Σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν εκ νέου με τις ΗΠΑ θα επιδοθούν Ιαπωνία και Νότια Κορέα με στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο των σημαντικά υψηλότερων δασμών που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει από τις αρχές Αυγούστου.
Ο Τραμπ κλιμάκωσε ξανά τον εμπορικό του πόλεμο τη Δευτέρα, λέγοντας σε 14 κράτη ότι θα αντιμετωπίσουν δασμούς που θα κυμαίνονται από 25% για χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, έως 40% για το Λάος και τη Μιανμάρ.
Η Ιαπωνία θέλει παραχωρήσεις για την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της
Ωστόσο, με την ημερομηνία έναρξης να μετατίθεται στην 1η Αυγούστου, αυτές οι χώρες επικεντρώνονται στο νέο παράθυρο τριών εβδομάδων που άνοιξε ο αμερικανός πρόεδρος, προκειμένου να πιέσουν για έναν μικρότερο δασμό.
Η Ιαπωνία θέλει παραχωρήσεις για την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος διαπραγματευτής για το εμπόριο, Ριοσέι Ακαζάβα.
Ο Ακαζάβα δήλωσε ότι είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία 40 λεπτών με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, στην οποία οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν ενεργά τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είπε ότι δεν θα θυσίαζε τον αγροτικό τομέα της Ιαπωνίας – ένας τομέας που έχει ισχυρό πολιτικό λόμπι στο εσωτερικό της χώρας – για χάρη μιας πρόωρης συμφωνίας.
Η Νότια Κορέα, από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εντείνει τις εμπορικές συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες «για να επιτευχθεί ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς εάν η τελευταία προθεσμία θα είναι αμετακίνητη, ο Τραμπ απάντησε τη Δευτέρα: «Θα έλεγα αμετακίνητη αλλά όχι 100% αμετακίνητη. Εάν τηλεφωνήσουν και πουν ότι θα θέλαμε να κάνουμε κάτι με διαφορετικό τρόπο, θα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».
Η αντίδραση της αγοράς ήταν συγκρατημένη καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν την τελευταία ανατροπή στη μακροχρόνια εμπορική ιστορία.
Η ΕΕ στοχεύει σε συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο, στοχεύει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από την 1η Αυγούστου, με διαπραγματεύσεις που θα επικεντρωθούν στην «επανεξισορρόπηση» και στις παραχωρήσεις για ορισμένες βασικές εξαγωγικές βιομηχανίες, δήλωσε στο Reuters μια ευρωπαϊκή πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.
Ορισμένες πηγές της ΕΕ είχαν δηλώσει αργά τη Δευτέρα ότι το μπλοκ ήταν κοντά σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμένες παραχωρήσεις στους βασικούς δασμούς των ΗΠΑ ύψους 10% για αεροσκάφη και ανταλλακτικά, ορισμένο ιατρικό εξοπλισμό και οινοπνευματώδη ποτά.
Μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί μόνο δύο συμφωνίες, με τη Βρετανία και το Βιετνάμ. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν σε ένα εμπορικό πλαίσιο τον Ιούνιο, αλλά με πολλές λεπτομέρειες να παραμένουν ασαφείς, και οι traders και επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να δουν αν αυτό θα διαλυθεί ή θα οδηγήσει σε μια διαρκή ύφεση.
Οι εμπορικές τακτικές του Τραμπ δυσκολεύουν τα κράτη και τις επιχειρήσεις να σχεδιάσουν με βεβαιότητα την πολιτική τους, δήλωσε την Τρίτη η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού εμπορίου των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτή η κίνηση στην πραγματικότητα παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας, υπονομεύοντας τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και τα επιχειρηματικά συμβόλαια και δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα και αστάθεια», δήλωσε η Πάμελα Κόουκ-Χάμιλτον, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Διαχέοντας τον «πόνο»
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς 25% σε αγαθά από την Τυνησία, τη Μαλαισία και το Καζακστάν, 30% στη Νότια Αφρική, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 32% στην Ινδονησία, 35% στη Σερβία και το Μπαγκλαντές, 36% στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη και 40% στο Λάος και τη Μιανμάρ.
Μια ομάδα του Μπαγκλαντές στην Ουάσινγκτον είχε προγραμματίσει να έχει περαιτέρω εμπορικές συνομιλίες την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ είναι η κύρια αγορά όπου το Μπαγκλαντές διοχετεύει τις εξαγωγές της από τη βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των εσόδων από εξαγωγές και απασχολεί 4 εκατομμύρια άτομα.
«Αυτά είναι απολύτως σοκαριστικά νέα για εμάς», δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο Mahmud Hasan Khan, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπαγκλαντές. «Ελπίζαμε πραγματικά ότι οι δασμοί θα ήταν κάπου μεταξύ 10-20%. Αυτό θα βλάψει σοβαρά τη βιομηχανία μας».