Ουκρανία: Είναι μία από τις πιο ψηφιακές χώρες του κόσμου λέει το BBC

Οι Ουκρανοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 130 υπηρεσίες από την ψηφιακή πύλη Diia

Ουκρανία: Είναι μία από τις πιο ψηφιακές χώρες του κόσμου λέει το BBC
O Αλεξ Μπορνιάκοφ, αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας

Από το 2019, ο Αλεξ Μπορνιάκοφ , αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας , είχε διαχειριστεί τη μετάβαση των κυβερνητικών υπηρεσιών της χώρας του σε μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται Diia, η ουκρανική λέξη για τη δράση.

Η ιδέα ήταν ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ό,τι χρειάζονταν από το κινητό τους τηλέφωνο: άδειες οδήγησης, πιστοποιητικά γάμου, συμβόλαια κατοικίας και πολλά άλλα.

Ξεκίνησαν με τις άδειες οδήγησης το 2019, οι οποίες ήταν αρκετά δημοφιλείς, αλλά η εφαρμογή Diia πήρε ώθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν προστέθηκαν τα πιστοποιητικά Covid, αναφέρει το BBC.

«Αυτό έδωσε άλλα ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια ανθρώπους», λέει ο Μπορνιάκοφ.

Παρά τον πόλεμο η Diia συνέχισε να αναπτύσσεται.

Σήμερα η εφαρμογή φιλοξενεί 40 κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η πληρωμή φόρων, η εγγραφή αυτοκινήτων και οι εφαρμογές γάμου.

Ίσως πιο διασκεδαστικό – οι Ουκρανοί μπορούν να κάνουν τοπικές επιλογές για τη Eurovision μέσω της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της εθνικής κριτικής επιτροπής και της επιλογής του εθνικού εκπροσώπου.

Επιπλέον, 30 έγγραφα είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή, μεσα σε αυτά η άδειας οπλοφορίας και η ασφάλιση του αυτοκινήτου.

Ψηφιακή πύλη

Υπάρχει επίσης μια πύλη Diia, στην οποία μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση μέσω ενός προγράμματος περιήγησης σε έναν υπολογιστή, η οποία διαθέτει 130 υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Συνολικά η Diia έχει 22,7 εκατομμύρια χρήστες.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Μπορνιάκοφ, καθιστούν την Ουκρανία μία από τις κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις ψηφιακές κυβερνητικές υπηρεσίες – κατά τη γνώμη του βάζοντας την Ουκρανία μπροστά από την Εσθονία, η οποία είναι γνωστή για την ψηφιακή της διακυβέρνηση.

“Δεν έχω δει κανέναν άλλον να τα καταφέρνει καλύτερα από εμάς, εκτός ίσως από τη Σαουδική Αραβία, και αυτό αφορά τόσο τον αριθμό των χρηστών όσο και την προσέγγιση”.

Πώς μπόρεσε η Ουκρανία να σημειώσει τέτοια πρόοδο, παρά την αναστάτωση του Covid και εν μέσω του πολέμου, αναρωτιέται το BBC .

Εν μέρει οφείλεται στην ύπαρξη του κατάλληλου εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τον Μπορνιάκοφ που λέει ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ουκρανία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για εταιρείες που επιθυμούν να αναθέσουν έργα πληροφορικής σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Εργατικό δυναμικό

Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν 300.000 προγραμματιστές λογισμικού στην Ουκρανία, πολλοί από τους οποίους έχουν εργαστεί σε πολύπλοκα έργα για μεγάλες διεθνείς εταιρείες.

“Υπάρχουν πολλοί τεχνικοί και έμπειροι μηχανικοί που μπορούν να κάνουν λαμπρά πράγματα”, λέει.

Επίσης, δεν είναι τόσο ακριβοί όσο αλλού στον κόσμο. Έτσι, εκτιμά ότι για την ανάπτυξη της Diia δαπανήθηκαν μεταξύ πέντε και 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρόσληψη προγραμματιστών λογισμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κόστιζε πέντε ή δέκα φορές περισσότερο, λέει.

Ο Ντέιβιντ Ιβς  είναι αναπληρωτής καθηγητής ψηφιακής διακυβέρνησης στο University College του Λονδίνου και έχει μελετήσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να ψηφιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους.

Λέει ότι το κλειδί για την επιτυχία της Ουκρανίας ήταν η δουλειά που έγινε πριν από την κατασκευή της εφαρμογής. Χρησιμοποιώντας λογισμικό παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί η Εσθονία, η Ουκρανία δημιούργησε μια ανταλλαγή δεδομένων, η οποία διευκόλυνε τη ροή δεδομένων από κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς.

Η εφαρμογή Diia προστέθηκε στη συνέχεια πάνω στην ανταλλαγή δεδομένων.

“Εάν έχετε αυτή την ευελιξία της μετακίνησης δεδομένων, γίνεται πολύ πιο εύκολη η δημιουργία νέων υπηρεσιών, διότι αντί να ζητάτε από τους πολίτες τις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά, μπορείτε απλώς να ζητάτε την άδειά τους για να έχετε πρόσβαση σε αυτές”, λέει ο καθηγητής Ιβς .

Έτσι, κατά την υποβολή αίτησης για επίδομα, οι χρήστες δεν χρειάζεται να εισάγουν εκ νέου τη διεύθυνσή τους, τον τόπο γέννησής τους, την στρατιωτική τους κατάσταση και το εισόδημά τους θα μπορούσε να ελεγχθεί σε σχέση με τα φορολογικά τους αρχεία.

Αυτό όχι μόνο μειώνει το διοικητικό βάρος, αλλά σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να σχεδιάσει ένα σύστημα για να συλλέγει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες ξανά από την αρχή.

Αυτή η ευελιξία επέτρεψε στην Ουκρανία να προσθέσει νέες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του πολέμου.

“Στην πραγματικότητα, εισαγάγαμε περίπου 15 διαφορετικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τον πόλεμο”, λέει ο κ. Μπορνιάκοφ.

Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση εάν η περιουσία τους είχε υποστεί ζημιές ή καταστραφεί. Οι πολίτες μπορούσαν επίσης να αναφέρουν την τοποθεσία των ρωσικών στρατευμάτων μέσω της εφαρμογής.

Ο πόλεμος βοήθησε …

Ο καθηγητής Ιβς επισημαίνει επίσης ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία ώθησε την κυβέρνηση να εκσυγχρονιστεί.

«Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο πολέμου, υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος. Το επείγον της παροχής της υπηρεσίας γίνεται πιο σημαντικό από τους κανόνες που μερικές φορές προκαλούν προβλήματα στις γραφειοκρατίες», λέει.

Αυτό έχει βάλει την Ουκρανία μεταξύ των χωρών που ηγούνται της προσπάθειας ψηφιοποίησης των κυβερνητικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον καθηγητή Eaves.

Πιστεύει ότι η Δανία πιθανότατα ηγείται τόσο με μια σταθερή υποδομή, ένα εύρος υπηρεσιών όσο και με ένα καλά σχεδιασμένο περιβάλλον χρήστη.

Τι επιφυλάσσει λοιπόν το μέλλον; Η Ουκρανία αναπτύσσει συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) τα οποία, σύμφωνα με τον Μπορνιάκοφ, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αλληλεπιδράσεις με την κυβέρνηση πιο ομαλές.

Βλέπει ότι η ΤΝ καθοδηγεί έναν χρήστη στα διάφορα βήματα για να πάρει αυτό που θέλει.

«Θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την προσέγγιση στις κυβερνητικές υπηρεσίες», λέει.

Ενώ ο καθηγητής Ιβς είναι ενθουσιασμένος με την πιθανότητα της ΤΝ στις κυβερνητικές υπηρεσίες, συμβουλεύει προσοχή.

Οι προγραμματιστές πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν αξιόπιστα δεδομένα για να εκπαιδεύσουν την ΤΝ και στη συνέχεια να διασφαλίσουν ότι το σύστημα μπορεί να μάθει ποιες είναι οι σωστές απαντήσεις.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν να έχεις μια Ferrari. Μπορείς να κάνεις καταπληκτικά πράγματα, αλλά καλύτερα να έχεις καλούς δρόμους. Είναι αρκετά δύσκολο να οδηγήσεις μια Ferrari σε χωματόδρομο, σωστά;»

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο