Μικτές τάσεις εμφάνισαν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές στην περιοχή της Ασίας, μετά την επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι «ανταποδοτικοί» δασμοί που είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου για τις χώρες που δεν έχουν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την κυβέρνησή του.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση την Κυριακή, ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης την επιβολή πρόσθετου δασμού 10% σε χώρες που «ευθυγραμμίζονται με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η δήλωσή του ήρθε καθώς οι χώρες του μπλοκ BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) πραγματοποιούσαν διήμερη σύνοδο στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent είχε δηλώσει πως οι δασμοί που είχαν θεσπιστεί τον Απρίλιο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται την 1η Αυγούστου, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ. Αν και απέρριψε την ιδέα ότι πρόκειται για νέα διορία, παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δίνει στους εμπορικούς εταίρους περισσότερο χρόνο για επαναδιαπραγμάτευση.
Οι δείκτες
Στις αγορές, ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,53%, ενώ ο Topix σημείωσε πτώση 0,57%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 0,19% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κατά 0,16%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε απώλειες 0,11%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng διολίσθησε κατά 0,61%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε κατά 0,12%.
Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίασή της, με την αγορά να αναμένει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,60%.