Μετά τον ΣΕΒ και ο έτερος φορέας των ελληνικών βιομηχανιών ο ΣΒΕ με δημόσια τοποθέτηση του καυτηρίασε την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης των μεταποιητικών επιχειρήσεων αλλά και το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, την απουσία χρηματοδότησης και τη γραφειοκρατία. Ο ΣΒΕ για να τεκμηριώσει τα παραπάνω διενήργησε και παρουσίασε και σχετική έρευνα σε 603 βιομηχανίες.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο ΣΒΕ, ότι 2 στις 3μεταποιητικές επιχειρήσεις επένδυσαν την τελευταία διετία. Ωστόσο, 3 στα 4 ευρώ αυτών των επενδύσεων, προήλθαν από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων. Μόνο το 1,3% των κεφαλαίων προήλθε από φορολογικά κίνητρα και μόλις το 11,5% από τραπεζικό δανεισμό. Ενώ το 50% των επιχειρήσεων δεν έκανε χρήση κανενός κρατικού προγράμματος.
Πέραν αυτών ο αναπτυξιακός νόμος, όπως σημειώνουν οι βιομηχανίες, αντί να διευκολύνει, επιβραδύνει. Και είναι ενδεικτικό ότι μόνο 3 στις 10 επιχειρήσεις τον αξιοποίησαν και το 74% από αυτές αναφέρει γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.
Ο ΣΒΕ ως επί το πλείστον εκπροσωπεί βιομηχανίες της περιφέρειας. Και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων δίνουν πραγματικά έναν αγώνα επιβίωσης: Κόντρα σε ανύπαρκτα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, ενεργειακές υποδομές κλπ. Η βιομηχανία στην περιφέρεια κρατά ουσιαστικά χωριά και κωμοπόλεις σε ζωή και συμβάλει στην κοινωνική συνοχή. Όσες μεταποιητικές επιχειρήσεις δε, δραστηριοποιούνται σε ακριτικές περιοχές της χώρας αναλαμβάνουν και έναν γεωστρατηγικό ρόλο.
Η δημόσια παρέμβαση της βιομηχανίας, τόσο από τον ΣΕΒ όσο και από τον ΣΒΕ, πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα την κυβέρνηση. Και επιτέλους να προχωρήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να κάνει στη διάρκεια της εξαετούς θητείας της: Απλούστερες διοικητικές διαδικασίες, ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ευέλικτη χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες χρηματοδότηση.
Το κλείσιμο ενός και μόνου εργοστασίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η συμβολή της βιομηχανία στο ΑΕΠ το 2023 ανήλθε στο 8,7%, ενώ η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της μεταποίησης μετρήθηκε στα 19,7 δισ. ευρώ.