniel 500 ευρώ ανά στρέμμα, στο σύστημα ΟΣΔΕ, το οποίο, αγρότες αναφέρουν, ότι είχε ανοίξει εκτάκτως για δύο ημέρες, 6 με 8 Οκτωβρίου 2023.
Την περίοδο εκείνη, κατά σύμπτωση, ο δεύτερος Υπουργός που περιλαμβάνεται στην δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αυγενάκης, ήταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και επίσης μάλλον κατά σύμπτωση, λέγεται ότι άνοιξε το σύστημα ΟΣΔΕ 6 με 8 Οκτωβρίου 2023, πριν τις περιφερειακές εκλογές του 2023. Και όλως συμπτωματικά ο κ. Αυγενάκης, είχε επισκεφθεί την Λάρισα για να συμβουλεύσει τους αγρότες να στηρίξουν τον κ. Αγοραστό για να λάβουν τις αποζημιώσεις από τον «Daniel».
Mετά την Κρήτη ήθελε να βαφτίσει μπλε και την Θεσσαλία».
Ο Daniel και η Κάρλα
Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στη Θεσσαλία για την πλημμύρα από την κακοκαιρία Daniel τον Σεπτέμβριο του 2023, βρίσκονται υπό έρευνα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Λάρισα τη Μαγνησία, ακόμη και από τα Γρεβενά έχουν κληθεί να καταθέσουν στοιχεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή. Το κομβικό σημείο της έρευνας φαίνεται πως είναι ότι μετά τoν Daniel, και λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, άνοιξε η πλατφόρμα για να κατατεθούν τροποποιητικές δηλώσεις ΟΣΔΕ και να υπάρξουν αποζημιώσεις επί των νέων δηλώσεων. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανεστάλη η αποστολή ελέγχων ντου ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023.
«Ο ΕΛΓΑ, είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το 2023, μετά τις πλημμύρες, οι καταγγελίες για τον ΕΛΓΑ γίνονται η μία μετά την άλλη», είπε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ο αγρότης Κώστας Μητροδήμος, προσθέτοντάς πως τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές έδωσαν ενισχύσεις σε 15.000 ΑΦΜ. «Υπάρχει υποστελέχωση και στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να έχει πάνω 1.600 άτομα προσωπικό και έχει με το ζόρι 500. Προς τα πού να πάνε; Ο ΕΛΓΑ το ίδιο. Πώς να γίνουν οι έλεγχοι για τις καταγγελίες;», τόνισε, ο αγρότης που είχε αποκαλύψει ότι σύζυγος διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε στρέμματα μέσα σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας λαμβάνοντας επί χρόνια επιδοτήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ.
Ο ίδιος προχώρησε σε νέα καταγγελία αυτή τη φορά σε βάρος του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου. Όπως ανάφερε (Σκάι) «πριν από ένα χρόνο έχει γίνει καταγγελία στον ΕΛΓΑ για τη λίμνη Κάρλα. Έχουν έρθει επιθεωρητές του ΕΛΓΑ, έχουν δει ότι ήταν άκαρπα τα δέντρα και έγιναν «παραγωγικά» από 7 Σεπτεμβρίου στις 9 Σεπτεμβρίου. Έχουν φτιάξει την έκθεση, τα λένε αχρεωστήτως καταβληθέντα, που σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουν τα χρήματα πίσω, γύρω στο μισό εκατομμύριο – δεν θυμάμαι και πολύ καλά – και τα έχουν παραδώσει στο χέρι του».
«Βέβαια, τα παρέλαβε ο πρόεδρος χωρίς να το υπογράψει. Το κοίταξε λιγάκι και δεν το υπέγραψε. Μπορεί να μου κάνει μήνυση. Κανένα πρόβλημα», ανέφερε.
Πηγή: in.gr