Η πρωτοχρονιά του 2026 θα είναι ξεχωριστή για την ευρύτερη οικογένεια Σαράντη, στα Τρίκαλα. Εκτός από τον καινούργιο χρόνο, θα «υποδεχθούν» και την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη στον όμιλο των Ελληνικών Γαλακτοκομείων.
Τότε υπολογίζεται – λίγες μέρες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου – ότι θα παραδοθεί η επιταγή των 100 εκατ. ευρώ στο fund CVC, τον ιδιοκτήτη μέχρι και σήμερα της εμβληματικής ηπειρωτικής βιομηχανίας. Τα άλλα 10 εκατ. ευρώ δόθηκαν ήδη – ήταν το «καπάρο» για την κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτη ανακοινώθηκε επισήμως η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας Nutrico, θυγατρική του CVC, στην οποία ανήκει η Δωδώνη, και του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων.
Απομένει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις – και δεδομένου ότι τον Αύγουστο η Επιτροπή «κατεβάζει ρολά» – η απόφασή της αναμένεται περί τα τέλη του Νοεμβρίου. Διότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων, γιατί και οι δύο εταιρείες είναι μεγάλες. Κι όπως είπε ο κ. Δημήτρης Σαράντης μιλώντας στον ΟΤ, στις 15 με 20 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή του τιμήματος και επισήμως από τον Ιανουάριο του 2026 η Δωδώνη ΑΕ θα ανήκει στον όμιλο των αδελφών Σαράντη.

Αλλαγή σκυταλής στην Δωδώνη
Ετσι μετά από τρεις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κ.κ. Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης – η τρίτη ήταν τελικά επιτυχημένη και μετά από τρεις αλλαγές ιδιοκτησίας, η τέταρτη είναι η τελευταία – η Δωδώνη ΑΕ πέρασε πλέον στα χέρια τους. Ο όμιλος των τρικαλινών επιχειρηματιών είναι γεγονός πως είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας στην ελληνική αγορά. Ομως το επώνυμο μέρος της παραγωγής του είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η γρήγορη ανάπτυξη του – ο όμιλος στη σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων – έπρεπε να έχει κι άμεση απόδοση. Κι η παραγωγή προιόντων ιδιωτικής ετικέτας ήταν σχεδόν μονόδρομος.
Ετσι έκλεισε συμφωνίες κυρίως με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Δυτικής Ευρώπης για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Το «χτίσιμο» του επώνυμου προιόντος ήταν σε «δεύτερο χρόνο». Κι ως εκ τούτου είχε ανάγκη την απόκτηση εταιρείας με ισχυρή επωνυμία. Η περίπτωση της Δωδώνης ήταν η καλύτερη της ελληνικής αγοράς. Κυρίως όμως διότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών η γιαννιώτικη γαλακτοβιομηχανία κατόρθωσε να πρωταγωνιστήσει στην εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου κατέχοντας μία ζηλευτή θέση στις αγορές της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας. Γι΄ αυτό και ήταν τόσο επίμονη η προσπάθεια των αδελφών Σαράντη να αποκτήσουν. Και το κατόρθωσαν.
Τα νέα κανάλια και οι εξαγωγές
Οι ίδιοι έχοντας πλέον το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων τους από τη διεθνή αγορά, έχουν δημιουργήσει ισχυρά κανάλια διανομής σε αρκετές αγορές, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης – κι όχι μόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα προιόντα της Δωδώνης θα ενταχθούν σ΄αυτά τα κανάλια και «σε μία μέρα» ουσιαστικά θα μειωθεί το κόστος διάθεσης των προϊόντων. Κι ως εκ τούτου θα βελτιωθεί η κερδοφορία. Επίσης διαθέτουν αξιόλογη διαπραγματευτική ισχύ και σχέση με το λιανεμπόριο στις περισσότερες αγορές με τις οποίες συνεργάζονται.
Ετσι γρήγορα – εντός του 2026 – τα πρώτα σημάδια βελτίωσης του ebitda της Δωδώνης θα γίνουν ορατά. Παράλληλα ο όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων θα αναλάβει δάνεια ύψους της Δωδώνης, περί τα 95 εκατ. ευρώ – ενώ σύντομα τα νέα «αφεντικά θα προχωρήσουν στο νέο επενδυτικό πλάνο για την παραγωγική αναβάθμιση της εταιρείας. Τους κόστισε 205 εκατ. ευρώ αλλά τα οφέλη στα επόμενα χρόνια θα είναι πολλαπλάσια.
Το 2026 ο όμιλος θα έχει πολύ περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ πωλήσεις. Και η νέα εμπορική του πολιτική θα άμεσες επιπτώσεις στη διεύρυνση του ebitda. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2024 οι πωλήσεις της Δωδώνης ανήλθαν στα 180 εκατ. ευρώ έναντι 170,2 εκατ. ευρώ το 2023. Και οι πωλήσεις του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων ανήλθαν στα 650 εκατ. ευρώ με ebitda 80 εκατ. ευρώ.